Αθώους έκρινε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) Λάρισας τους τρεις εκ των πέντε κατηγορούμενων, που αντιμετώπιζαν διώξεις για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εις βάρος 64χρονου Ρομ, κατοίκου Νέας Ιωνίας.

Οι δύο από τους πέντε κρίθηκαν ένοχοι, όχι, όμως, σε βαθμό κακουργήματος, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών στον καθένα, με τριετή αναστολή και δυνατότητα έφεσης, όπως και έπραξαν και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων είχε προτείνει αρχικά ο εισαγγελέας, ενώ κατόπιν πρότεινε ποινή φυλάκισης 8 μηνών στον καθένα εκ των δύο καταδικασθέντων, για να ζητήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους εφέσιμη ποινή και να τους επιβληθεί τελικά ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία φαίνεται να ανατράπηκε πλήρως το κατηγορητήριο σε βάρος των πέντε ημεδαπών, που κατηγορούνταν ότι τον Μάϊο του 2016 είχαν ρίξει στο έδαφος, χτυπώντας τον με γροθιές και κλωτσιές στο πρόσωπο, την κοιλιακή χώρα, τον θώρακα, τη μέση και τα πόδια του, τον 64χρονο Ρομ, πίσω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων ομολόγησε ότι χτύπησε με μπουνιά τον 64χρονο, ωστόσο από την ακροαματική διαδικασία φάνηκε να τεκμαίρεται, πως οι Ρομά είχαν προκαλέσει το επεισόδιο.

Άλλωστε το κλίμα στην περιοχή πέριξ του Αλιβερίου ήταν και παραμένει βαρύ, εξαιτίας της φασαρίας που δημιουργούσαν ομάδες Ρομά, παίζοντας δυνατά μουσική ακόμα και νυχτερινές ώρες, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην μπορούν να ησυχάσουν.

Επίσης εκ μέρους μερίδας των φερόμενων ως δραστών του περιστατικού υποστηρίχθηκε πως το συγγενικό περιβάλλον του θύματος δημιουργούσε προβλήματα, ενώ επεδείκνυαν και εριστική συμπεριφορά απέναντί τους, χωρίς μάλιστα να προκληθούν.

Φυσικά η δικαστική απόφαση επ’ ουδενί αναφέρεται σε ρατσιστικά χαρακτηριστικά για το επεισόδιο.

Πηγή: e-thessalia.gr