Για την υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα, στο εσωτερικό πεδίο αλλά και για την Ελληνοαμερικανική συμφωνία, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πριν σχολιάσει οτιδήποτε άλλο, αναφέρθηκε στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά, λέγοντας ότι «το κλίμα συγκίνησης δικαιολογείται απολύτως από την προσωπικότητα της Φώφης Γεννηματά, μια σοβαρή και γενναία πολιτικός, αξιοπρεπής, με ήπιο πολιτικό λόγο. Όλοι αναγνωρίζουμε στην μεγάλη αυτή πολιτικό αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτό που είδαμε είναι και μια αναγνώριση ότι πρέπει να κυριαρχεί η ηπιότητα και όχι η εχθροπάθεια στον πολιτικό λόγο».

Σχετικά με την καταδίωξη στο Πέραμα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η ασφάλεια είναι λαϊκό δικαίωμα, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια αν δεν εφαρμόζονται και οι κανόνες που η δημοκρατία έχει θεσπίσει.

«Δικαιολογείται αυτή η αντίδραση των αστυνομικών σύμφωνα με τους δεδομένους κανόνες και τα πρωτόκολλα που έχει η αστυνομία; Υπάρχουν και ερωτήματα σχετικά με την αντίδραση της επίσημης αστυνομίας μετά το γεγονός. Φαίνεται ότι η εικόνα που δόθηκε από την ανακοίνωση της αστυνομίας δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που μάθαμε αργότερα από το ρεπορτάζ. Ούτε επικίνδυνος και σεσημασμένος ήταν ο νεκρός, το αδίκημα που είχε κάνει ήταν ότι στα 14 χρόνια του είχε κλέψει ένα μοτοσακό, αδίκημα που δύσκολα μπορεί κανείς να πει ότι τιμωρείται με θάνατο. Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την εξέταση και στο πειθαρχικό και το ποινικό επίπεδο, δεν αναφέρθηκε το γεγονός ότι το κέντρο της άμεσης δράσης είχε δώσει εντολή να μην συνεχιστεί η καταδίωξη», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε και άλλα ζητήματα.  Ότι δεν μπορεί κανείς να θεωρείται αστυνομικός με έναν μήνα εκπαίδευση, ή και την διαφορετική προέλευση των αστυνομικών, άλλων με πλήρη εκπαίδευση από τις σχολές της αστυνομίας μετά από πανελλήνιες εξετάσεις, άλλοι ειδικοί φρουροί.

«Αυτή η διαφορετική προέλευση στο παρελθόν είχε δημιουργήσει και στεγανά στην ελληνική αστυνομία. Στα εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν οι ειδικοί φρουροί, είχαν μια υπερεκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής που δείχνει μια διαφορετική αντίληψη, σαν να έχουμε δύο διαφορετικές αστυνομίες».

«Το πώς αντιδρά η αστυνομία, ποια είναι η διάδρασή της σε σχέση με την κοινωνία είναι βαθύτατα πολιτικό θέμα, γι’ αυτό είδατε να βγαίνει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης με μια γραμμή Τραμπ και Σαλβίνι. Το αν δικαιολογεί η πολιτική εξουσία κάθε φορά τον τρόπο που αντιδρά η αστυνομία, όπως έκανε ο κ. Γεωργιάδης, ακόμα και εκεί που πρέπει να ελεγχθεί, είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα. Και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει πολιτική διαφορά στην αντιμετώπιση, γι’ αυτό διαφοροποίησα την περίπτωση του κ. Θεοδωρικάκου και του κ. Γεωργιάδη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια αντίστοιχη περίπτωση, απάντησε στην συνέχεια, λέγοντας πως «αυτό που θα κάναμε, είναι να διαπαιδαγωγήσουμε την αστυνομία, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι 30 σφαίρες στην μέση του αστικού ιστού, είναι κάτι που αντιβαίνει στην ασφάλεια, δεν την δικαιολογεί. Προφανώς πρέπει να υπάρχει καταδίωξη σε ένα κλεμμένο όχημα, πρέπει να έχει συνείδηση όμως ο αστυνομικός, πώς αντιδρά στην περίπτωση που δεν έχει απέναντί του οπλισμένους και επικίνδυνους κακοποιούς. Από όλο το γεγονός δεν φαίνεται να δικαιολογείται αυτός ο μικρός πόλεμος στην μέση μιας πόλης με τόσες δεκάδες σφαίρες».

Αναφορικά με την Ελληνοαμερικανική συμφωνία, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε «δεν υπάρχει προηγούμενο στην μεταπολίτευση να απεμπολείται το δικαίωμα της χώρας να διαπραγματεύεται με μια ξένη δύναμη για το αν θα έχει βάσεις ή όχι στην Ελλάδα».

Από το 1990, πρόσθεσε, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταπολιτευτική συμφωνία στην Ελλάδα για τις βάσεις είχε συμφωνηθεί ότι κάθε χρόνο θα συζητείται ξανά με τους αμερικανούς και θα ανανεώνεται η συμφωνία. «Αυτή είναι μια 5ετής συμφωνία και αν κανένα από τα δύο μέρη μέσα σε 2 χρόνια δεν αποσυρθεί από αυτή, γίνεται αορίστου χρόνου», τόνισε.

Το βασικό ζήτημα όμως, σημείωσε, είναι ότι «συνδυάζεται με μια αλλαγή του πολιτικού δόγματος της εξωτερικής πολιτικής. Στην εξωτερική πολιτική κυριαρχούν δύο μεταφορές, η μία είναι της Ελλάδας-γέφυρα και η άλλη είναι η μεταφορά του προκεχωρημένου φυλακίου, μια έκφραση που έχουμε να ακούσουμε από τον Ψυχρό Πόλεμο, την οποία όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε και με περηφάνια μάλιστα».

Σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρεθεί στην εξουσία, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε πως η ελληνοαμερικανική συμφωνία, όπως και η συμφωνία με την Γαλλία έχουν έναν όρο που επιτρέπει την επαναδιαπραγμάτευση και την διαμόρφωσή της με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα. «Όπως δήλωσε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας για την Ελληνογαλλική, αυτό θα κάνουμε και με την ελληνοαμερικανική», είπε καταλήγοντας.

Πηγη: ert.gr