Η σύμβαση για το έργο “Αναβάθμιση των υποδομών ασφάλειας των 10 μεγαλύτερων σιδηροδρομικών Σηράγγων του ΟΣΕ με χρήση έξυπνων ΙοΤ συστημάτων” ανατέθηκε στην ένωση εταιριών “Τέρνα- Globiled” με προσφορά ύψους 36.448.627,17 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Η εν λόγω ένωση θα αναλάβει τη βελτίωση της ασφάλειας σε δέκα από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες του ΟΣΕ, χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα ΙοΤ.
Να επισημάνουμε ότι οι 10 μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες στη χώρα είναι:
1. Σήραγγα Καλλιδρόμου: 9,0χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Σε κυκλοφορία
2. Σήραγγα Όθρυος: 6,4χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός-Σε κυκλοφορία
3. Σήραγγα Τεμπών: 5,0χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Σε κυκλοφορία
4. Σήραγγα Παναγοπούλας: 4,4χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Αίγιο – Πάτρα -Ολοκληρωμένη κατασκευή- Προβλεπόμενη λειτουργία 2026
5. Σήραγγα Περάματος: 3,5χλμ-Σήραγγα μονής γραμμής στο τμήμα Ικόνιο-Θριάσιο-Σε κυκλοφορία
6. Σήραγγα Αιγίου: 3,5χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο- Σε κυκλοφορία
7. Σήραγγα Πλατάνου: 2,7χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο- Σε κυκλοφορία
8. Σήραγγα Πλαταμώνα: 2,6χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Σε κυκλοφορία
9. Σήραγγα Κακιάς Σκάλας:2,4χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Αθήνα – Κόρινθος-Σε κυκλοφορία-
10. Σήραγγα Τράπεζας:2,2χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Αίγιο- Ολοκληρωμένη κατασκευή-Προβλεπόμενη λειτουργία 2026
Αντικείμενο των παρεμβάσεων αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών ασφάλειας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων του ΟΣΕ, συνολικού μήκους 65 χιλιομέτρων, για να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν όσον αφορά στην πυρανίχνευση, στον φωτισμό και στην παρακολούθηση σημαντικών παραγόντων της δομικής τους υγείας.
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων «έξυπνων» συστημάτων πυρανίχνευσης (μέσω εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς) που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάστασή τους σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου, ανάπτυξη «έξυπνων» σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισής τους σε πραγματικό χρόνο (μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας), «έξυπνο» φωτισμό των σηράγγων και φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλεδιαχείρισης.
Πηγή: ypodomes.gr