22.9 C
Larissa
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΈρχεται νέα έκπτωση στον φόρο: Τι κερδίζει κάθε μισθωτός...

Έρχεται νέα έκπτωση στον φόρο: Τι κερδίζει κάθε μισθωτός – Παραδείγματα

Φορο-έκπτωση μέσω της οποίας φιλοδοξεί να μετατρέψει τους πολίτες σε «κυνηγούς» φορο-φυγάδων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών: Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να αποδειχτεί στην πράξη –και δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά- ότι το νέο καθεστώς δεν αρκεί για να ξεσκεπάσει «μαύρες» συναλλαγές, καθώς οι «επαγγελματίες φοροφυγάδες» έχουν τον τρόπο να ξεπεράσουν και αυτό το εμπόδιο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης



Υιοθετώντας «μοντέλο» κοντινό σε ένα αντίστοιχο που έχει εφαρμοστεί στην οικοδομή, το υπουργείο Οικονομικών «μοιράζει» έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα, ίση με το 30% των δαπανών που θα γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών από συγκεκριμένα επαγγέλματα και τομείς της οικονομίας που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Πόσα γλιτώνουν οι φορολογούμενοι με την έκπτωση

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος κάνει μια αγορά από επαγγελματία που ανήκει σε κλάδο ύποπτο για φοροδιαφυγή και κάνει την εξόφληση με ηλεκτρονικό τρόπο (μέσω web banking ή με πιστωτική-χρεωστική κάρτα) τότε το 30% της δαπάνης του θα αφαιρεθεί από το εισόδημα που δηλώνει στην εφορία και κατά συνέπεια θα φορολογηθεί για χαμηλότερα ποσά. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό στην πράξη;

Ας υποθέσουμε ότι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα αγοράζει προϊόν ή υπηρεσία αξίας 1.000 ευρώ με χρεωστική κάρτα από επαγγελματία που περιλαμβάνεται στην σχετική λίστα που θα καταρτίσει το ΥΠΟΙΚ. Από τα 1.000 ευρώ τα 300 αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα.

Έτσι, εάν ο συγκεκριμένος μισθωτός δήλωνε 23.000 ευρώ ο φόρος που του προέκυπτε ήταν 3.940 ευρώ. Αφαιρώντας όμως τα 300 ευρώ της αγοράς που έκανε, θα φορολογηθεί τελικά για εισόδημα 22.700 ευρώ: Εδώ ο φόρος που προκύπτει είναι 3.856 ευρώ, δηλαδή το όφελος για τον μισθωτό είναι… μόλις 84 ευρώ!

Αν το ποσό που θα δαπανήσει ο ίδιος μισθωτός είναι μεγαλύτερο και φτάνει τα 7.000 ευρώ, τότε από το εισόδημα που δηλώνει στην εφορία θα αφαιρεθεί το 30%, δηλαδή τα 2.100 ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε ο μισθωτός αυτός από την στιγμή που δηλώνει 23.000 ευρώ θα διαπιστώσει ότι ο φόρος που του αναλογεί είναι 3.940 ευρώ.

Αν αφαιρεθούν όμως τα 2.100 ευρώ της ηλεκτρονικής συναλλαγής που είχε με επαγγελματία που ανήκει σε κλάδο «στιγματισμένο» για φοροδιαφυγή, τότε ο μισθωτός θα φορολογηθεί για εισόδημα 20.900 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος που προκύπτει είναι 3.352 ευρώ. Άρα το κέρδος του φτάνει τα 588 ευρώ!

 

Πώς μπορούν να … ξεγλιστρήσουν οι επαγγελματίες φοροφυγάδες

Το εν λόγω «κίνητρο» θα υιοθετηθεί για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025) και θα αφορά σε έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών τα οποία πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή: Εδώ βεβαίως υπάρχει ο κίνδυνος οι «επαγγελματίες φοροφυγάδες» να βρουν τον τρόπο να αποφύγουν την ηλεκτρονική συναλλαγή αξιοποιώντας το … γνωστό κόλπο υποσχόμενοι στον πελάτη χαμηλότερη τιμή (συνήθως 24% όσο είναι και ο ΦΠΑ) εάν δεν κοπεί τιμολόγιο και πάρουν τα χρήματα … στο χέρι!

«Πρωταθλητές φοροδιαφυγής» και άρα μεταξύ των υποψηφίων να ενταχθούν στην λίστα που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ έχουν ανακηρυχθεί κατά καιρούς μέσα από ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επαγγέλματα, όπως:

  • Συνεργεία αυτοκινήτων
  • Φροντιστήρια ξένων γλωσσών
  • Ειδικότητες ιατρών
  • λούνα παρκ
  • λιανεμπόριο φρούτων – λαχανικών
  • κομμωτήρια
  • επιδιόρθωση ενδυμάτων
  • πλυντήρια αυτοκινήτων
  • γυμναστήρια
  • χώροι στάθμευσης

     

Τι ισχύει για τους μάστορες της οικοδομής

Ανάλογη έκπτωση φόρου είναι πάντως ήδη σε ισχύ για επαγγέλματα της οικοδομής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την «Έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων» .H έκπτωση διαμορφώνεται στο 40% των δαπανών, με ανώτατο όριο τις 16.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ ανά έτος από τον φόρο που τους αναλογεί. Με άλλα λόγια, για εργασίες της τάξεως των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, ήτοι 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Το 40% του ποσού των δαπανών που θα έχουν πραγματοποιηθεί σε καθένα από τα έτη 2020, 2021 και 2022 θα κατανέμεται ισόποσα στα εκάστοτε επόμενα τέσσερα έτη και θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται εις βάρος του ιδιοκτήτη σε καθένα από τα τέσσερα αυτά επόμενα έτη. Πρόκειται για ένα μέτρο που ενεργοποιείται φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και θα ισχύσει για τρία χρόνια.

Για να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχουν αποδείξεις των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει με νόμιμα παραστατικά, τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών ενώ η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους τους,πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ποιες δαπάνες υπολογίζονται στην έκπτωση

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να μην έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

 

enikonomia.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα