Δεκάδες δημότες του Δήμου Αγιάς Λάρισας φορτώνονται στη “φαγάνα” ενός μεγάλου τρακτέρ ή σκαρφαλώνουν μέσα και γύρω από την καμπίνα του, προκειμένου να διασχίσουν με αυτό εκατοντάδες μέτρα πλημμυρισμένου δρόμου και να μεταβούν προς τη Λάρισα. Μεταξύ αυτών, βαριά ασθενείς, καρκινοπαθείς που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για χημειοθεραπεία ή αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς. Αφού διασχίσουν την πλημμύρα, επιβιβάζονται σε ασθενοφόρο που τους περιμένει από την άλλη πλευρά για να τους διακομίσει στο νοσοκομείο.

Το απόκοσμο αυτό σκηνικό έχει στηθεί τις τελευταίες δύο μέρες στο πλημμυρισμένο πέρασμα από τον αποκλεισμένο επί σχεδόν μια εβδομάδα Δήμο Αγιάς, προς την πόλη της Λάρισας.

Το σπάσιμο του φράγματος της Γυρτώνης που εκτόνωσε τα νερά του Πηνειού, κρατά αποκλεισμένους για έξι μέρες τους 12.000 κατοίκους και επισκέπτες των οικισμών της Αγιάς, προς τα παράλια της Λάρισας. Μεταξύ αυτών και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αδυνατούν να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της Λάρισας για τις θεραπείες τους.

Η “γέφυρα”, που στήθηκε από το μεσημέρι της Τετάρτης, με την συνεργασία της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και ιδιωτών εθελοντών, ήταν απαραίτητη από τη στιγμή που κόπηκε και η μοναδική οδική πρόσβαση που εξυπηρετούσε στοιχειωδώς τις ανάγκες της περιοχής κατά τις πρώτες μέρες μετά την πλημμύρα.

“Μέχρι την Τρίτη είχαμε μια διέξοδο μέσα από το ανάχωμα της λίμνης Κάρλα. Ασθενείς που έπρεπε να μεταφερθούν για χημειοθεραπείες, για αιμοκάθαρση και άλλους σοβαρούς λόγους υγείας μεταφέρονταν με ασθενοφόρο από εκεί”, λέει στο iatronet.gr ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, προσθέτοντας πως “την Τρίτη έκλεισε και αυτή η μοναδική πρόσβαση και έτσι αναγκαστήκαμε να επιστρατεύσουμε το τρακτέρ. Δεν έχουμε άλλη επιλογή”.

Για τα πολύ έκτακτα ιατρικά περιστατικά η αστυνομία επιτρέπει κατ΄ εξαίρεση τη διέλευση από το ανάχωμα, ενώ την Πέμπτη επιστρατεύτηκε και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά ασθενών από το γήπεδο της Αγιάς προς τη Λάρισα.

Εκτός από ανάγκες μεταφοράς για λόγους υγείας, το συγκεκριμένο πέρασμα με το τρακτέρ από τα 500 μέτρα πλημμυρισμένου δρόμου εξυπηρετεί και ανάγκες τροφοδοσίας των κατοίκων, που μεταφέρουν μέσω αυτού τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το Κέντρο Υγείας Αγιάς λειτουργεί κατά το δυνατόν, ενώ υπάρχει ακόμη επάρκεια φαρμάκων και τροφίμων, αν και άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες ελλείψεις, έπειτα από έξι μέρες συγκοινωνιακού αποκλεισμού.

Κατέρρευσε γέφυρα

Την κατάσταση που επικρατεί στην αποκλεισμένη Αγιά επιδείνωσε περαιτέρω η κατάρρευση της μεγάλης γέφυρας Παλαιοπύργου, που είναι κομβικής σημασίας για την τοπική συγκοινωνία, καθώς συνδέει τα παράλια των Δήμων Αγιάς και Τεμπών.

Η γέφυρα, μήκους 100 μέτρων, που παραδόθηκε σε χρήση το 1991, έπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν σύμφωνα με τον κ.Γκουνάρα το νερό του ποταμού υπέσκαψε τις κεντρικές κολώνες στήριξης της γέφυρας, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το έδαφος και αυτή να υποστεί καθίζηση.

iatronet.grΦωτογραφίες: Δήμος Αγιάς, ΕΡΤ