24.9 C
Larissa
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΓ. Οικονόμου: Την Κυριακή (13/3) η συνάντηση του πρωθυπουργού...

Γ. Οικονόμου: Την Κυριακή (13/3) η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου για συνάντηση την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Μητσοτάκης Θα έχει γεύμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με θετική διάθεση, επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική, «χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς διαφοροποιήσεις» από τις γνωστές θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Ο πρωθυπουργός θα εορτάσει τη γιορτή της Ορθοδοξίας και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Στις 13 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».

«Η τιμιότητα και η συνέπεια σε βάθος χρόνου είναι βασικά εχέγγυα επιβίωσης των λαών. Η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη. Οι Έλληνες δεν ιστορικά αφελείς ώστε να παρασύρονται. Η Ελλάδα με τη στάση της στην εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο. Έλαβε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής. Είμαστε και τώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Λογικές αναθεωρητισμού δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανένα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών μας στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς 12μηνης παραμονής», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις των υπουργείων.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε ράλι ακρίβειας και μίλησε για τις δράσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Είπε ότι προωθείται η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή απάντηση ενώ είπε ότι έχουν διατεθεί εσωτερικά πάνω από 2 δις ευρώ.

Αναφέρθηκε επιπλέον στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στις νέες παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και σε μία σειρά από δράσεις που οδηγούν σε ενίσχυση του εισοδήματος, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες. Η κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις. Με σχέδιο θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στάση της Ελλάδας και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο κ. Οικονόμου είπε:

«Η Ελλάδα, ως θεμέλιο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού -του πολιτισμού της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού- φέρει τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό βάρος. Αυτή η παράδοση και κληρονομιά ανέκαθεν αποτελούν οδηγό στην μακραίωνη πορεία του Έθνους μας. Η αταλάντευτη πίστη μας στα υψηλότατα ιδανικά είναι και αυτή που μας διέσωσε μέχρι σήμερα, παρά τις τεράστιες δοκιμασίες που περάσαμε. Και δεν πρόκειται, και σε αυτή τη πολύ δύσκολη καμπή για τον κόσμο, η Ελλάδα να θυσιάσει, στο βωμό οποιουδήποτε καιροσκοπισμού, το τεράστιο ηθικό και πολιτισμικό της μέγεθος. Η τιμιότητα και η συνέπεια, σε βάθος χρόνου, είναι βασικά εχέγγυα επιβίωσης και μακροημέρευσης των λαών. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς, ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας. Η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη και κανείς δεν θα καταφέρει, με οποιοδήποτε τρόπο, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας.

Οι Έλληνες δεν είναι ιστορικά αφελείς ούτε και επιλήσμονες, ώστε να παρασύρονται από φωνές έξωθεν. Έχουν βαθιά ιστορική συνείδηση και γνωρίζουν άριστα πώς να συνδυάζουν την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων με το Διεθνές Δίκαιο.

Η Ελλάδα, με τη στάση της στην εισβολή στην Ουκρανία, αποδεικνύει και πάλι την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε ανεξάρτητου Κράτους. Αποδεικνύει την αξιοπιστία και τη σύμπλευσή της με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, χωρίς ολιγωρίες, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις.

Έλαβε, από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι είμαστε και τώρα -όπως ήμασταν πάντοτε- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ότι τιμούμε τις συμμαχίες μας και εναρμονιζόμαστε με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Ότι δικαιούμαστε -κατ’ επέκταση- τη δική τους στήριξη απέναντι σε κάθε πρόκληση. Ότι λογικές αναθεωρητισμού, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανέναν.

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση εκδήλωσε έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους ομογενείς μας και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στην Ουκρανία, όπως και για ολόκληρο το δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι διπλωματικές μας Αρχές, τα Προξενεία μας στη Μαριούπολη και την Οδησσό -σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών- διοργάνωσαν πέντε επιχειρήσεις απομάκρυνσης συμπολιτών μας από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό:

-Την επιχείρηση «Νόστος 1» για την εκκένωση πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

-Την επιχείρηση «Νόστος 2», που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού με συντονισμό του Γενικού Προξένου Δημήτρη Δόχτση.

-Την επιχείρηση «Νόστος 3», με επικεφαλής τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο Προξενείο της Μαριούπολης.

-Την επιχείρηση «Νόστος 4», για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών, καθώς και Ρουμάνων και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου στην Οδησσό.

-Και την επιχείρηση «Νόστος 5», για την απομάκρυνση που αφορούσε την εκκένωση Ελλήνων πολιτών, καθώς και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου πάλι στην Οδησσό.

Ο Γενικός Πρόξενος, καθώς και τα στελέχη του Γενικού Προξενείου, λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία, θα συνεχίσουν να εργάζονται από το Γαλάτσι της Ρουμανίας.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Χθες μπήκαν στη χώρα 722 Ουκρανοί πολίτες, ενώ από την αρχή του πολέμου έχουν έρθει στην Ελλάδα 5.421 πρόσφυγες. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και τα επόμενα βήματα.

Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας- θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Δημιουργήθηκε, στο μεταξύ, ειδική ιστοσελίδα υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.

-Αυτή τη στιγμή είναι άμεσα διαθέσιμες περίπου 5.000 κλίνες φιλοξενίας και μπορούν να φτάσουν τις 30.000.

-Το Υπουργείο Υγείας καταρτίζει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει στην Ουκρανία και την αποστολή πρόσθετου υγειονομικού υλικού.

-Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων.

-Τα Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Τουρισμού καταγράφουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό: Στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας. Με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

-Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εκκλησία, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραβλέπει ότι ήδη αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες του αναθεωρητισμού της Ρωσίας, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ράλι ακρίβειας σε κάθε πλευρά του οικονομικού μας βίου.

Η Κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην ενεργειακή αγορά, γεγονός που συμπαρασύρει τις τιμές σειράς προϊόντων και υπηρεσιών. Ανάμεσα στα άλλα:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

Προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ζητείται από την Ε.Ε. εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο εσωτερικό πεδίο:

Πρώτον: Από την πρώτη στιγμή των ενεργειακών ανατιμήσεων, το Σεπτέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης των καταναλωτών για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, πάνω από 2 δισ. ευρώ, και η οριζόντια αυτή πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί.

Δεύτερον: Έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε να υπάρχει από το Μάιο δεύτερη, γενναία -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τρίτον: Επεξεργαζόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις -το ύψος και η περίμετρος των οποίων θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου- για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Τέταρτον: Μπαίνει σε άμεση εφαρμογή νέα -μόνιμη- μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να πληρώνουμε από φέτος μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018.

Πέμπτον: Προωθείται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών που παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων. Προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Έκτον: Με νομοθετική ρύθμιση μπαίνει «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Δεν μπορεί το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος, να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Έβδομον: Καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας.

Αναμφίβολα, η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις για όλα τα κράτη, όλους τους λαούς της Ευρώπης. Το διεθνές περιβάλλον άλλαξε βίαια. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει, αφού είναι αδύνατο -όπως και για όλες τις χώρες- να εξουδετερώσει πλήρως τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις και τις συνέπειες που αυτές θα έχουν σε όλη την αγορά. Εργαζόμαστε -και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε- προωθώντας μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι καιροί για υψηλή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Με σχέδιο, με σώφρωνες πολιτικές θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Κινηθήκαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 2021, το ίδιο θα πετύχουμε και φέτος».

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα