10.9 C
Larissa
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΈκτακτη ενημέρωση Μαμάκου για τα οικονομικά του Δήμου: “Αποκρύφτηκαν...

Έκτακτη ενημέρωση Μαμάκου για τα οικονομικά του Δήμου: “Αποκρύφτηκαν έξοδα και δαπάνες 20 εκ. ευρώ – Τεράστιες οι ευθύνες του κ. Καλογιάννη” (ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος θέλησε να δώσει μια ενημέρωση στους συντάκτες αλλά και στους πολίτες της Λάρισας, σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπου όπως αναφέρθηκε, μετά από ελέγχους η νέα Δημοτική Αρχή ανακάλυψε έλλειμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αχιλλέας Κέλλας, ο συνεργάτης του δημάρχου Βασίλης Ραούλης και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ζιαράγκας.

Όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου:

“Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότερες προβλέψεις μας όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου.

Αποκρύφθηκαν έξοδα και δαπάνες ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κ. Καλογιάννη. Από την πρώτη στιγμή υποσχέθηκα ότι θα αποτιμήσουμε την πραγματική κατάσταση του Δήμου.

Στον προϋπολογισμό που ψήφισε η προηγούμενη λείπουν 2 εκατομμύρια 490 χιλιάδες από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Ακόμη, απουσιάζει το τέλος ταφής απορριμμάτων. Δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου.

Από τις δαπάνες λόγω Ντάνιελ δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην αργοπορία κράτους για τη χρηματοδότηση αλλά ο ίδιος δεν τα ενέταξε στον προϋπολογισμό.

Το ποσό είναι μεγάλο για να πει κάποιος ότι απλά ξεχάστηκαν.

Θα πρέπει να μειώσουμε και τα έσοδα και τα έξοδα κατά 1,5 εκ. ευρώ. Ο Δήμος αντιμετωπίζει μια κατάσταση ειδικών συνθηκών.

Ένας προϋπολογισμός με αυτά τα ποσά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στον Δήμο. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ζωντανή και την πόλη και την κοινωνία και θα το κάνουμε, γιατί πίσω απ’ όλα υπάρχουν οι άνθρωποι.

«Όσοι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν το μέλλον της πόλης θα λογοδοτήσουν», κατέληξε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Ο κ. Μαμάκος δέχθηκε με το πέρας της ομιλίας του ερωτήσεις από δημοσιογράφους σχετικά με το εάν αυτή η κατάσταση θα έχει αντίκτυπο στους πολίτες με αύξηση δημοτικών τελών και απάντησε πως θα υπάρχουν σύντομα απαντήσεις, αλλά θα προσπαθήσει να έχει τον μικρότερο αντίκτυπο στους πολίτες.

 

Έλλειμμα 20 εκατ. ευρώ στον Δήμο Λαρισαίων ανακάλυψε, μετά από ελέγχους, η νέα Δημοτική Αρχή

 

(Κείμενο Ομιλίας Δημάρχου Λαρισαίων, κ.ΘανάσηΜαμάκου)

 

Είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσα να μιλήσω μαζί σας για κάποιο άλλο θέμα, περισσότερο ευχάριστο.

Υπάρχει όμως από τη μία πλευρά η δέσμευση μας για απόλυτη διαφάνεια παντού και από την άλλη η υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες να τους ενημερώσουμε για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου.

Η οποία δυστυχώς επιβεβαιώνει τις χειρότερες προβλέψεις μας και δημιουργεί βασικά ερωτηματικά και ανησυχίες για το μέλλον του Δήμου μας.

Είχαμε πολλές φορές εκφράσει τους προβληματισμούς μας για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Δήμου, πρόσφατα δε, στη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2024, ενός προϋπολογισμού που έχει τη σφραγίδα αποκλειστικά της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, καθώς όπως είναι γνωστό αποκλειστήκαμε από οποιαδήποτε παρέμβαση,  παρουσιάσαμε τις ανησυχίες μας, επιχειρηματολογήσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία και δεν ψηφίσαμε όπως είναι γνωστό έναν προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας.

Θα έλεγα δε σήμερα έναν προϋπολογισμό κατασκευασμένο με ψέματα, στον οποίο έγινε προσπάθεια να αποκρυφθούνέξοδα και δαπάνες όχι ενός ή δύο εκατομμυρίων, αλλά 20περίπου εκ ευρώ.

Ήταν ο κ. Καλογιάννης, σας θυμίζω, που διαβεβαίωνε για ένα Δήμο ισχυρό οικονομικά, χωρίς προβλήματα, με Ταμειακά διαθέσιμα, υποτίθεται.

Η πραγματική εικόνα δεν τους διαψεύδει απλά, αλλά τους αφήνει εκτεθειμένους στους πολίτες του Δήμου.

Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με προφανή δόλο και σκοπό να ναρκοθετήσει την πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής, αδιαφορώντας για το ότι έτσι, ναρκοθετεί την πορεία της ίδιας της πόλης μας.  

Είναι τεράστιες οι ευθύνες του κ. Καλογιάννη.

Από την πρώτη στιγμή υποσχέθηκα ότι θα αποτιμήσουμε την πραγματική κατάσταση του Δήμου.

Και το κάναμε.

Σήμερα καλούμαστε να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, χωρίς φτιασιδώματα, χωρίς ψέματα, χωρίς παραμύθια.

Στον προϋπολογισμό που ψήφισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, σύμφωνα και με τη βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου:

1. Λείπουν 2.494.950€ από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων (Μόνιμων, αορίστου χρόνου και συμβασιούχων). Για την ακρίβεια από τη μισθοδοσία μονίμων και αορίστου χρόνου λείπουν 1.655.700€ και από αυτή των συμβασιούχων άλλες 839.250.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στις αυξήσεις που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (μισθοί, επιδόματα ευθύνης κτλ) με βάση το νόμο 5045/2023 και που ενεργοποιήθηκαν με την εγκύκλιο του υφ. Εθνικής Οικονομίας κ. Πετραλιά, και οι οποίες ήταν ήδη γνωστές από τον Οκτώβριο του 2023, πολύ πριν την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού .

2. Απουσιάζει το Τέλος ταφής Απορριμμάτων, που επιβαρύνει το Δήμο Λαρισαίων με ποσά 2.818.089,01€ συνολικά . Θα σας δοθούν αναλυτικά τα στοιχεία.

(2022 (1.179.200), 2023(750.000) και για το Α’ εξάμηνο του 2024  888.809,1€)

Η απουσία του Τέλους ταφής απορριμμάτων, που παρακρατείται από τους ΚΑΠ τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση των δήμων, από τον προϋπολογισμό του 2024 δημιουργεί μείζον πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου.

Για να σας δώσω ένα επιπλέον στοιχείο: ήδη στην πρώτη κατανομή ΚΑΠ για το 2024 παρακρατήθηκαναπό τον Δήμο Λαρισαίων 98.268,03€ και αντί για 1.649.370,03€ μας αποδόθηκαν 1.551.101,70€ …  

3. Από τις δαπάνες (τα έξοδα δηλαδή που έκανε ο Δήμος) λόγω Daniel, που δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις, δεν έχουν εγγραφεί 2.356.421,34€ (!)…

Σε αυτές περιλαμβάνονται και 930.000 που τιμολογήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023, με την αιτιολογία ότι θα πληρωθούν από την συμπληρωματική ΚΑΠ του Δεκεμβρίου του 2023. Φυσικά και δεν πληρώθηκαν, μεταφέρονται σαν υποχρεώσεις ΠΟΕ (Παρελθόντων Οικονομικών Ετών) στο 2024 και δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό!

Το περίεργο βέβαια είναι ότι ο κ. Καλογιάννηςαναφέρθηκε στην αργοπορία του κεντρικού κράτους να δώσει τα χρήματα για τον Daniel ενώ παράλληλα ξέχασε να τα εγγράψει στον προϋπολογισμό!

Τα συμπεράσματα δικά σας!

4. Προέκυψαν επίσης 2.549.087,41€ τα οποία  είναι υποχρεώσεις από την προηγούμενη χρονιά (υποχρεώσεις που δεν πληρώθηκαν) και τα οποία δεν εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2024. Το ποσό είναι πραγματικά μεγάλο για να πει κάποιος ότι απλά …ξεχάστηκαν!
5. Όπως είναι γνωστό για την κατάρτιση του προϋπολογισμού οι Υπηρεσίες του Δήμου καταθέτουν τα αιτήματά τους, στη βάση του σχεδιασμού και των αναγκών τους.

Για τον προϋπολογισμό του 2024  οι Υπηρεσίες του Δήμου κατέθεσαν αιτήματα ύψους 8.756.707,29 € τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν είναι χρήματα που αφορούν έργα ή μεγάλες παρεμβάσεις αλλά την καθημερινότητα της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Δήμου.

Πως θα καλυφθούν οι ανάγκες τους;

Και από που θα προκύψουν αυτά όταν υπάρχουν μειωμένα έσοδα, ανείσπρακτες οφειλές και δημιουργία υποχρεώσεων που κρύβονται;

6. Τέλος να σημειώσω ότι η εκτίμηση για τα έσοδα του Δήμου το 2024, όπως αυτή καταγράφεται στη μεθοδολογία που ακολουθείται σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους προϋπολογισμούς, είναι λανθασμένη (υπερεκτιμημένη) κατά 1,5 εκ€ περίπου. Με απλά λόγια για να μην σας μπλέξω με αριθμούς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, στην υποχρεωτική αναμόρφωση που πρέπει να κάνουμε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να μειώσουμε  τα έσοδα κατά 1,5 εκ€ και άρα να μειώσουμε και τα έξοδα(άρα και αυτά που μπορούμε να κάνουμε) αντίστοιχα κατά το ίδιο το ποσό!

Το άθροισμα όλων των παραπάνω είναι περίπου 20 εκ (20 ,475 εκ€)

 

Ένας προϋπολογισμός με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι προφανώς προϋπολογισμός πανικού και καταστροφής για κάθε Δήμο!

Δημιουργεί στην πόλη ένα τεράστιο πρόβλημα και οδηγεί το Δήμο σε δύσκολα μονοπάτια για τα οποία η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει τον κ. Καλογιάννη.

Σε κάθε περίπτωση ευθύνες θα αναζητηθούν.

Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ζωντανή και την πόλη και την κοινωνία.

Και θα το κάνουμε!

Γιατί πίσω από την λειτουργία του Δήμου, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν ζωές, υπάρχουν ανάγκες που ο Δήμος πρέπει να καλύψει.

Ο Δήμος Λαρισαίων, με βάση τα παραπάνω δεδομένα (ελπίζω να μην αποκαλυφθούν το επόμενο διάστημα και άλλα) αντιμετωπίζει μια κατάσταση ειδικών συνθηκών, για την οποία απαιτούνται άμεσα αποφάσεις, πράξεις και αποτελέσματα.

Έδωσα εντολή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου να μελετήσουν άμεσατην κατάσταση που διαμορφώθηκε και να εξετάσουν όλες τις δυνατές επιλογές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και θετικά κάθε οικονομική διάσταση του προβλήματος.

Θέλω την πρότασή τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και απόλυτη διαφάνεια.

Όσοι προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν το μέλλον της πόλης μας θα λογοδοτήσουν!

 

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα