9.9 C
Larissa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΦοιτητική στέγη: Ακριβότερα ενοίκια, λιγότερα διαμερίσματα

Φοιτητική στέγη: Ακριβότερα ενοίκια, λιγότερα διαμερίσματα

Με αυξήσεις των ζητουμένων ενοικίων έως και 22,4% σε σύγκριση με πέρυσι και μέσες ζητούμενες τιμές που εκκινούν από 300 ευρώ/μήνα για ένα στούντιο στον άξονα της Πατησίων και της Αχαρνών και φτάνουν μέχρι και τα 800 ευρώ για ένα διαμέρισμα της τάξεως των 60-65 τ.μ. στο Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, υποδέχεται τους φοιτητές η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που βρίσκεται επί θύραις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, σε πανελλαδικό επίπεδο, για το 2022, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφει αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το μέσο ζητούμενο ενοίκιο ανέρχεται σε 8,3 ευρώ/τ.μ.



Την ίδια στιγμή, το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών καταγράφει σημαντική πτώση κατά 25% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό σε πόλεις της περιφέρειας, που ταυτόχρονα είναι και δημοφιλείς τουριστικά –όπως π.χ. τα Χανιά ή η Κέρκυρα– και λιγότερο στην Αθήνα.

Το βέβαιο είναι ότι η φετινή χρονιά έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με το 2021, αλλά και το 2020, όταν λόγω της πανδημίας η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες ήταν μικρότερη. Φέτος, όχι μόνο έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με το 2019.

Φοιτητική στέγη: Ακριβότερα ενοίκια, λιγότερα διαμερίσματα-1
Δεκατρία χρόνια δουλειάς για 100 τετραγωνικά – Άπιαστο όνειρο η αγορά κατοικίας για τους νέους
Για παράδειγμα, στου Ζωγράφου η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 10 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12% από πέρσι, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να «ζητάει» 450 ευρώ κατά μέσο όρο κι ένα στούντιο 360 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Κυψέλη (πλησίον ΑΣΟΕΕ), η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 8,5 ευρώ/τ.μ. και παρότι ελαφρώς χαμηλότερη από πέρυσι (-1,4%), εξακολουθεί να μεταφράζεται σε μέσο μηνιαίο κόστος ενοικίασης της τάξεως των 420 ευρώ για ένα δυάρι ή 310 ευρώ για ένα στούντιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Spitogatos.gr, «παραδοσιακά υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα, με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή να εντοπίζεται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττός, Μετς, Κουκάκι, Δάφνη, Γουδί και Ιλίσια. Στο Γουδί και τα Ιλίσια σημειώθηκε σημαντική αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 16,1% και 7,1% αντίστοιχα, σε 10,8 και 10,7 ευρώ/τ.μ.

Στου Ζωγράφου, η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 10 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12% από πέρυσι.

Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr, «μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς είναι ότι οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκαν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, επομένως και η περίοδος της φοιτητικής αναζήτησης ξεκινάει νωρίτερα.

Ακίνητα: Συνεχίζεται το ράλι στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης
«Αυτό αποτελεί μια νέα συνθήκη για την αγορά και ενδεχομένως να σχετίζεται με την πολύ μεγάλη μείωση της διαθεσιμότητας που παρατηρούμε φέτος, με βάση τα πρώτα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή της διαθεσιμότητας θα παραμείνει, αλλά ενδεχομένως να περιοριστεί σταδιακά όσο περισσότερα ακίνητα αρχίσουν να διατίθενται προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου», πρόσθεσε ο κ. Μελαχροινός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «φέτος μάλιστα που οι τιμές δείχνουν να φτάνουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, παρατηρούμε από τα πρώτα δεδομένα αναζητήσεων στις σελίδες του δικτύου μας περισσότερες μεταβολές στις περιοχές αναζήτησης –πιο μακριά από τις σχολές σε περιοχές με καλή συγκοινωνία– αλλά και αύξηση των αναζητήσεων για μεγαλύτερα διαμερίσματα, στα οποία θα μπορούν να συγκατοικήσουν οι φοιτητές».

Το συντομότερο δυνατόν η αναζήτηση κατοικίας
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι φορείς της αγοράς ακινήτων σπεύδουν να δημοσιεύσουν μερικές πρακτικές συμβουλές τόσο για ιδιοκτήτες όσο και για ενοικιαστές, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής αναφέρει ότι θα πρέπει η αναζήτηση φοιτητικής στέγης να γίνει το συντομότερο δυνατό, καθώς τα ποιοτικά διαμερίσματα εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού μόλις βγουν οι βάσεις. «Αν το αφήσετε για την τελευταία στιγμή, τα διαθέσιμα ακίνητα θα είναι ελάχιστα και κατά τις ημέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να ανέβουν τα ενοίκια ακόμη περισσότερο».

Επίσης, δεν χρειάζεται το ακίνητο να βρίσκεται πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο. «Προτιμήστε να βρείτε ακίνητο από το οποίο ο φοιτητής με λίγη ώρα περπάτημα θα φτάνει στο πανεπιστήμιό του ή, εναλλακτικά, σε περιοχή με συχνή συγκοινωνία προς το πανεπιστήμιο. Η τιμή του θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του ακινήτου που θα είναι δίπλα στο οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα», σημειώνεται. Αν πάλι ο χρόνος είναι λιγοστός ή ο τόπος διαμονής βρίσκεται σε άλλη πόλη και η μετάβαση είναι δύσκολη, συνιστάται η ανάθεση σε νόμιμο μεσίτη, ώστε να αναζητήσει εκείνος το κατάλληλο ακίνητο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να δίνονται προκαταβολές σε αμφίβολες «εταιρείες» συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Ο νόμιμος μεσίτης δεν παίρνει προκαταβολή για τον εαυτό του, καθώς αμείβεται μόνο όταν υπογραφεί το ενοικιαστήριο συμβόλαιο. «Αν δεν σας βρει σπίτι, δεν του χρωστάτε τίποτα», τονίζει ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.

Πρακτικές συμβουλές τόσο για ιδιοκτήτες όσο και για ενοικιαστές.

Χρήσιμες συμβουλές και προς τους ιδιοκτήτες, ιδίως εκείνους που εκμισθώνουν το ακίνητό τους για πρώτη φορά, παρέχει και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), μέσω άρθρου της Βασιλικής Παραδιά, δικηγόρου. «Οι ιδιοκτήτες πρέπει πάντοτε να προτιμούν τον καλό ενοικιαστή από το καλό μίσθωμα, δηλαδή να μην επιμένουν σε υψηλό ποσό ενοικίου, γιατί κάτι τέτοιο εγκυμονεί τον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πλήρους αφερεγγυότητας του ενοικιαστή και σημαντικής ζημίας εις βάρος τους, ιδιαίτερα από κάποιους που θέλουν να εγκατασταθούν στο ακίνητό τους με το εξαρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε».

Επίσης, οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να παίρνουν ποτέ προκαταβολή ενοικίου ή εγγύησης και δεν δίνουν ποτέ τα κλειδιά του ακινήτου τους, έστω και προσωρινά, πριν βεβαιωθούν για τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή και πριν υπογράψουν έγγραφο μισθωτήριο. «Επίσης, δεν νοικιάζουμε ποτέ ακίνητο με ενεργό σύνδεση ρεύματος, φυσικού αερίου ή τηλεφώνου στο όνομά μας ή δικού μας προσώπου».

thessaliatv.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα