14.9 C
Larissa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΦρίκη: Πυροβόλησαν σκύλο στο στόμα

Φρίκη: Πυροβόλησαν σκύλο στο στόμα

Ακόμα ένα περιστατικό φρίκης έρχεται στο φως της δημοσιότητας σήμερα στην περιοχή του Πηλίου. Άγνωστοι δράστες, πυροβόλησαν με όπλο ένα αδέσποτο σκυλί στο στόμα, για να σταματήσει να γαβγίζει, όπως πιθανολογούν φιλόζωοι που εντόπισαν το άτυχο ζώο σε άθλια κατάσταση.

Η οργάνωση “Φιλόζωοι Ανατολικού Πηλίου” κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενώ το σκυλί μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να νοσηλευθεί.



Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν οι φιλόζωοι της περιοχής, ο συνεργαζόμενος με τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου κτηνίατρος απέχει από τα καθήκοντά του, καθώς είναι απλήρωτος για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το ποσό που του οφείλεται να ξεπερνά τις 12.000 ευρώ! Έτσι, οι φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής δρουν εντελώς μόνες τους χωρίς ίχνος συμπαράστασης με εμβόλια, μικροτσιπ, αμπούλες και φάρμακα.

Αυστηρές ποινές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Το πρόσωπο κάθε κοινωνίας αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο φέρεται στα αδέσποτά της. Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τους τετράποδους φίλους μας, πάντα σε συνεργασία με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις οι οποίες και κρίνονται πιο αρμόδιες για τη σωστή φροντίδα τους. Σε πολλές περιοχές της χώρας ωστόσο αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με τα αδέσποτα, συνεπώς κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ένα νομοσχέδιο που να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και να θέσει προϋποθέσεις για την ευζωία των δεσποζόμενων σκύλων και γατών.

Αυτό φιλοδοξεί να πετύχει το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα που τέθηκε σε διαβούλευση πρόσφατα.

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη με δηλώσεις της στο ΑΠΕ ΜΠΕ ανέφερε ότι «γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος» μιας και «η εγκατάλειψη των ζώων είτε αυτά είναι ενήλικα, είτε είναι κουτάβια αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες δημιουργίας συνεχούς ροής νέων αδέσποτων ζώων. Ανάγεται πλέον με το νομοσχέδιο σε κακούργημα.

Οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό. Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου. Το νέο σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τον ορισμό της κακοποίησης του ζώου, αναφέροντας αναλυτικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις».

Παράλληλα το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Παρόλα αυτά υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους φιλόζωους ως προς το θέμα των στειρώσεων, με βάση τα όσα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. «Υπάρχουν χώρες όπως η Κροατία και η Ρουμανία οι οποίες έχουν πρόβλημα αδέσποτων όπως και η Ελλάδα. Υπάρχει νόμος για οριζόντια στείρωση όμως με εξαιρέσεις», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος, Ιωάννα Γαλανού υπογραμμίζοντας ότι: «εξαιρέσεις είναι οι καθαρόαιμοι σκύλοι και οι αυτόχθονες των χωρών αυτών. Θα θέλαμε ο νόμος να προστατεύσει τις ελληνικές φυλές οι οποίες έχουν ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, γιατί θα αφανιστούν».

Σύμφωνα πάντα με όσα έχουν τεθεί υπό διαβούλευση το νομοσχέδιο ορίζει πως η στείρωση θα αποτελεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη-κηδεμόνα. Σε περίπτωση παράλειψης προβλέπονται κυρώσεις. Για πρώτη φορά, οι δήμοι θα μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, όπως η μείωση των δημοτικών τελών και η παροχή voucher για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, δημιουργείται ηλεκτρονικό βιβλιάριο με ψηφιακό φάκελο υγείας για κάθε ζώο συντροφιάς. Στην «ομπρέλα» του Εθνικού Μητρώου Ζώων θα υπάρχουν οι εξής υποκατηγορίες: το Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς, το Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, το Μητρώο Καταφυγίων, το Μητρώο Εκτροφέων, η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων συντροφιάς και η Πλατφόρμα εθελοντικής αιμοδοσίας ζώων συντροφιάς.

«Σε πρώτη γρήγορη ανάγνωση, βλέπουμε θετικά την πρόθεση χρηματοδότησης των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων και την αξιοποίηση της συνδρομής των φιλοζωικών, μια αναγνώριση που άργησε να έρθει αλλά αποτελεί δικαίωση και ηθική ικανοποίηση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κι η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

«Βλέπουμε, όμως, πολλές αστοχίες, που είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν. Μεταξύ αυτών, μια ανησυχητική τάση ελέγχου της ζωής των πολιτών, που δεν συνδέεται με την ευζωία των ζώων και δεν δικαιολογείται, πόσο μάλλον όταν η κοινωνία έχει, αποδεδειγμένα, υψηλότερη φιλοζωική συνείδηση και μεγαλύτερη ευαισθησία από το Κράτος. Το πλήθος κάθε λογής ηλεκτρονικών μητρώων και η διαλειτουργικότητά τους με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα, είναι, σε πρώτη ανάγνωση, μεταξύ των πιο προβληματικών σημείων του Σχεδίου Νόμου», επισημαίνει παράλληλα.

thenewspaper.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα