14.6 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΗ ΕΡΤ στο Εργαστήριο αναφοράς για μεταλλαγμένα στελέχη του...

Η ΕΡΤ στο Εργαστήριο αναφοράς για μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Στα άδυτα του Εργαστηρίου αναφοράς για στελέχη του κορονοϊού βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ. Η Χαρά Γιαννοπούλου ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό του ιού και τα στάδια επεξεργασίας μέχρι να αποκαλυφθούν τυχόν μεταλλάξεις.

Το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στη χώρα μας, εντοπίστηκε στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Βλέπουμε συνεχώς καινούρια στελέχη το θέμα είναι αν κάποια από αυτά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη μολυσματικότητα» είπε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Γιάννης Βατσελάς.

«Βρισκόμαστε στο ελληνικό κέντρο γονιδιωματικής, εδώ παραλαμβάνουμε τα δείγματα τα οποία έχουν διαγνωστεί ως θετικά και εδώ στην πορεία γίνεται η πλήρης αλληλούχηση του γονιδιώματος του κάθε θετικού δείγματος. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βρούμε το σύνολο των διαφορετικών τύπων των μεταλλάξεων, σε κάθε διαφορετικό στέλεχος του ιού» ανέφερε ο κ. Βατσελάς.

Στο Κέντρο Γονιδιωματικής, οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για την γρήγορη ανίχνευση μεταλλάξεων κορονοιού. Εκεί υποδέχονται στελέχη Covid-19 από διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών σε όλη την Ελλάδα και γίνονται εξειδικευμένες αναλύσεις.

Είναι το πρώτο βήμα μιας χρονοβόρας διαδικασίας, πριν ξεκινήσει η γονιδιωματική ανάλυση στα ειδικά μηχανήματα που θα δείξει τυχόν μεταλλάξεις του ιού.

Η επιλογή των στελεχών του κορονοϊού που αποστέλλονται για ανάλυση γίνονται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

«Αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε στο στάδιο εντατικοποίησης των ελέγχων γονιδιωματικής ανάλυσης και γενετικού χαρακτηρισμού των διαφόρων στελεχών κορονοιού που ενδημούν στη χώρα» δήλωσε η ερευνήτρια, υπεύθυνη διαγνωστικής λειτουργίας, Κατερίνα Ζώη.

«Το Κέντρο Γονιδιωματικής είναι το πρώτο και έως σήμερα μοναδικό εργαστήριο αυτού του τύπου στην χώρα μας. Διαθέτει 3 υπερσύγχρονους αλληλουχητές γονιδιωμάτων, μικρής, μεσαίας και πολύ μεγάλης απόδοσης και 3 ρομπότ για την προετοιμασία των δειγμάτων» τόνισε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Δημήτρης Θάνος.

Όλα τα δεδομένα αναλύονται σε έναν εξειδικευμένο υπερυπολογιστή, στον οποίο γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων που θα αποκαλύψουν την γενετική ταυτότητα των στελεχών του κορονοϊού που μελετήθηκαν.

«Εδώ πραγματοποιείται όλη η βιοπληροφοριακή ανάλυση (…) ώστε να έχουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως ποιες μεταλλάξεις εμφανίστηκαν, ποια στελέχη του ιού έχουμε ανιχνεύσει (….) έτσι ώστε να κάνουμε μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση και να δούμε σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό ποια στελέχη εμφανίζονται εδώ στην Ελλάδα» είπε ο Μανώλης Αθανασιάδης, ειδικός λειτουργικός επιστήμονας β΄ βαθμίδας, υπεύθυνος βιοπληροφορικής ανάλυσης στην ιχνηλάτηση κορονοϊού.

Η γονιδιωματική επιτήρηση του κορονοιού στην χώρα μας, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα