Τρέχουμε…συμμετέχουμε…αγωνιζόμαστε…!!!!!!!

…γιατί…;;;;

ΓΙΑΤΙ το θέλουμε!!!!!!!

ΓΙΑΤΙ μπορούμε!!!!!!!

ΓΙΑΤΙ μας αξίζει!!!!!!!

Η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας, για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους ίσως λίγο πιο δύσκολος, πιο έντονος…

Αλλά δεν τα παρατάμε!!!!!!

Μας αξίζει το καλύτερο!!!!!!

Μας αξίζει η ίση μεταχείριση!!!

Μας αξίζει η αξιοπρεπής διαβίωση!!!!!!

Τρέχουμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!!!

Τρέχουμε για να καθιερωθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και στην Ελλάδα ο θεσμός του προσωπικού βοηθού για τα ΑμεΑ!!!!!

…και το σημαντικότερο….ΤΡΕΧΟΥΜΕ γιατί έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπούν, που κατανοούν, υποστηρίζουν και μοιράζονται τις προσπάθειες και τον αγώνα μας!!!!!!!!!!!

Τρέχουμε ΜΑΖΙ με την Νατάσα!

Τρέχουμε ΜΑΖΙ με την ομάδα μας!!!!

Τρέχουμε ΜΑΖΙ με την υποστήριξη του AWomanCanBe.org !!!!!!!!!!!!! ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που με την οργάνωση και προβολή δυναμικών γυναικείων δράσεων, φιλοδοξεί να «ταράξει» τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις για τους ρόλους των γυναικών, πολλώ δε μάλλον των γυναικών με αναπηρία!

Τρέχουμε ΜΑΖΙ !!!!!!!!!! Διεκδικούμε ΜΑΖΙ !!!!!!…και κερδίζουμε!!!!!!!!!

Ως άτομο με κινητική αναπηρία από την παιδική μου ηλικία έχω μάθει μαζί με την οικογένεια μου να δίνουμε τους αγώνες μας δυναμικά, με υπομονή επιμονή και αξιοπρέπεια.

Συνήθως είναι ένας καθημερινός αγώνας διεκδίκησης των αυτονόητων, για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα!

Έχω συνηθίσει να δίνω σχεδόν πάντα μόνη ή μαζί με την οικογένεια μου τις μάχες μου …

Όταν η Νατάσα μου το πρότεινε, το είδα πολύ επιφυλακτικά…

Αν έχεις συνηθίσει να έχεις τους πολλούς απέναντι σου, σου φαίνεται λίγο περίεργο όταν κάποιος έρχεται αυθόρμητα δίπλα σου και σου προτείνει κάτι που δεν έχεις καν σκεφτεί…σου απλώνει το χέρι σε μια νέα εμπειρία…σου χαμογελάει…πιστεύει σε σένα…

Ο αυθορμητισμός και ο ενθουσιασμός της Νατάσας ήταν η καταλυτική ώθηση που χρειάστηκε για να το αποφασίσω…

Ποτέ μου δεν είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε ενός τέτοιου είδους αγώνα…

Δεν το έχω βιώσει ποτέ και μου έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και περιέργεια θα μπορούσα να πω…

Είναι κάτι εντελώς καινούριο για μένα..

Δεν ξέρω αν θα μου αρέσει…

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω…

Ξέρω όμως ότι σίγουρα θα προσπαθήσω…

Και ακόμη πιο σίγουρα ότι θα τα καταφέρω…

Εγώ, η Νατάσα και η ομάδα μας, η ΜΚΟ AWOMANCAN BE !!!!!!!!!!!!

Όπως λέει μια παροιμία «πήδα και το δίχτυ θα βρεθεί»…

Ας το κάνουμε λοιπόν!!!!

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙΣ ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΟΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ?

Θα σας σοκάρω ίσως(χαχαχα) αλλά ο πρώτος λόγος που θα συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια είναι ο εαυτός μου. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση χαρά παίρνει ένας άνθρωπος που τα πόδια του θα γίνουν χρήσιμα για δύο? που τα χέρια του και ο κορμός του θα «συν-κινήσουν» και ακόμη έναν άνθρωπο? που μια ιδέα  θα ενώσει τόσους ανθρώπους σε μία προσπάθεια? Μόνο αν το βιώσετε θα καταλάβετε.

Ο δεύτερος λόγος είναι η διάθεση μου να «επιστρέψω» κατά κάποιο τρόπο κάτι πίσω στην Αγλαΐα. Την θυμάμαι από την εφηβεία μου,  τα έβαζε πάντα με Θεούς και δαίμονες…από τότε ως και τώρα, ακούραστα …μιλούσε για όλους, και για αυτούς που σιωπούσαν, με πείσμα ,με δύναμη, με αξιοπρέπεια  και κουράγιο και αυτό κάνει ακόμα και σήμερα. Σε μία πολύ δύσκολη ανάβαση στο βουνό, ήμουν  φοβερά εξαντλημένη…σχεδόν ήμουν έτοιμη να πω…»δεν μπορώ άλλο», είχα μαζί μου το σημαιάκι του Συλλόγου Παραπληγικών της Δράμας…με το που σκέφτηκα την Αγλαΐα και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που ανεβαίνουν κάθε μέρα τα δικά τους τεράστια βουνά…πήρα ξανά φόρα…σε μυαλό και κορμί!

Και ο τρίτος λόγος είναι γιατί δεν αντέχω άλλο την αδικία και το ρατσισμό! Και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, το στόμα μου… τα πόδια μου! Είχα ξαναβρεθεί σε αυτόν τον αγώνα το 2019 και στον τερματισμό ,όπου έφτασα κρατώντας το χέρι ενός φίλου μου που κάναμε και τα 21 χιλιόμετρα πλάι πλάι ένιωσα υπέροχα…και αυτό το «υπέροχα» έχουν δικαίωμα να το νιώσουν και άλλοι άνθρωποι που δεν μπορούν να συμμετάσχουν μόνοι τους! Δεν είναι μόνοι τους, δεν πρέπει να ναι μόνοι τους, δεν θέλουμε να ναι μόνοι τους!

 

ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΤΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ???

Αν και είμαι ένας άνθρωπος που όλη μέρα γύρω μου ψάχνω λόγους, αιτίες και αφορμές να εμπνευστώ…όχι δεν νομίζω ότι θα εμπνεύσουμε ή τουλάχιστον δεν είναι αυτή η πρόθεση μου. Μου αρκεί που αλλάζω εγώ, η Αγλαΐα και όλα τα παιδιά που θα μας συνοδέψουν.  Μακάρι κάποιον άνθρωπο που θα μάθει για την προσπάθεια μας να τον κάνει να διπλοσκεφτεί πριν ξαναπαρκάρει σε ράμπα, αλλά αυτό πάντα αφορά τον κάθε ένα, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει κανέναν, μόνο ο εαυτός του, μόνο τα δικά του φίλτρα, μόνο τα δικά του μάτια. Εμένα ο μεγαλύτερος στόχος μου δεν είναι τόσο  να τερματίσουμε όσο να διασκεδάσουμε ή μάλλον καλύτερα να ψυχαγωγηθούμε. Αν βγούμε ένα βράδυ για ποτό λογικά σε ένα μήνα θα έχουμε ξεχάσει την βραδινή μας έξοδο…αυτή τη νύχτα όμως δεν θα την ξεχάσει ποτέ και κανείς μας! Έχει φοβερό χιούμορ και η Αγλαΐα και μου «ταΐζει» και αυτή ακόμα περισσότερη αυτή την σκέψη.

Στην όλη μας προσπάθεια έχουμε και την υποστήριξη του οργανισμού ΑWomanCanBe.org που στόχο έχει να ενδυναμώσει τις γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, κατάστασης και εθνικότητας, αγκαλιάζοντας δράσεις που εμπνέουν και περνούν ηχηρά μηνύματα για τη γυναικεία δύναμη και αλληλεγγύη.  Ένας οργανισμός που παλεύει για τη συμπερίληψη, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον με φωνή γυναικεία, και είναι μαζί μας, αφού και στη δική μας περίπτωση παρόλο που είμαστε μια μεγάλη ομάδα, η βασική  ιδέα αφορά δύο γυναίκες και ένα καρότσι! Γυναικεία δύναμη και ψυχή!!!

‘Αραγε θα καταφέρουμε τερματισμό ? Ίσως ναι ίσως και όχι. Ποιος νοιάζεται όμως για αυτό? Θα προσπαθήσουμε…και δεν υπάρχει σημαντικότερο από αυτό…μάλλον υπάρχει….ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕ ΩΣ ΤΟ ΤΕΡΜΑ…έστω και αν το δικό μας τέρμα έρθει σε ένα μόλις χιλιόμετρο!

 

ΒΑΝΕΣΑ ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ?

Μπορεί να μην είμαι εκεί σαν φυσική παρουσία, αλλά είμαι ΜΑΖΙ τους. Με τη Νατάσα, την Αγλαΐα, με όλες τις γυναίκες που τολμούν , που ονειρεύονται, που δεν το βάζουν κάτω.

Από την πρώτη στιγμή που μου μίλησαν για την προσπάθεια τους θέλησα να βρεθώ στο πλάι τους, γιατί με συγκίνησε το όραμα και με ενέπνευσε η ορμή των δύο γυναικών που αποφάσισαν να ξεπεράσουν τα όρια τους. Η μια συμπληρώνει την άλλη και όλες μας δημιουργούμε μια ομάδα δυνατή που αποδεικνύει έμπρακτα τι μπορεί να είναι και που μπορεί να φτάσει μια γυναίκα. Γι αυτό είμαι εκεί! Και εγώ προσωπικά αλλά και ο οργανισμός AWomanCanBe.org. Τα παραδείγματα δημιουργούν πρότυπα, εικόνες, θέληση. You cant be what you cant see έλεγε η ακτιβίστρια Marian Endelman. Με αυτή την πεποίθηση θέλουμε να προβάλουμε και να στηρίξουμε όχι έναν αγώνα δρόμου αλλά έναν αγώνα ψυχής. Να στρέψουμε το βλέμμα σε ένα ημιμαραθώνιο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και σε μια ομάδα που θα γράψει ιστορία γιατί ασχέτως τελικής έκβασης, αποτελεί εκ προοιμίου παράδειγμα γυναικείας ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης.

Βανέσα Αρχοντίδου ΜΑΖΙ – Αλπινίστρια, Ιδρύτρια του ΑWomanCanBe.org