20.9 C
Larissa
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΕτοιμόρροπα 17 κτίρια στον Βόλο ~ Ενώ η Λάρισα...

Ετοιμόρροπα 17 κτίρια στον Βόλο ~ Ενώ η Λάρισα θρηνεί 22χρονο από δυστύχημα

Βόμβα τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα στο κέντρο της πόλης

Ανά πάσα ώρα και στιγμή ελλοχεύει στον Βόλο ο κίνδυνος δυστυχήματος παρόμοιου με εκείνο, που σημειώθηκε προχθές στη Λάρισα. Η γειτονική πόλη σοκαρίστηκε από απερίγραπτη τραγωδία με 22χρονο προχθές Κυριακή. Ο άτυχος νέος βρήκε τραγικό θάνατο, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο παλιού σπιτιού, ενώ επέστρεφε στην οικία του με φίλους του μετά από νυχτερινή διασκέδαση. Κι όμως, οι κίνδυνοι για ατυχήματα και απώλειες ανθρώπινων ζωών από εγκαταλελειμμένα ακίνητα έχουν κατ’ επανάληψη τονιστεί.



Στον Βόλο αναδείχτηκαν τελευταία φορά σε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το ιστορικό κέντρο της πόλης, που αρχίζει από τα Παλιά δυτικά του σιδηροδρόμου, εκτείνεται κατά μήκος του λιμανιού και έως το ύψος της Ερμού και φθάνει μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η μελέτη είχε καταλήξει ότι ρημάζουν στην πόλη συνολικά 175 κτίρια, από τα οποία τα 13 είναι οικόπεδα. Από αυτά, τα 6 είναι κηρυγμένα διατηρητέα, το 10% κοινώς ετοιμόρροπα, το 51% εμφανίζει σημαντικές φθορές, ενώ το 83% είναι ημιτελή (γιαπιά).

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές Αννα – Ροσκάγια Βούζα, Ελένη – Αννα Θωμοπούλου, Κωνσταντίνο Κούντρια, Αθανάσιο Οικονόμου, Ιωάννα Τσαπούρη, υπό την επίβλεψη της καθηγήτρια Μαριλένας Παπαγεωργίου, τον Μάρτιο του 2018.

Κι όμως, από τότε λίγα έχουν αλλάξει. Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει την παραπομπή των ιδιοκτητών στη Δικαιοσύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή η Εισαγγελία Βόλου διενεργεί δύο εισαγγελικές έρευνες μετά από σχετική ενημέρωση της Πολεοδομίας.

Στο άρθρο 288 του Ποινικού Κώδικα προβλέπεται ότι όποιος με πρόθεση ματαιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κοινός κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται τιμωρείται με φυλάκιση, αν δεν συντρέχει περίπτωση αυστηρότερης τιμωρίας σύμφωνα με άλλη διάταξη.

Ζητούμενο όμως δεν είναι τόσο να τιμωρηθούν οι ιδιοκτήτες, όσο να επιλυθούν τα προβλήματα. Η Πολεοδομία Βόλου στέλνει προσκλήσεις στους ιδιοκτήτες και τους ενημερώνει για την επικινδυνότητα που υπάρχει και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν, επιβάλλοντας ακόμη και κατεδάφιση.

Ομως, από εκεί και μετά η διαδικασία κάπου χωλαίνει. Οι κατεδαφίσεις κτιρίων σε Γκάζι και Πνύκα το 2019 είχαν αναδείξει το θέμα και είχε αναληφθεί πρωτοβουλία για την αποτελεσματική διαχείριση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά με τη σύσταση επιτροπής.

Στόχος ήταν να αρθούν οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, Καθώς και αντιφατικές γνωμοδοτήσεις που κωλυσιεργούν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όσων κτιρίων είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος. Φαίνεται όμως, ότι στην πορεία για κάποιον λόγο το θέμα ξεχάστηκε και πάλι.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα