Ο Δημήτρης Λάλος μεταμορφώνεται από σκληρός Κρητικός σε κλασικό συνθέτη, για μία μόνον βραδιά. Ο ηθοποιός, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό μέσα από τον ρόλο του Μαθιού στην τηλεοπτική σειρά «Σασμός», θα υποδυθεί στον Φρεντερίκ Σοπέν, στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, όπου θα φιλοξενηθεί μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση αφιερωμένη στον κορυφαίο μουσουργό του Ρομαντισμού.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον σπουδαίο Πολωνό συνθέτη η καταξιωμένη Ελληνίδα πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, θα συμπράξει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας «Teatr Wielki – Polish National Opera», μια από τις σημαντικότερες Ορχήστρες στον κόσμο, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Patrick Fοurnillier.

Tatiana_Papageorgiou
Η διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου

Ανάμεσα στα μουσικά μέρη της παράστασης ο Δημήτρης Λάλος θα εμφανίζεται στη σκηνή ως Σοπέν και θα μεταφέρει το κοινό στην εποχή που δημιούργησε αλλά φανερώνοντάς του, παράλληλα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τον εύθραυστο χαρακτήρα του.

Τα κείμενα προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία από την Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία είναι και μουσικολόγος και έχει μελετήσει συστηματικά τις πήγες που αφορούν στο έργο του συνθέτη, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το  πλέον εμβληματικό και διάσημο Πρώτο Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα, που έγραψε ο Σοπέν σε ηλικία 20 χρόνων, εμπνευσμένος από τον ερωτά του για την νεαρή Κωνστάντσα και το πρωτόπαιξε  ως αποχαιρετιστήριο στο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας, πριν φύγει. Από το ίδιο  θέατρο προέρχεται και η Ορχήστρα που θα εμφανισθεί στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει το ίδιο κοντσέρτο, καθώς και την διάσημη Chopiniana, που ενσωματώνει τις πιο αγαπημένες  χορευτικές μελωδίες του συνθέτη.

Symfoniki_Orxistra_Barsovias
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας

Σε ηλικία 20 ετών o Chopin έφυγε από τη Βαρσοβία, την πατρίδα του, για να ξεφύγει από την κατοχή των Ρώσων. Με τις παρτιτούρες του στα χέρια έφτασε άγνωστος και φτωχός στο Παρίσι, το κέντρο της τέχνης και του πολιτισμού κατά τον δέκατο-ένατο αιώνα. Αποθεώθηκε και λατρεύτηκε ως καλλιτέχνης και έγινε μύθος.

Παρά την λάμψη και την καθολική αναγνώρισή του ως ιδιοφυής συνθέτης και πιανίστας, έζησε σε βαθιά μελαγχολία νοσταλγώντας την πατρίδα του και αναζητώντας τον ανεκπλήρωτό του έρωτα. Έγραψε μαγική μουσική υμνώντας την πατρίδα του και καθιερώθηκε ως ακαταμάχητος βιρτουόζος πιανίστας. Ο Chopin έζησε μόνο 39 χρόνια, αφήνοντας  πίσω του διαχρονικά αριστουργήματα που λατρεύονται με την ίδια δύναμη μέχρι σήμερα. «Αναρωτιέμαι, τι κατάφερα με την μουσική μου; Και την καρδιά μου πού την σπατάλησα;…»  γράφει στις χειρόγραφες επιστολές του.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, τελεί υπό την αιγίδα της τουΕλληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) και είναι αφιερωμένη στον Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλο Κ. Τούτουζα.