26.8 C
Larissa
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΕύβοια: Απετράπη αγοραπωλησία αρχαίων νομισμάτων ανυπολόγιστης αξίας - Μία...

Εύβοια: Απετράπη αγοραπωλησία αρχαίων νομισμάτων ανυπολόγιστης αξίας – Μία σύλληψη

Αγοραπωλησία αρχαίων νομισμάτων ανυπολόγιστης αξίας στην Εύβοια απετράπη έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθη ένας 44χρονος αλλοδαπός.

Κατασχέθηκαν συνολικά 38 νομίσματα ενιαίου «θησαυρού» και 9 αρχαία αντικείμενα από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, το οποίο απέτρεψε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί σε αγροτεμάχιο πλησίον επαρχιακής οδού στην περιοχή της Εύβοιας όπου θα πραγματοποιούνταν η αγοραπωλησία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας, από την ανωτέρω υπηρεσία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχείρηση έπειτα από ενδελεχή διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε ο 44χρονος, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν τα εν λόγω νομίσματα και αρχαίο παιδικό παιχνίδι, τα οποία περισυνελέγησαν από ανωτέρω κλιμάκιο αστυνομικών.

Σε έρευνα που ακολούθησε σε περιφραγμένο αγροτεμάχιο στην ίδια περιοχή, το οποίο χρησιμοποιούσε ο 44χρονος, εντός αυτοσχέδιων αποθηκευτικών χώρων βρέθηκαν επιπλέον 8 αρχαία αντικείμενα.

Τα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας

Μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία

Τα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Όπως επισημάνθηκε από τον αρχαιολόγο τα 38 νομίσματα είναι ίδιας χρονικής περιόδου, χρονολογούνται μεταξύ του 320 έως 280 π.Χ. και συνιστούν ενιαίο «θησαυρό», υπό την έννοια ότι προέρχονται από το ίδιο αρχαιολογικό χώρο.

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Τα κατασχεθέντα

Αναλυτικά περιγράφονται παρακάτω τα κατασχεθέντα πειστήρια:

 • Έξι αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, που απεικονίζουν στην εμπρόσθια όψη κεφαλή Αθηνάς με κράνος προς δεξιά, στην οπίσθια όψη γλαύκα που βαδίζει προς δεξιά και επιγραφή «ΑΘΕ».
 • δέκα τετρώβολα αργυρά της πόλεως Ιστιαίας, που απεικονίζουν στην εμπρόσθια όψη την κεφαλή της νύμφης Ιστιαίας προς δεξιά, στην οπίσθια όψη ολόσωμη την ίδια νύμφη, καθισμένη στην πρώρα πλοίου και επιγραφή «ΙΣΤΙΑΙΩΝ»,

 • τετράδραχμο αργυρό μεταθανάτιας κοπής επ’ ονόματι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ΄ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ, που απεικονίζει στην εμπρόσθια όψη κεφαλή Αλεξάνδρου που φέρει τη λεοντή του Ηρακλέους προς δεξιά και στην οπίσθια τον Δία καθισμένο προς αριστερά που κρατεί σκήπτρο και αετό και επιγραφή Αλεξάνδρου και στο έξεργον το γράμμα Λ και σταυρός,
 • είκοσι μία αργυρές δραχμές μεταθανάτιας κοπής επ’ ονόματι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ΄ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ, που απεικονίζουν στην εμπρόσθια όψη κεφαλή Αλεξάνδρου που φέρει τη λεοντή του Ηρακλέους προς δεξιά και στην οπίσθια τον Δία καθισμένο προς αριστερά που κρατεί σκήπτρο και αετό και επιγραφή Αλεξάνδρου και στο έξεργον διάφορα γράμματα ή σύμβολα,

 • πήλινο πτηνό, πιθανώς παιδικό παιχνίδι από αρχαία ταφή,
 • δύο αρχαίοι μπρούτζινοι δακτύλιοι είτε πρόκειται για δαχτυλίδια, είτε για στερέωση των βοστρύχων,
 • δύο μπρούτζινες περόνες εκ των οποίων η μία είναι σπασμένη σε δύο κομμάτια,
 • δύο μπρούτζινα ελάσματα συστραμμένα σε κύκλο κυλινδρικής διατομής,
 • κορμός αρχαίου αγάλματος ή άνω τμήματος στήλης, του οποίου λείπει η κεφαλή ή το άνω μέρος, καθώς και το κάτω μέρος, μπορεί να εικονίζει πτηνό που κρατεί στο ράμφος του χταπόδι,
  σιδερένιο εγχειρίδιο νεώτερων χρόνων από 1500 μ.Χ. και μετά.

Οι δακτύλιοι, οι περόνες και τα ελάσματα και το πήλινο πτηνό εκτιμάται ότι αποτελούν κτερίσματα μιας γυναικείας ταφής.

Το αυτοκίνητο του 44χρονου κατασχέθηκε ως μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς αρχαιοτήτων.

Ο 44χρονος με τη σχηματισθείσα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Πηγή

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα