23.9 C
Larissa
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΕπίδομα ανεργίας 2023: Όλες οι αλλαγές

Επίδομα ανεργίας 2023: Όλες οι αλλαγές

Advertisement


Νέα δεδομένα στις καταβολές του επιδόματος ανεργίας σε χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, φέρνει το 2023. Οι παροχές πλέον θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

Νέες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας έρχονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 για χιλιάδες ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Ειδικότερα, οι άνεργοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το νέο ψηφιακό τους Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να παραλάβουν τη νέα ψηφιακή τους κάρτα.

Περίπου 170.000 άνεργοι θα πρέπει το προσεχέςΕπίσης, ενεργοποιείται η προσωρινή διαγραφή από το μητρώο μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας.

Advertisement


Επίδομα ανεργίας 2023: Μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους

Ανάμεσα στα θετικά των αλλαγών που επέρχονται γύρω από το επίδομα ανεργίας είναι η παροχή επιδόματος εργασίας που αφορά σε επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Επίσης, προβλέπεται και μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν ενεργά μία θέση εργασίας. Θα είναι η καταβολή εφάπαξ ποσού 300 ευρώ στους μακροχρόνια – πάνω από 5 χρόνια – ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, αφού έτσι θεωρείται ότι έμπρακτα κινητοποιούνται για αναζήτηση εργασίας.

Σημειώνεται πως όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά είναι τα ίδια με όσα ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης.

Advertisement


Συγκεκριμένα:

* Οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,

* Οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,

* Οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για ένα παιδί, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ – Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα τεθούν στη διάθεση των ανέργων μέσω του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ. Το Ψηφιακό Μητρώο αποτελεί τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου μητρώου της ΔΥΠΑ, στο οποίο θα μεταφερθούν χωρίς να κάνουν κάποια διαδικασία όλοι οι εγγεγραμμένοι.

Advertisement


Το Μητρώο περιλαμβάνει τα στοιχεία που αποτελούν το βιογραφικό του αναζητούντος εργασία. Σημειώνεται πως η Ψηφιακή Κάρτα αποτελεί τον αντικαταστάτη της έντυπης και θα είναι διαθέσιμη σε εφαρμογή.

Η συγκεκριμένη κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ώστε οι κάτοχοι της Κάρτας με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.ο.κ.

Όσον αφορά στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, αυτό θα περιλαμβάνει το προφίλ, την προϋπηρεσία, τους στόχους και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο άνεργος εργασία για να βρει δουλειά.

Advertisement


Το περιεχόμενό του αποτελεί προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ και τον άνεργο και θα αναθεωρείται στους 6, 12 και 18 μήνες εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.

«Επίδομα εργασίας»

Το νέο αυτό επίδομα αφορά τους ανέργους που βρίσκουν εργασία, ενώ εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων. Σε αυτή την κατηγορία ανέργων θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.

Η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος αποσκοπεί στο να δώσει κίνητρο στους επιδοτούμενους ανέργους να βρουν εργασία.

Advertisement


Διαγραφές ανέργων

Μέχρι σήμερα μητρώα ανεργίας βρίσκονται άτομα τα οποία είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία, είτε δείχνουν απρόθυμα να αναλάβουν δράση.

Η άρνηση – τρεις φορές – κατάλληλης θέσης εργασίας, σημαίνει και διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ.

Κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ανέργου που αναζητά εργασία.

Advertisement


«Επίδομα εργασίας»

Το επίδομα ανεργίας ουσιαστικά μετατρέπεται σε «επίδομα εργασίας», δηλαδή, καταβάλλεται στο 50% για όποιον δικαιούχο, εθελοντικά, διακόψει την επιδότηση ώστε να ενταχθεί ξανά στην αγορά εργασίας. Η ρύθμιση προβλέπεται στον νόμο «Δουλειές Ξανά», ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2022.

Για παράδειγμα, έστω ότι ένας άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργίας 438 ευρώ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023. Ωστόσο, τον Μάιο του 2023 δηλαδή κατά 7ο (επί συνόλω 12) μήνα της επιδότησής του, ο άνεργος βρίσκει δουλειά, με μισθό 800 ευρώ. Θα του μείνουν επιπλέον 5 μήνες επιδότησης από τη ΔΥΠΑ. Γι’ αυτό η ΔΥΠΑ, θα του καταβάλλει το 50% του τακτικού επιδόματος ανεργίας, δηλαδή τα 219 ευρώ για το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2023.

Έτσι για το συγκεκριμένο πεντάμηνο, θα λαμβάνει κάθε μήνα, όχι μόνο τον μισθό του, δηλαδή τα 800 ευρώ, αλλά επιπλέον 219 ευρώ από τη ΔΥΠΑ. Συνολικά, ο εργαζόμενος θα εισπράξει 1.019 ευρώ.

Advertisement


διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, τη myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, για τους εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ θα ισχύουν κριτήρια για την παροχή ωφελημάτων (πέραν του επιδόματος ανεργίας).

Advertisements

Πηγη: kontologis.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα