23.4 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΕνα ντουέτο χορευτών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χορού

Ενα ντουέτο χορευτών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χορού

Οι διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Dancing with the stars, έκαναν τον αθλητικό χορό πολύ γνωστό, πολύ αγαπητό από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, αλλά έχουν περάσει σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια από τότε που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας.

Μέχρι τότε αφού δεν υπήρχε το διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να ασχολούνται με τον χορό, μόνο τυχαία σε κάποιο τους ταξίδι ή στο Eurosport, εάν είχαν δορυφορική τηλεόραση, θα μάθαιναν για την ύπαρξη του αθλητικού χορού.
Από το 1993 που άρχισαν να γίνονται αγώνες αθλητικού χορού στην Ελλάδα (πρωτάθλημα και κύπελλο), τα πάντα γίνονταν χωρίς να υπάρχει καμία κρατική αναγνώριση.
Η Λάρισα έχει ταλέντο και στον αθλητικό χορό και το απέδειξε τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΕΧΟΕ (Εθνική Χοροαθλητική Ομοσπονδία Ελλάδος) όταν έχρισε με βάση τα αποτελέσματα το λαρισινό ζευγάρι Βασίλη Φαρμάκη και Χρυσάνθη Σταματίου επίσημους εκπροσώπους της Ελλάδας στην κατηγορία Junior, στα παγκόσμια πρωταθλήματα WDSF (World Dance Sport Federation) που θα διεξαχθούν στο Sibiu της Ρουμανίας, στο Rishonde Zion του Ισραήλ και στο Vilnius της Λιθουανίας, ως το τέλος του 2021.
Τα δύο αυτά παιδιά τα συναντήσαμε λίγο πριν αρχίσουν τις επίσημες διεθνείς υποχρεώσεις τους.
O Ρούντολφ Νουρέγιεφ είχε πει για τη διάσημη πρίμα μπαλαρίνα Μάργκοτ Φοντέιν ότι όταν χόρευαν μαζί ήταν “ένα σώμα, μια ψυχή”. Ισχύει και για τα δύο λαρισινά παιδιά;
Πότε έγιναν ντουέτο; Η Χρυσάνθη Σταματίου μας λέει: «Τον Οκτώβριο του 2019 αρχίσαμε τη συνεργασία μαζί με τον Βασίλη Φαρμάκη και ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή. Η νέα αγωνιστική σταδιοδρομία μας ξεκινάει στην Ιταλία, τον Ιανουάριο του 2020,στο 7th Trofeo Star Cup στην Μπολόνια, όπου παίρνουμε τη 2η θέση στο Standard (ευρωπαϊκοί χοροί) και την 4η θέση στο Λάτιν, ενώ αξιοσημείωτη είναι η 19η θέση ανάμεσα σε 42 ζευγάρια της κατηγορίας Latin under 15».
Μετά τη διεθνή διάκριση έρχεται και η πρώτη στην Ελλάδα, για την οποία ο Βασίλης Φαρμάκης αναφέρει: «Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς το 2019 στον τελευταίο αγώνα πριν την πανδημία , αναδεικνυόμαστε πρωταθλητές Ελλάδας στην κατηγορία Junior στο Standard, ενώ παραμένουμε το καλύτερο ζευγάρι στους 10 Dances Open».
Και μετά σταματάνε οι αγώνες λόγω πανδημίας….
«Κατά τη διάρκεια του επόμενου 1,5 χρόνου, οι αγώνες σταματούν, λόγω της πανδημίας Covid-19, και η προπόνηση συνεχίζεται διαδικτυακά. Συμμετέχω για να διατηρούμαι σε καλή αγωνιστική κατάσταση σε on line διαγωνισμούς Solo, στους οποίους κατακτώ μετάλλια και διακρίσεις. Το ίδιο και η Χρυσάνθη. Προσπαθούμε να διατηρηθούμε σε φόρμα κάνουμε ντουέτο διαδικτυακό. Η αγωνία μας μεγάλη αφού θέλαμε να πάμε σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα».
*Αλήθεια Χρυσάνθη, πόσο εύκολο είναι βρείτε μαζί ρυθμό;
«Πολλά ζευγάρια χορού έχουν μείνει στην ιστορία για την τεχνική αρτιότητα, τον συγχρονισμό, το ταλέντο και την ξεχωριστή χημεία τους στη σκηνή. Κάθε χορευτής έχει τη δική του προσωπικότητα, τη δική του χάρη και ταλέντο στον χορό. Όμως η συνύπαρξη δύο χορευτών στη σκηνή είναι πολύ σημαντική. Το ζητούμενο είναι να έχουμε χημεία επί σκηνής αλλά και εκφραστικότητα».
*Βασίλη, πόσο εύκολο είναι για ένα αγόρι να κάνει χορό;
«Θα σας αποκαλύψω κάτι, σε δυναμώνει σαν χαρακτήρα ο χορός. Εγώ δεν το κρύβω ότι δέχθηκα μπούλινγκ σε μικρή ηλικία αφού τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την ύπαρξη του αθλητικού χορού που ίσως γίνει και ολυμπιακό άθλημα. Στο μυαλό τους έχουν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ…
Τώρα όμως σίγουρα κάποιοι θα έχουν μετανιώσει που δεν έχουν ασχοληθεί και αυτοί με τον αθλητικό χορό βλέποντας τις διεθνείς διακρίσεις μας και τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αν αναδειχθούμε και σε υψηλές θέσεις θα είναι κάτι το ξεχωριστό».
*Πώς αισθάνεσαι να χορεύεις με φράκο;
«Είναι μια στολή όπως οι υπόλοιπες σε όλα τα αθλήματα. Με τη διαφορά ότι θα χρειαστεί ένα φράκο σε ένα παγκόσμιο αγώνα και όχι κάθε φορά διαφορετικό. Βέβαια πρέπει να υπάρχει υψηλή ραπτική που κινδυνεύει να πάει χαμένη όλη η τέχνη αν πριν τους αγώνες ή κατά τη διάρκεια ψηλώσεις οπότε πρέπει να κατασκευάσεις καινούργιο…».
*Πόσο εύκολο είναι σήμερα για έναν άντρα να πετύχει στον χώρο του αθλητικού χορού;
«Για κανέναν δεν είναι εύκολο σήμερα να πετύχει στον κλάδο που επιλέγει καθώς υπάρχει λίγη προσφορά και μεγάλη ζήτηση. Και άμα είναι εύκολη επιτυχία σε έναν χώρο, τότε δεν είναι ωφέλιμη, δεν μαθαίνεις. Συγκεκριμένα στον χορό, εύκολο δεν είναι τίποτα. Από την εκπαίδευση μέχρι την επαγγελματική αποκατάσταση είναι τόσο δύσκολο που χάνεις την αίσθηση του τι είναι εύκολο ή δύσκολο πια».
*Εσύ Χρυσάνθη πού βρίσκεις στολές;
«Γνωρίζουμε όλοι ότι ο αθλητικός χορός όπως η ρυθμική γυμναστική και η καλλιτεχνική κολύμβηση είναι αθλήματα που η ενδυμασία παίζει σημαντικό ρόλο αφού είναι βαθμολογούμενη. Έτσι λοιπόν πρέπει να βρίσκω τις κατάλληλες στολές για τις υψηλότερες βαθμολογίες και επειδή στην Ελλάδα πολλές φορές είναι δύσκολο να βρούμε κατάλληλες στολές, απευθυνόμαστε σε βαλκανικές χώρες ή στη Ρωσία. Το ίδιο κάνουν και οι αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό απ’ ό,τι άλλα ομοειδή αθλήματα».
*Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τον αθλητικό χορό;
«Ο αθλητικός χορός πρέπει να ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες, δωρεάν στα δημόσια σχολεία, να μαθαίνουν όλα τα παιδιά τα βασικά στους χορούς. Τα οφέλη που θα έχει κάποιος που ασχολείται με τον χορό είναι αναρίθμητα. Προσφέρει ψυχαγωγία και σωματική υγεία, διαπλάθοντας και εξασκώντας παράλληλα το μυαλό και το σώμα. Ο χορός μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου…».
Όσο για το πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάποια κοπέλα χορεύτρια μας λέει: «Προσπαθώ να κάνω καθημερινά ασκήσεις είτε στο γυμναστήριο είτε σε μαθήματα χορού και να προσέχω τη διατροφή μου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιτυχίας από τη συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχουν προσδοκίες από τις γνωριμίες».
Προπονητές τω δύο παιδιών είναι ο Σλοβάκος Ρίχαρντ Σιλάγκι (ζει στη Λάρισα πάνω από μια δεκαετία) και η Έφη Γιανναράκη.
* * *
Ο Βασίλης Φαρμάκης γεννήθηκε στις 21/3/2007 στη Λάρισα. Χόρευε πάντα. Το 2013 σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με το HipHop. Το 2015, σε ηλικία 8 χρονών, εμπνευσμένος από την παράσταση της σχολής του «Life of a dancer», με θέμα την πορεία της ζωής ενός χορευτή, στην οποία και συμμετείχε, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τον αθλητικό χορό. Πιο συγκεκριμένα ξεκινάει την αγωνιστική του πορεία με ντάμα την Άρτεμη Ζαμπούνη, και το ζευγάρι αρχίζει να προπονείται υπό την καθοδήγηση των προπονητών Richard Szilagyi και Έφης Γιανναράκη.
Από το 2016 το ζευγάρι άρχισε να διαγωνίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην κατηγορία Juvenile, με συνεχείς διακρίσεις και μετάλλια. Από την πρώτη του συμμετοχή κατακτά το Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας στην κατηγορία του. Πολύ γρήγορα καταφέρνει να χορεύει στην κατηγορία 10 Dances (10 Χοροί), 5 στο Latin (Samba,Cha-Cha, Rumba, PasoDoble, Jive) και 5 στο Standard (Waltz, Tango, Viennese Waltz, Slowfox, Quickstep).
Στα ταξίδια του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με τους αγώνες συμμετέχει σε αθλητικά Camp, όπου λαμβάνει μαθήματα από μεγάλους χορευτές και προπονητές, διεθνώς αναγνωρισμένους.
Το 2018 και ενώ ακόμα ηλικιακά είναι στην κατηγορία Juvenile, χορεύει στο WDSF Kosice Open στην κατηγορία Junior 1 και παίρνει την 1η θέση στο Latin και τη 2η στο Standard. Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε αγώνες, στην κατηγορία Junior 1 αλλά και Junior 2, χωρίς ποτέ να χάνει τον τίτλο του Πρωταθλητή και Κυπελλούχου Ελλάδας.
* * *
Η Χρυσάνθη Σταματίου γεννήθηκε στις 02/11/2008 στη Λάρισα. Η αγάπη της για τον χορό ήταν μεγάλη από πολύ μικρή ηλικία. Το 2011 στην ηλικία των τριών ετών ξεκίνησε μπαλέτο. Το 2014 στην ηλικία των έξι αποφάσισε να δοκιμάσει και άλλα είδη χορού. Αυτό που την κέρδισε ήταν το Latin. Με την καθοδήγηση των προπονητών της Richard Szilagyi και Έφης Γιανναράκη ξεκίνησε τον αθλητικό χορό, χορεύοντας ατομικά και ομαδικά. Σύντομα αποφάσισε ότι ήθελε να χορεύει σε ζευγάρι και ξεκίνησε να προπονείται σε χορούς Ballroom (Λάτιν και ευρωπαϊκούς) με τον Ευθύμη Βερροιόπουλο υπό την καθοδήγηση των προπονητών της.
Από το 2016 άρχισε να διαγωνίζεται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ελλάδας σε ατομικό επίπεδο. Αρχίζει να χορεύει 10 dances, 5 στο Λάτιν (Σάμπα, Τσα-Τσα, Ρούμπα, PasoDoble, Jive) και 5 στο ευρωπαϊκό (Waltz, Tango, Quickstep, Vienesse Waltz, Foxtrot) με τον παρτενέρ της. Είναι κυπελλούχοι και πρωταθλητές Ελλάδας στην κατηγορία Junior.
Παράλληλα συμμετέχει σε αθλητικά camp, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου λαμβάνει μαθήματα από μεγάλους χορευτές και προπονητές διεθνώς αναγνωρισμένους.

 

Του Σωτ. Κέλλα

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα