12.9 C
Larissa
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΓ. Δραγασάκης στο Πρώτο: Γιατί δεν εφαρμόζει ο κ....

Γ. Δραγασάκης στο Πρώτο: Γιατί δεν εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης εδώ αυτά που προτείνει στην Κομισιόν για την ακρίβεια; (audio)

Το ερώτημα γιατί δεν αρχίζει ο κ. Μητσοτάκης να εφαρμόζει εδώ στην Ελλάδα αυτά που προτείνει στο σχέδιο 6 σημείων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην Ενέργεια που υπέβαλλε στην Κομισιόν, έθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Γιατί δεν αρχίζουμε εδώ από τα δικά μας; Σωστά είναι αυτά που ζητάει ο κ. Μητσοτάκης,  είναι μέτρα που συζητούνται στην Ευρώπη και κάποια από αυτά έκρινε σκόπιμο να τα εμφανίσει ως δικά του. Ok.  Αυτά είναι τα επικοινωνιακά που κάνει ο πρωθυπουργός. Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορεί να πάρει η ίδια η κυβέρνηση, αναμένοντας τα γενικότερα μέτρα από την Ευρώπη;», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα όπως έχει ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία θα έχει άμεση θετική συνέπεια στις τιμές».



Έκανε λόγο για πρόβλημα τεράστιο, διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό, τονίζοντας ότι «το πιο σωστό είναι να υπάρξουν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις και απαντήσεις», αλλά «στο μεταξύ και κάθε χώρα έχει ευθύνη και χρέος απέναντι στο λαό της να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει έστω το πρόβλημα».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφάσισε να κλείσει τους λιγνιτικούς σταθμούς χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς διάλογο, λέγοντας ότι «χρειάζονται η πράσινη μετάβαση και η απολιγνιτοποίηση, αλλά όταν έχεις μια τέτοια έκτακτη κατάσταση, απαιτείται επανασχεδιασμός».

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα περί έκδοσης ευρωομολόγου ώστε οι Βρυξέλλες να αναζητήσουν σε κεντρικό επίπεδο μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκε πολύ θετικός, λέγοντας πως «κάποτε η λέξη ευρωομόλογο ήταν απαγορευμένη όταν το λέγαμε το 2010, το 2015». Όπως εξήγησε, η έκδοση ευρωομολόγου σημαίνει ότι η ΕΕ θα δανειστεί ως σύνολο και στη συνέχεια να διοχετεύσει αυτό το χρήμα στα επιμέρους κράτη, αντί να δανείζεται κάθε χώρα χωριστά, με κίνδυνο να ανεβαίνουν τα επιτόκια. «Αυτό συζητείται σήμερα, το έχουν προτείνει η Γαλλία και άλλες χώρες, αν και η Γερμανία δεν δείχνει να το έχει αποδεχθεί πλήρως», δήλωσε.

«Αλλά όλα αυτά είναι δάνεια. Εμείς είμαστε μια υπερχρεωμένη χώρα, άρα πρέπει να υπάρξουν και μέτρα που θα τονώνουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Όταν ακούμε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε 7%, σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων έπεσε 7% τουλάχιστον. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την ακρίβεια ή να την εξαλείψουμε, αλλά ταυτόχρονα εφόσον η ακρίβεια υπάρχει, εάν δεν στηρίξουμε τα εισοδήματα θα δημιουργηθεί δεύτερος κύκλος επιπτώσεων και θα έχουμε οικονομική ύφεση. Θα κλείσουν επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχει κατανάλωση, η γνωστή αλυσίδα: δεν θα πουλιούνται προϊόντα, θα συρρικνωθεί η οικονομία, θα απολυθεί κόσμος, άρα ξανά από την αρχή νέα κρίση σαν και αυτή που ζήσαμε στο παρελθόν», επισήμανε.

«Επομένως, ένα μέτωπο είναι τι κάνουμε με τις τιμές, να μην ανέβουν τόσο πολύ και να τις μειώσουμε και δεύτερο μέτωπο αφού υπάρχει η ακρίβεια τι κάνουμε για να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει. Υπάρχουν πολλά μέτωπα της ακρίβειας. Η ενέργεια είναι η αιχμή. Όποιος πηγαίνει σούπερ μάρκετ διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνο η Ενέργεια. Η ακρίβεια περνάει σε όλα τα προϊόντα. Και από την άλλη μεριά έχουμε τον χώρο της κατοικίας και των ενοικίων, όπου και εκεί χρειάζεται παρέμβαση», πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει διαρκής επιδείνωσης το επόμενο διάστημα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και της ελληνικής κυβέρνησης για προσωρινή κατάσταση. «Και στην Ευρώπη και η δική μας κυβέρνηση όλα τα θεωρούν προσωρινά και σύντομα. Πόσες φορές ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε το τέλος του κορονοϊού; Πόσες φορές δεν είπε ότι η ακρίβεια θα φτάσει μέχρι τον Μάρτιο; Είναι μια μέθοδος να παραπλανούν την κοινωνία να μην δημιουργούν ανησυχία και να διασφαλίζουν την ανοχή. Όμως, όταν τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά, δεν κερδίζουμε χρόνο. Χάνουμε χρόνο. Όσο καθυστερούμε να πάρουμε μέτρα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες. Επομένως πρέπει να μειωθεί η τάση προς επικοινωνιακές τεχνικές και να δούμε τα προβλήματα κατά μέτωπο», συμπλήρωσε.

Πόλεμος και επιστροφή της πολιτικής

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει το πρόβλημα της ακρίβειας που προϋπήρχε. «Και μετά τον πόλεμο που ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα, πάλι θα έχουμε πρόβλημα με την ακρίβεια. Για αυτό πρέπει να σκεφτούμε άμεσα τι πρέπει να κάνουμε και πώς θα σχεδιάσουμε την πολιτική μας γενικότερα, υπάρχει θέμα αντοχής του κόσμου. Δυστυχώς και η Ευρώπη τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Πρώτα αποφασίζουν να κάνουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και μετά ψάχνουν μέτρα για το πώς θ καλυφθεί το πρόβλημα. Δεν είμαστε μπροστά σε μέτρα που μπορούν να μας δημιουργούν κάποια προσδοκία. Και η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι κάτι πρέπει να κάνει αλλά προς το παρόν, κάτι λέει, δεν έχουμε δει κάποια μέτρα που θα απαντούν στο πρόβλημα», διεμήνυσε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, βρισκόμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο πρέπει να μιλήσουμε για την «επιστροφή της Πολιτικής». «Τι σημαίνει αυτό; Και ο κ. Μητσοτάκης το είπε ότι απέτυχαν οι αγορές. Δεν μπορούμε αυτόματες λύσεις από κάπου να έρθουν, πρέπει να έχουμε πολιτικές, οι οποίες να προκύπτουν από μελέτη δεδομένων, διάλογο και ει δυνατόν να έχουν μια ευρύτερη συναίνεση και να είναι ανακούφισης του κόσμου», διευκρίνισε.

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, ο πόλεμος είναι αυτόνομο πρόβλημα, «πόλεμος σημαίνει καταστροφές, θάνατος κίνδυνος για την ανθρωπότητα, είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση». «Η ακρίβεια είναι μια από τις συνέπειες. Καταδικάζουμε τον πόλεμο ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της Ρωσίας, που ορισμένα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για το μέλλον- στο μέλλον πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη. Δεύτερη σοβαρή συνέπεια είναι η στροφή στους εξοπλισμούς. Σε μια εποχή που θα έπρεπε να ξοδεύουμε χρήματα για την προστασία της δημόσιας Υγείας, την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή και να κλείσουμε τις ανισότητες, βλέπουμε μια επιστροφή στους εξοπλισμούς και θα τα πληρώσει αυτά ο κόσμος», δήλωσε.

«Η Ευρώπη πρέπει να παίξει το δικό της αυτόνομο ρόλο. Από τον πόλεμο ωφελούνται οι ΗΠΑ που θα πωλούν περισσότερο πετρέλαιο. Η Αμερική είναι μακριά έχει άλλου είδους συμφέροντα να υπερασπιστεί, ενώ ο πόλεμος γίνεται στην Ευρώπη. Έχουμε ειδικούς λόγους να είμαστε υπέρ της ειρήνης», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ψυχροπολεμικής τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη. «Διότι η Ρωσία κάνει πόλεμο υποστηρίζοντας ότι την περικυκλώνουν, ενώ της είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα συμβεί αυτό. Ο πόλεμος είναι μια κλιμάκωση, ένα λάθος της Ρωσίας. Χάνει και το δίκιο της. Έρχονται οι δυτικοί και βάζουν κυρώσεις για να απαντήσουν στον πόλεμο. Οι κυρώσεις πρέπει να έχουν στόχο την ειρήνη, όχι νέα μορφή πολέμου με αποκλεισμούς. Υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε έναν νέο διπολισμό συγκρουσιακό, όπου τη μια μέρα θα πολεμούν με όπλα, την άλλη με δολάρια και ρούβλια και την άλλη με άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, με κυβερνοεπιθέσεις. Αυτή η αλυσίδα αν δεν κοπεί, είμαι πολύ ανήσυχος ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί, να έρθει και προς τα Βαλκάνια και να πάρει και άλλε μορφές. Έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει μια αποφασιστική στάση για την ειρήνη», υπογράμμισε.

Η ΕΕ να κάνει νέο ενεργειακό σχεδιασμό

Ο πρώην υπουργός, κάλεσε την Ευρώπη να ξαναδεί το πώς έχει σχεδιάσει την ενεργειακή αγορά. «Οι τιμές διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια της ενέργειας και αυτό αφήνει περιθώρια κερδοσκοπίας. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα να υπάρξουν μακροχρόνια συμβόλαια με σταθερές τιμές. Όπως όταν δανειζόμαστε και μας ρωτάει η τράπεζα αν θέλουμε μεταβλητό η σταθερό επιτόκιο», ανέφερε.

Ζήτησε επίσης να ανασταλεί και το μέτρο της τιμολόγησης του δικαιώματος στη ρύπανση, το οποίο ανεβάζει το κόστος ακόμα και στους λιγνίτες. «Αφού έχουμε πόλεμο, αυτό το μέτρο προσωρινά μπορεί να ανασταλεί, ώστε να ηρεμίσουν τα πράγματα και να γίνει νέος σχεδιασμός. Αναγκαία η πράσινη μετάβαση αλλά δεν μπορεί να την πληρώνει ο κόσμος μονόπλευρα», ξεκαθάρισε.

« Είμαστε έτοιμοι για πρόωρες εκλογές»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες, ο κ. Δραγασάκης είπε πως όταν μια κοινωνία έχει προβλήματα και διλήμματα, «οι εκλογές είναι χρήσιμες και για αυτόν που τις αποφασίζει και για τον λαό».

«Δεν κερδίζει κανείς κάτι με αναβολή. Ή θα αποκτήσουμε μια διακυβέρνηση που θα αναλαμβάνει την ευθύνη των πραγμάτων και θα κοιτάει τι μπορεί να κάνει, ή θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως η σημερινή που λέει ότι δεν φταίει η ίδια, αλλά ευθύνονται οι ξένοι και ο πόλεμος και περιμένει τα πάντα από την Ευρώπη. Αυτή η μέθοδος έχει εξαντληθεί», υποστήριξε.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Το δίλημμα το έχει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σκέφτεται να κάνει εκλογές ίσως και τον Μάιο. Εφόσον κληθεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει μόνος του ή μαζί με άλλες δυνάμεις, θα πρέπει να έχει έτοιμο πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα που θα είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα