Τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας απολαμβάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, σύμφωνα με το νέο μηνιαίο δελτίο του HEPI για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 33 πόλεις της ΕΕ και η Αθήνα κατατάσσεται στη 16η θέση σε ό,τι αφορά τη δαπάνη των οικιακών καταναλωτών για την κατανάλωση ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 29,52 λεπτά του ευρώ ή στα 0,2952 ευρώ. Η πρωτεύουσα της χώρας μας βρίσκεται σχεδόν 5 λεπτά του ευρώ ή 0,05 ευρώ κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και σχεδόν 2 λεπτά του ευρώ ή 0,02 ευρώ από τη μέση τιμή των 33 πόλεων της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Οι δύο λόγοι για τις χαμηλές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

Η διατήρηση της τιμής της κιλοβατώρας για τους οικιακούς καταναλωτές παραμένει σε χαμηλά ευρωπαϊκά επίπεδα, λόγω της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και το Ταλίν έχουν τις υψηλότερες τιμές ρεύματος, όπως φαίνεται και από το γράφημα που δημοσιεύει ο ΟΤ.

Στη Στοκχόλμη καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση 47% με τους ερευνητές του HEPI να την αποδίδουν στη μείωση της αιολικής ενέργειας, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και στο γεγονός πως πυρηνικές μονάδες βρίσκονται σε συντήρηση.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και το Ταλίν και η Ρήγα με αυξήσεις 41% και 33%, αντίστοιχα. Οι χώρες της Βαλτικής, σύμφωνα με τη μελέτη, βιώνουν έντονα την ενεργειακή κρίση και για τον επιπλέον λόγο της χαμηλής αποθήκευσης αερίου. Πάντως οι κυβερνήσεις των χωρών προχωρούν σε μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών.

Το φυσικό αέριο

Σε αντίθεση με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι Έλληνες οικιακοί καταναλωτές του καυσίμου ήρθαν αντιμέτωποι τον Σεπτέμβριο με μεγάλες αυξήσεις της τάξης του 29%.

Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας ήταν η τέταρτη υψηλότερη στις 33 πόλεις καθώς ανέβηκε στα 27,68 λεπτά του ευρώ ή στα 0,2768 ευρώ. Σύμφωνα με το HEPI οι τιμές αερίου ανέβηκαν στην Ελλάδα αντανακλώντας το ράλι του TTF που προκλήθηκε και από τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση για τον περασμένο μήνα δεν είχε ανακοινώσει επιδότηση της τιμής των νοικοκυριών. Κάτι που το έκανε για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται μείωση του κόστους.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο αέριο καταγράφηκαν στο Ταλίν 88% σε ένα μήνα και 36% στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το γράφημα για τις τιμές αερίου στα νοικοκυριά, οι τρεις ακριβότερες πόλεις είναι το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και το Ταλίν. Το ύψος των τιμών είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της πρωτεύουσας της Ελλάδας.

Πηγη: in.gr