Πολύ θετικό γεγονός, που δίνει το σήμα να αποκατασταθεί επιτέλους η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, όχι μόνο για την ναυτιλία αλλά για την παγκόσμια οικονομία χαρακτήρισε  ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στην ΕΡΤ, την αποκόλληση του σκάφους Ever Given από τη διώρυγα του Σουέζ. Τόνισε  χαρακτηριστικά ότι το περιστατικό είναι απολύτως ενδεικτικό της σημασίας της Ναυτιλίας για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Στην ουσία είναι η ατμομηχανή της,  είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου  που σε κοινή ανακοίνωση με το ΥΠΕΞ  ενημέρωσαν  την διοίκηση της διώρυγας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια  με ρυμουλκά και άλλα σκάφη για την αποκόλλησή του.  Περίπου 16 σκάφη με Ελληνική σημαία  είχαν εγκλωβισθεί στην διώρυγα. Έξι στη Βόρεια  είσοδο ( Πόρτ Σάιντ) και δέκα  στη νότια. Ο υπουργός  δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα ο μεγαλύτερος αριθμός  εγκλωβισμένων σκαφών στην περιοχή  να είναι ελληνικών συμφερόντων.

Τα  ηλεκτρονικά  υγειονομικά  πρωτόκολλα

Ερωτηθείς  ο κ. Πλακιωτάκης  για την  επερχόμενη τουριστική περίοδο και τις ετοιμασίες του υπουργείου για την ασφαλή μετακίνηση  των επιβατών   αλλά και των πληρωμάτων, τόνισε πως το υπουργείο συνεργάζεται στενά και με το υπουργείο Υγείας και με τον ΕΟΔΥ αλλά και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με βάση και την εμπειρία της περσυνής περιόδου, αλλά και με βάση την εξέλιξη των εμβολιασμών  και γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις .  Αναφέρθηκε στο έντυπο πληροφοριών που συμπλήρωναν οι επιβάτες πριν την επιβίβαση στο πλοίο  το οποίο πλέον θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή χωρίς ωστόσο να καταργηθεί  και η έγγραφή σε περίπτωση που χρειαστεί. Έτσι, είπε ο υπουργός  θα συντομεύσουμε την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία.  Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε όμως ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα είναι αυστηρά  και για τους επιβάτες αλλά και για τα πληρώματα και το Λιμενικό Σώμα θα συνεχίσει να ελέγχει την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό  και την έναρξή του στις 14 Μαϊου, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι στις πρώτες 15 ημέρες του Απριλίου το υπουργείο θα είναι έτοιμο από πλευράς υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επίσης, ερωτηθείς για την έκβαση των ελληνικών υδατοδρομίων και την ένταξη των υδροπλάνων στην επιβατική κίνηση της χώρας μας  ο κ. Πλακιωτάκης είπε πως το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει και έχουν δοθεί περισσότερα κίνητρα.  Αναμένονται πλέον οι κινήσεις  από την πλευρά των επενδυτών.

Πηγη: ert.gr