25.9 C
Larissa
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΕπίσημο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας παρέθεσε ο...

Επίσημο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας παρέθεσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων (ΦΩΤΟ)

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στο ξενοδοχείο Imperial, που παρέθεσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, με το παρών να δίνουν βουλευτές, περιφερειάρχης, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, τοπικά ΜΜΕ κτλ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κέρδισε τις εντυπώσεις όντας ευδιάθετος και χαμογελαστός, συνομιλώντας με όλους τους παρευρισκομένους από τραπέζι σε τραπέζι μοιράζοντας τους ως αναμνηστικό δώρο μια μικρή εικόνα με τις ευλογίες του.Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης προς τον τιμώμενο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας:

“Αποτελεί μεγάλη χαρά για όλους μας, η τιμητική παρουσία σας στην πόλη μας. Τόσο εγώ όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας, νιώθουμε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά από καρδιάς που βρίσκεστε στη Λάρισα, την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα που υπηρετείτε το εκκλησιαστικό σας καθήκον.

Σεβασμιώτατε

Η Λάρισα είναι μια δυναμική πόλη με ιστορία 8000 χρόνων. Από την ίδρυση της στην προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα είναι πάντα στην ίδια θέση στις όχθες του τροφοδότη Πηνειού.

Μια πόλη πανάρχαια με την κάθε γενιά να χτίζει πάνω σ΄ αυτά που άφησε η προηγούμενη.

Διατήρησε τα χαρακτηριστικά της, στο πέρασμα των χρόνων και των ιστορικών εξελίξεων. Μια πόλη που διαχρονικά αποτελούσε το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής.

Η κεντροβαρής της θέση, στην καρδιά του κάμπου, συνέβαλε στο γεγονός ότι η Λάρισα διαχρονικά αποτέλεσε το κέντρο της Θεσσαλίας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας. Κέντρο διοικητικό, οικονομικό, γεωστρατηγικό.
Η Λάρισα ήταν και είναι μια ανοικτή πόλη. Γεωμορφολογικά αλλά και κοινωνικά. Στην Λάρισα σε διάφορες ιστορικές περιόδους συνυπήρχαν φυλές και φυλετικές εθνότητες, που έζησαν αρμονικά και ειρηνικά. Η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας αποτέλεσε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής για πάρα πολλά χρόνια.

Τα σημαντικά και ενδιαφέροντα μνημεία που διασώζονται σήμερα, με σημαντικότερο το μεγαλειώδες Α’ Αρχαίο Θέατρο δεν είναι μόνο σημεία ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, αλλά αποτελούν και «ομιλούντα» στοιχεία της ιστορίας αυτής της πόλης.

Το Α’ Αρχαίο θέατρο ένα πολύ σημαντικό μνημείο, πολύ καλά διατηρημένο και ευρισκόμενο στο κέντρο της πόλης. αποτέλεσε και την έδρα του «κοινού των Θετταλών» της ένωσης «πόλεων κρατών» της Θεσσαλίας .

Η μορφή αυτή οργάνωσης και ο τρόπος λειτουργίας αποτέλεσε για την εποχή κορυφαία στιγμή για την δημοκρατία.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή και στο Λόφο του φρουρίου, διπλα στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, υπάρχουν ρωμαϊκά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία με κυρίαρχο το Μπεζεστένι, ένα μοναδικό κτίριο της οθωμανικής εποχής , το οποίο αυτή τη στιγμή αναστυλώνεται για να γίνει επανάχρηση του κτιρίου,.

Πολύ κοντά υπάρχει το μνημείο του Ιπποκράτη, ο οποίος έζησε, άσκησε την Ιατρική και πέθανε στην Λάρισα.

Μαζί με το νησί της Κω, τη γενέτειρα του θεμελιωτή της σύγχρονης Ιατρικής, προσπαθούμε από κοινού και σε συνεργασία με άλλους φορείς να ενισχύσουμε και να διαδώσουμε τις θεμελιώδεις αρχές της Ιπποκρατικής σκέψης, η οποία αποτυπώθηκε στον περίφημο Όρκο του, και οι οποίες αφορούν στην ενσωμάτωση της ιατρικής ηθικής και του ανθρωπισμού στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης.

Είμαι σίγουρος ότι σ΄ αυτή μας την προσπάθεια θα σας έχουμε πολύτιμο συνεργάτη αλλά και καθοδηγητή.

Σεβασμιώτατε

Η Λάρισα, η αρχόντισσα του θεσσαλικού κάμπου, περνά στον 21ο αιώνα με οδηγό τον δυναμισμό της περιοχής και των ανθρώπων, την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και δημιουργία.

Η Λάρισα θέτει εκ νέου τις προτεραιότητές της: την ανάδειξή της σε ισχυρό περιφερειακό πόλο ανάπτυξης και προόδου και την μετεξέλιξή της σε σύγχρονη, μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή πόλη.

Βάζει στο επίκεντρο την ανοιχτότητα στον αστικό χώρο, ανοίγεται σε νέες τεχνολογίες, σύγχρονες αξίες, έναν καλύτερο, πιο ποιοτικό τρόπο ζωής.

Αυτή η πόλη σήμερα σας υποδέχεται με σεβασμό και συγκίνηση. Μια πόλη με ιστορία αιώνων, την οποία έχετε τιμήσει όχι μόνο με τη σημερινή σας ιδιότητα αλλά και ως ακαδημαϊκός.

Και είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί η επίσκεψή σας στην πόλη μας προέκυψε μετά από πρόσκληση του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ.. Ιερωνύμου, ενώ η συνεργασία του Δήμου με την Μητρόπολη και τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας είναι άριστη, εποικοδημητική και πολυεπίπεδη.

Σεβασμιώτατε

Η διδακτική σας προσφορά στην Ιατρική Σχολή της πόλης μας, άφησε πολύτιμο αποτύπωμα και ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς φοιτητές της σχολής. Η αφοσίωσή σας στον τομέα της Βιοηθικής άνοιξε δρόμους και δημιούργησε πεδίο σκέψης και προβληματισμού για την Ιατρική Δεοντολογία.

Σ’ αυτόν το φωτισμένο δρόμο της αναζήτησης και του προβληματισμού κι εμείς από την πλευρά μας καταβάλουμε καθημερινά προσπάθεια να χτίζουμε μία πόλη μάθησης, συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσης, συμπερίληψης και αποδοχής.

Σε καιρούς δύσκολους, με διαδοχικές κρίσεις και προκλήσεις, επιλέγουμε καθημερινά, με υπευθυνότητα και πράξεις, να στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον άνθρωπο.

Έργο δύσκολο, πολυπαραγοντικό και συχνά αντίθετο με τις επιταγές της εποχής.

Διερωτόμαστε καθημερινά “Τι πόλη θέλουμε;” και την απάντηση πάντα την αναζητούμε διά της σύνθεσης και της συμμετοχής.

Αφουγκραζόμαστε τους συμπολίτες μας και προσπαθούμε να διαμορφώνουμε όρους δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου. Μόνο μαζί μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της πόλης μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη είναι οι άνθρωποί της. Και θέτοντας τον άνθρωπο ως απόλυτη προτεραιότητα, στεκόμαστε με δέος και θαυμασμό μπροστά στο έργο ζωής σας.

Με την κοινωνική και ανθρωπιστική σας προσφορά, μεταμορφώνετε τις κοινότητες στις οποίες συμμετέχετε.

Είτε ως επιστήμονας, είτε ως κληρικός, , αναδεικνύετε τις πανανθρώπινες αξίες της αγάπης, της ταπεινότητας, της ενότητας και της ανεκτικότητας.

Είναι φωτισμένος ο τρόπος με τον οποίο έχετε συγκεράσει τις επιστημονικές σας γνώσεις με την εκκλησιαστική και θρησκευτική εμπειρία.

Και αυτή τη σύζευξη, τη μετουσιώνετε σε πράξη αγάπης επιδιώκοντας το κοινό καλό.

Διδάσκετε με το παράδειγμά σας το σεβασμό στην πίστη.

Αναζητάτε πάντα τα στοιχεία που ενώνουν τα μέλη των κοινοτήτων σας, σ’ αυτά εστιάζετε και αυτά αναδεικνύετε.

Από κάθε σας θέση, με υπευθυνότητα, θέληση, υπομονή και επιμονή, βελτιώσατε συνθήκες και υποδομές προς όφελος των κοινοτήτων σας.

Με το έργο σας διδάσκετε στην πράξη τη σημαντικότητα της αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλοκατανόησης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αποδοχής.

Σε καιρούς δύσκολους, με διχασμούς χρώματος, θρησκείας, συνόρων και οικονομικών συνθηκών, η στάση ζωής σας είναι φάρος αγάπης, προσφοράς και αλήθειας, ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς που προσπαθούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Σεβασμιώτατε

Σας καλωσορίζω στη Λάρισα και ευχόμενος υγεία και δύναμη σε σας και απόδημους Έλληνες στην μακρινή Αυστραλία, σας προσφέρω σε ανάμνηση της παρουσία σας στην πόλη μας άμφια, κατασκευασμένα από τοπικό εργαστήριο”

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα