20.7 C
Larissa
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑEUMED9: Τι αποφάσισαν οι ηγέτες – Σαφές μήνυμα στην...

EUMED9: Τι αποφάσισαν οι ηγέτες – Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών του Νότου. Νωρίτερα, υπεγράφη η Διακήρυξη των Αθηνών, με την οποία εκφράζεται η κοινή πεποίθηση πως η παγκόσμια δράση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την πολιτική Διακήρυξη, στην οποία στέλνονται σαφή μηνύματα για την αποφυγή μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό.

Με μηνύματα προς την Τουρκία για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, με ειδική αναφορά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, αλλά και με το βλέμμα στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολιτική διακήρυξη της Συνόδου, οι εννέα ηγέτες επαναλαμβάνουν την απαίτησή τους προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους.

Παράλληλα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου διαμηνύουν ότι είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, με συνεπή και μόνιμο τρόπο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ειδική είναι η αναφορά των εννέα ηγετών και στο Κυπριακό.

Όπως επισημαίνουν, επιβεβαιώνουν την ισχυρή τους δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος επί τη βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση για λύση δύο κρατών.

Ένα ακόμα ζήτημα που αν και δεν ήταν στην ατζέντα ήρθε στην πρώτη γραμμή είναι αυτό των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος. Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας έκαναν ειδική αναφορά στη διάρκεια των δηλώσεών τους, ζητώντας παρέμβαση της Κομισιόν, για να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά

H περιβαλλοντική κρίση μας αφορά όλους τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της διάσκεψης των ηγετών της EUMED9. Για τον κοινό κίνδυνο θα πρέπει να έχουμε κοινή άμυνα υπογράμμισε ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι η Μεσόγειος του πολιτισμού, των ανοιχτών οριζόντων και της ευημερίας, μάς ζητά να προστατεύσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια γύρω της, αλλά και την ίδια την ισορροπία στο οικοσύστημα που ζει στα νερά της. Πρόσθεσε ότι «συντονιζόμαστε οι εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για να προστατεύσουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας. Διεκδικούμε -και συμφωνήσαμε σε αυτό- έναν ισχυρότερο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Προχωρούμε στην ανταλλαγή τεχνολογίας και μέσων πρόληψης για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις της φύσης. Προωθούμε, προφανώς, τους ευρωπαϊκούς στόχους, τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επενδύσεις σε ήπιες πηγές ενέργειας, την προστασία της θάλασσας από τη μόλυνση και από την υπεραλίευση»

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι: «θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι χώρες μας, όλες, έχουν υπογράψει και τιμούν. Και την εφαρμογή της οποίας βέβαια όχι απλά απαιτούν, αλλά και εγγυώνται.

Αυτό αφορά όλες τις χώρες, αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα.

Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία».

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η πολιτική μας διακήρυξη είναι επίσης ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλό πίεσης για άλλους στόχους. Είναι κάτι που παραβιάζει, προφανώς, τα δικαιώματα του ανθρώπου, ένα ζήτημα το οποίο αποκτά όμως νέα χαρακτηριστικά στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Συνεπώς, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι επιτακτική η εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευτούν και ναι, πρέπει να εντατικοποιηθεί και η συνεργασία μας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν, όπως η Τουρκία, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους. Ένα, όμως, είναι βέβαιο. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015».

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας

Μεταφέραμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης και «ήδη μπορούμε να δούμε αποτελέσματα και αποκλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σημείωσε ότι οι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κύπρο, στην ακεραιότητα της Κύπρου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συζητήθηκε, επίσης, «το πόσο σημαντικό είναι να προάγουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη μέσω του κοινωνικού διαλόγου και πάντα σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών».

«Αυτό που υπογραμμίσαμε στις συζητήσεις μας όσον αφορά στην γεωπολιτική κατάσταση στη Μεσόγειο είναι ότι πρόκειται για μία σημαντική γεωπολιτική πρόκληση» τόνισε ο κ. Μακρόν.

Ανέφερε ότι συζητήθηκαν και οι προκλήσεις στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα διοργανωθεί Σύνοδος για το ζήτημα αυτό.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε τη σπουδαιότητα της κλιματικής ατζέντας και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη συμμετοχή στη Σύνοδο της Μασσαλίας, η οποία οδήγησε σε μία σειρά μέτρων που έχουν σκοπό να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι συζητήθηκε και το ζήτημα των πυρκαγιών που έπληξαν την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Τόνισε ότι η Γαλλία στήριξε τις χώρες αυτές, στέλνοντας πυροσβέστες και αεροσκάφη και πως θα το πράξει αν χρειαστεί και στο μέλλον, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη.

Ανέφερε, επίσης, ότι «συζητήθηκε η σπουδαιότητα μιας κοινής προσπάθειας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ώστε να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και απειλές που αφορούν στη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργούμε συμμαχίες, ώστε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις συνέπειες όλων αυτών των προκλήσεων».

Αναστασιάδης: Είναι καταδικαστέες οι ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και τη θάλασσα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι «καταγράφηκε στη Σύνοδο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για επίσπευση υλοποίησης της συμφωνίας των Παρισίων και του συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Σε σχέση με το μεταναστευτικό, όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση».

«Όσον αφορά το Αφγανιστάν συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις και το κοινό μας όραμα για μία ασφαλή και ειρηνική Μεσόγειο, εκτός από την ανησυχία μας για τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στη Συρία, το Λίβανο, την Τυνησία και τονίσαμε ότι απαιτούνται άμεσες λύσεις» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Κατά τη Σύνοδο καταγράφηκαν επίσης ταυτόσημες απόψεις σε μία σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, τη δρομολόγηση λειτουργίας οργανισμού για την καινοτομία» είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είναι καταδικαστέες οι ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και στη θάλασσα. Εμείς παραμένουμε πιστοί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνω τη θέση μας για μία μόνιμη λύση στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία. Ενόψει της συνάντησης με τον γ.γ. του ΟΗΕ, επανέλαβα ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης».

M. Nτράγκι για κλιματική αλλαγή: Ξεκινάμε το ταξίδι της απαιτούμενης αλλαγής

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε ότι βασικό θέμα συζήτησης ήταν το κλίμα, τονίζοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα τραγικά φαινόμενα ήταν το «καλύτερο» μάθημα, που δείχνει ότι πρέπει να κινηθούμε με αποφασιστικότητα. Ο κ. Ντράγκι δήλωσε δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό χωρίς δράση και χρειάζεται ένταση των προσπαθειών για να μην αντιμετωπίσουμε τραγικές συνέπειες.

Π. Σάντσεθ: Ευρωπαϊκό θέμα οι αυξήσεις στο ρεύμα – Να βρούμε λύσεις 

Απολογισμό των θεμάτων της ΕUMED9 έκανε μετά τη λήξη της ο Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές τους στις προσπάθειες αντιμετώπισης των καταστάσεων που δημιούργησαν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

Αμπέλα: Ο μόνος δρόμος για το μέλλον είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου

«Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συζήτηση για καίριο θέμα, την κλιματική αλλαγή. Ολόκληρη η Μεσόγειος, δυστυχώς, είναι μια περιοχή που επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μόνο η αρχή. Θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου σε όλους τους συμπολίτες μου στη Μεσόγειο που έχασαν τον σπίτι τους. Η ΕΕ ήταν αυτή που έδωσε το παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο στον αγώνα της κλιματικής αλλαγής. Έχει γίνει ήδη σημαντικό έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, κατά τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αμπέλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλογου είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον. «Η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή και εταίρος της ΕΕ. Να εστιάσουμε στο διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό. Η περίπτωση του Αφγανιστάν είναι πολύπλευρη περίπτωση, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη. Η επιλογή η ΕΕ να μην εστιάσει σε αυτό το θέμα ουσιαστικά δεν υφίσταται. Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν», συμπλήρωσε.

Γιάνσα: Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και η ευρωπαϊκή συνοχή τα πιο σημαντικά θέματα

«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή για εμάς διότι η διεύρυνση της Μεσογειακής Ομάδος συμπίπτει με την Σλοβενική προεδρία. Συζητήσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, όχι μόνο θέματα, που αφορούν στις μεσογειακές χώρες, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Κατά την άποψη μου το πιο σημαντικό θέμα είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης μαζί με την κλιματική κρίση, το Μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή συνοχή. Η Σλοβενία θα αγωνιστεί σκληρά στο πλαίσιο του EUMED 9 για την πραγμάτωση του σλόγκαν μας “μαζί για μία ανθεκτική Ευρώπη”, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, στις δηλώσεις του.

Αντρέι Πλένκοβιτς: Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

«Ήταν ευκαιρία να συζητήσουμε για πολιτικές εξελίξεις σε άλλα μέρη του κόσμου. Μιλήσαμε επίσης για μεταναστευτικές ροές και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επίσης συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ανταλλάξουμε εμπειρίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να ενισχύσουμε τους εμβολιασμούς. Πλέον βγαίνοντας από την πανδημία να καταβάλλουμε προσπάθεια για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Αουγκούστο Σάντος Σίλβα: Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας

«Το κλίμα απαιτεί να αναλάβουμε άμεσα δράση. Το δεύτερο θέμα είναι το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. Να μειώσουμε τις κοινωνικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και κατέστη δυνατή χάρις στα ταμεία που συστήθηκαν για την ενίσχυση της ανάκαμψης και ανάπτυξης τα οποία είναι συνδεδεμένα με οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ. Αυτά τα θέματα πρέπει να βρίσκονται στο πυρήνα μιας συζήτησης που πρέπει να συνεχιστεί για να οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Να σημειωθεί ότι οιηγέτες της Συνόδου EUMED9 που συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα υιοθέτησαν τη «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο».

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγική παράγραφο της Διακήρυξης, οι χώρες του Νότου της ΕΕ Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία, που συνήλθαν την 17η Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζουν την κοινή και ισχυρή πεποίθησή τους πως η επείγουσα και φιλόδοξη παγκόσμια δράση – σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδα, και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, ιδίως της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα – είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ευημερούντος, δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για τις κοινωνίες μας κατά τον 21ο αιώνα, επί τη βάσει των προτύπων κυκλικής οικονομίας.

Σχετικό Άρθρο: EUMED9: Η πολιτική διακήρυξη της 8ης Συνόδου Κορυφής

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κατερίνα Φρύσσα, Δημήτρης Γκάτσιος, Κάτια Αντωνιάδη

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα