Στις 12 Ιουνίου 2022 έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο Gioacchino Francesco La Torre, Τακτικός Καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαίων και Σύγχρονων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Messina (Σικελία) και συνδιευθυντής του ελληνο-ιταλικού αρχαιολογικού προγράμματος στη Σκοτούσσα της Θεσσαλίας, από το 2014.

Γεννήθηκε στη Ρώμη (1959) και ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου La Sapienza. Eργάστηκε επί σειρά ετών (1988-2001) ως αρχαιολόγος στο Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις περιοχές Abruzzo και Calabria. Το 2001 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Messina και το 2014 Τακτικός Καθηγητής. Από το 2013 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Messina. Δημοσίευσε περισσότερες από 120 επιστημονικές εργασίες και συμμετείχε σε περισσότερα από 50 Διεθνή Συνέδρια.

Συμμετείχε και διηύθυνε πολλά ανασκαφικά και ερευνητικά προγράμματα στη Νότια Ιταλία και τη Σικελία. Στην Ελλάδα συμμετείχε στο Αρχαιολογικό Πρόγραμμα της Γόρτυνας στην Κρήτη (1986-1999) και από το 2014 κ.ε.συνδιηύθυνε το ελληνο-ιταλικό αρχαιολογικό πρόγραμμα στην αρχαία πόλη της Σκοτούσσας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Συνέβαλε στην έναρξη των ανασκαφών και την ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, καλλιεργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους κατοίκους της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Βαθύς γνώστης της ελληνικής αρχαιολογίας και ιστορίας, λάτρης της χώρας μας, ξεχώριζε για την ευγένεια, τη συνέπεια, το ήθος και την προθυμία του να οργανώσει ποικίλες εκδηλώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου τους (ξεναγήσεις κοινού και μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσιάσεις του αρχαιολογικού έργου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Φαρσάλων, βραδιές ελληνο-ιταλικής φιλίας).

Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στην επιστημονική έρευνα αλλά και στους φίλους και συνεργάτες του, Έλληνες και Ιταλούς.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας – Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας