20.7 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΕορτολόγιο: Σήμερα, 26 Ιανουαρίου, γιορτάζει…

Εορτολόγιο: Σήμερα, 26 Ιανουαρίου, γιορτάζει…

Εορτολόγιο ημέρας, για να ξέρεις ποια ελληνικά ονόματα γιορτάζουν και σε ποιους να ευχηθείς. Σήμερα 26 Ιανουαρίου γιορτάζει ο Ξενοφών, ή Ξενοφώντας, ή Φόντας, και η Ξενοφωντία, ή Ντίνα, ή Φώντη, ή Ξένια, ή όπως έχουν διαμορφώσει τα υποκοριστικά τους. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

 

Ορθόδοξος Συναξαριστής: Όσιος Ξενοφών μετά της συμβίου του Μαρίας και των τέκνων Αρκαδίου και Ιωάννη, Όσιος Συμεών ο Παλαιός, Όσιος Αμμωνάς, Όσιος Κλήμης ο εν τω Όρει Σαγματίω άσκησας, Μνήμη του Μεγάλου Σεισμού, Άγιοι Ανανίας ο Πρεσβύτερος, Πέτρος ο δεσμοφύλακας και οι επτά στρατιώτες μάρτυρες, Όσιος Γαβριήλ, Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου, Άγιοι δύο Μάρτυρες οι εν Φρυγία, Όσιος Γερμανός ο εν Σαγματά, Άγιος Δαυίδ βασιλεύς της Γεωργίας, Όσιος Αρκάδιος, Άγιος Γαβριήλ Μητροπολίτης Νόβγκοροντ και Αγίας Πετρούπολης, Άγιος Κύριλλος Μητροπολίτης Καζάν

Λίγη ιστορία: Ο Ξενοφών ήταν Αθηναίος ιστορικός και μαθητής του Σωκράτη. Το 401 π.Χ. συμμετείχε στην εκστρατεία του Κύρου εναντίον του Αρταξέρξη Β’. Πριν την αναχώρησή του επισκέφτηκε το Μαντείο των Δελφών θέτοντας την ερώτηση: «Σε ποιον Θεό να κάνω θυσία ώστε να πετύχει το ταξίδι μου και να επιστρέψω σώος;». Η απάντηση που έλαβε, «επ’ αγαθώ και μη», χρησιμοποιείται και σήμερα: «για καλό και για κακό». Από τα πιο γνωστά αποφθέγματά του, τα: «Πας όχλος φοβερός», «Θεός κολάζει τους βλάκας», «Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους».

Ο Ξενοφών Ζολώτας ήταν Έλληνας οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ιστορικοί θεωρούνται δύο λόγοι που είχε εκφωνήσει ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και διαχειριστής του ελληνικού Δημοσίου Χρέους, στην Ουάσινγκτον, στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 και στις 2 Οκτωβρίου 1959, η γλώσσα των οποίων ήταν η αγγλική, αλλά, με την εξαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων, όλες οι χρησιμοποιούμενες λέξεις ήταν ελληνικής προέλευσης. Ο λόγοι του έκαναν μεγάλη εντύπωση, ωστόσο επρόκειτο περισσότερο για ένα διανοητικό παιχνίδι, σχεδιασμένο για να τέρψει την ελίτ των τραπεζιτών και των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας και να τους υπενθυμίσει την ύπαρξη της Ελλάδας, η οποία μόλις είχε βγει από τον Εμφύλιο πόλεμο εντελώς κατεστραμμένη.

www.athensvoice.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα