12.9 C
Larissa
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΕυ. Αποστολάκης στο Πρώτο για τη στρατιωτική συνδρομή στην...

Ευ. Αποστολάκης στο Πρώτο για τη στρατιωτική συνδρομή στην Ουκρανία: Είναι μορφή αλληλεγγύης, αλλά… – Ο πόλεμος θα έχει διάρκεια (audio)

Την πεποίθηση ότι η στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στην Ουκρανία είναι μια μορφή αλληλεγγύης, αλλά δεν είναι τώρα η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να συμβεί αυτό, εξέφρασε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην περιοχή θα έχει διάρκεια.

«Καλώς κάνει η Ελλάδα και συμπαρατάσσεται με την ΕΕ, τέτοιου είδους ενέργειες – όπως η ρωσική επέμβαση – πρέπει να βρίσκουν κάθετη αντιμετώπιση από τον πολιτισμένο κόσμο και πρέπει να επικριθεί από όλους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω σε αυτό. Αλλά το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας είναι ένα ζήτημα που το συζητάμε. Θα μπορούσε να μην αποσταλεί τώρα στρατιωτική βοήθεια. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν επιβεβλημένη και θα πρέπει να συνεχίσει να αποστέλλεται με όλους τους τρόπους και όποια δυνατότητα έχουμε. Αλλά για τη στρατιωτική βοήθεια μπαίνει ένα ερωτηματικό. Τι θέλουμε να γίνει; Θέλουμε να συνεχιστεί ο πόλεμος, ή θέλουμε να σταματήσει;», εξήγησε.



Σύμφωνα με τον ίδιο, μια χώρα μπορεί να δείξει αλληλεγγύη με πάρα πολλούς τρόπους. «Αλληλεγγύη είναι και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η πολιτική στήριξη της Ουκρανίας και της εκλεγμένης κυβέρνησή της. Η προστασία και η αποδοχή των προσφύγων. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλληλεγγύη είναι και το να στείλεις στρατιωτική βοήθεια, αλλά υπάρχει ζήτημα για το τι έχεις σαν στόχο, τι έχεις ως προτεραιότητα», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να μη σταλεί τώρα αμυντικό και στρατιωτικό υλικό, αλλά να έχει προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια. «Ενδεχομένως η εξέλιξη να έδειχνε ότι απαιτείται σε κάποιο άλλο χρόνο, προς το παρόν θεωρώ ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε “λάδι στη φωτιά”. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο από όλους ότι η θέση είναι ναι να τιμωρήσουμε και να πάρουμε μέτρα κατά του εισβολέα, της Ρωσίας, αλλά από την άλλη πλευρά να δείξουμε ποια είναι και η κατεύθυνση την οποία πιστεύουμε», διευκρίνισε.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση» και «αν στέλνουμε στρατιωτική βοήθεια, στη μια ή στην άλλη πλευρά, δεν βοηθάμε στην αποκλιμάκωση».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα το άφηνε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και αν θα συμφωνούσε με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει «ποιες θα είναι οι συνθήκες από την όποια χρονική εξέλιξη», αλλά «προς το παρόν, έτσι όπως είναι τα πράγματα», δεν θα έπρεπε να γίνει. «Η Ελλάδα παίρνει θέση, είναι κατά της εισβολής και δείχνει την αλληλεγγύη της και εμπράκτως στον Ουκρανικό λαό», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης.

«Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθεί κανείς και να δείξει ότι συμμετέχει ενεργά στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στην υποστήριξη του Ουκρανικού λαού που υποφέρει» επισήμανε, λέγοντας πως «όταν παίρνεις κάθετες θέσεις και δεν αφήνεις περιθώρια να φανεί ότι είσαι “γέφυρα” και ότι ο σκοπός σου είναι να προσπαθήσεις να είσαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, κόβονται κάποιες δυνατότητες. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσεις ως γέφυρα και η Ελλάδα διαχρονικά παίζει αυτό το ρόλο. Οι σχέσεις που είχαμε με τη Ρωσία μας επιτρέπουν να παίζουμε αυτό το ρόλο- σημαίνοντα ρόλο αυτή τη στιγμή παίρνει η Τουρκία η οποία έχει επικοινωνία και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία», διεμήνυσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχουν κίνδυνοι για τη χώρα μας από τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα, είπε πως «όταν αποφασίζεις να δώσεις διευκολύνσεις σε μια σύμμαχο χώρα, αυτό έχει πολλά θετικά και πολλά αρνητικά. Αυτά ζυγίζονται και εξαρτάται που θα βαρύνει η ζυγαριά». «Στην προκειμένη περίπτωση βάρυνε στο να δώσουμε τις βάσεις και να παρέχουμε τις διευκολύνσεις. Οι κίνδυνοι και οι πιθανότητες να έχουμε κάποια προβλήματα στο μέλλον θα υπάρχουν. Αλλά τι να κάνουμε; Την έχουμε πάρει την απόφαση», συμπλήρωσε.

«Ο πόλεμος θα έχει διάρκεια»

Επιπλέον, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτίμησε ότι τα πράγματα με τη ρωσική εισβολή είναι αρκετά δύσκολα, η εξέλιξη δεν είναι εύκολα προβλέψιμη και «έτσι όπως εξελίσσεται, τόσο πιο δύσκολα θα βρεθεί κάποια λύση». «Ο Πούτιν, η Ρωσία γενικώς είναι εγκλωβισμένη δεν φαίνεται ότι κάνει πίσω. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δέχεται υποσχέσεις και υποστήριξη από τον δυτικό κόσμο ώστε να έχει το κουράγιο να ανθίσταται. Δεν βλέπω να τελειώνει γρήγορα, με αυτή την εξέλιξη και με αυτές τις προοπτικές που ανοίγονται, δεν φαίνεται να τελειώνει εύκολα. Αν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις και δεν βρεθεί μια λύση έστω η λιγότερο ζημιογόνος, δεν φαίνεται να τελειώνει, θα έχει διάρκεια», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο όλα θα κριθούν από τους αντικειμενικούς σκοπούς και το τι θέλει να πετύχει ο Πούτιν, καθώς άλλη εξέλιξη θα υπάρξει εάν ο Ρώσος πρόεδρος «θέλει απλά να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι και να προασπίσει τις αυτονομημένες περιοχές», άλλη «εάν θέλει να κλείσει και να διασυνδέσει την Κριμαία με τη Ρωσία μέσω των αυτονομημένων περιοχών, δηλαδή να φτάσει μέχρι την Οδησσό», και διαφορετική τροπή θα πάρουν τα πράγματα «αν θέλει να ελέγξει όλη την Ουκρανία ή τη μισή».

«Η αντίδραση της Δύσης αποθαρρύνει τον Ερντογάν»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ο αναθεωρητισμός του Πούτιν ενθαρρύνει τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε ότι «η αντίδραση της Ευρώπης κόβει την όρεξη στον οποιοδήποτε αναθεωρητή θέλει να μιμηθεί ανάλογες ενέργειες».

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε διαφορετική κατάσταση από την Ουκρανία, καθώς είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Στη δική μας περίπτωση υπάρχουν θεσμικές καταγεγραμμένες  υποχρεώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ για ενέργειες και επιβουλές από τρίτους. Η αντίδραση της Ευρώπης έδειξε ότι ζούμε μια καινούργια κατάσταση, δεν είχαμε συνηθίσει τέτοιες άμεσες αντιδράσεις κι αντανακλαστικά», σημείωσε.

«Εξαιρετική επιλογή τα Ραφάλ και οι φρεγάτες»

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκτίμησε ότι ήταν εξαιρετική επιλογή η απόκτηση από την Ελλάδα φρεγατών – «ήταν τα καλύτερα πλοία που μπορούσαμε να επιλέξουμε» – όπως εξαιρετική ήταν και η απόκτηση των αεροσκαφών Ραφάλ.

«Ήταν μια καλή κίνηση. Θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Λειτουργούν αποτρεπτικά απέναντι στην Τουρκία. Η οποιαδήποτε πρόσθετη ισχύς στις Ένοπλες Δυνάμεις προσθέτει πάρα πολύ στην αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δεν σημαίνει ότι λύσαμε το πρόβλημά μας- αλλά πήγαμε ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης μίλησε για ενστάσεις και ερωτηματικά στο πρόγραμμα των εξοπλισμών, λέγοντας πως «δεν εμπλέξαμε την εγχώρια βιομηχανία ούτε στην υποστήριξη, ούτε στην κατασκευή» και επομένως «αύριο θα έχουμε πολύ μεγάλο ζήτημα στο να τα διατηρήσουμε αυτά τα οπλικά συστήματα και να τα υποστηρίξουμε».

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα