Πρόκειται για σχετικά πρόσφατες αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές Λαρισαίους που έφτασαν στο σημείο να γκρεμίσουν σπίτια, πλατείες ακόμη και εκκλησίες μπροστά στην δίψα τους να βρουν λίρες.
Βέβαια εν συνεχεία έμειναν με τα …μπάζα καθώς ο θησαυρός ήταν …άνθρακες.
Διαβάστε τις απίθανες, πλην όμως αληθινότατες ιστορίες στα χωριά της Λάρισας:
Αποφασισμένος να κάνει την τύχη του ήταν ένας 60χρονος (τόσο ήταν το 2011) από την Λάρισα και αποφάσισε να γκρεμίσει το σπίτι του. Ήταν πεπεισμένος πως στα θεμέλια θα έβρισκε τις χρυσές λίρες και τα πεντόλιρα που είχαν κρύψει οι προύχοντες επί τουρκοκρατίας σε εκείνο το μέρος. Ο μύθος ήθελε τους προύχοντες λίγο πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της να κρύβουν εκεί τον θησαυρό υπολογίζοντας πως σε λίγα χρόνια πάλι τα εδάφη θα επέστρεφαν στους Τούρκους και θα γύριζαν με την ησυχία τους για να τον ξαναπάρουν.
Θρύλος που διατηρήθηκε στο πέρασμα των αιώνων και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας άμεσα έβγαλε άδεια κατεδάφισης του σπιτιού από την κτηματική υπηρεσία αγνοώντας παιδιά, εγγόνια και γείτονες που του έλεγαν να μην την κάνει την τρέλα. Το σπίτι γκρεμίστηκε αλλά στα θεμέλια δεν φανερώθηκε ο αμύθητος θησαυρός.
Το ίδιο έπαθε και ένας 70χρονος, το 2011, ο οποίος αγόρασε ένα σπίτι στον Πλατύκαμπο Λάρισας με σκοπό να το γκρεμίσει καθώς ισχυρίζεται πως όταν στην περιοχή ήταν θάλασσα (σ.σ. εκατομμύρια χρόνια πριν) είχε ναυαγήσει ένα πλοίο με ράβδους χρυσού. Το σπίτι έπεσε αλλά οι ράβδοι δεν ήταν εκεί.
Αν επισκεφθείτε του Γόννους της Λάρισας θα διαπιστώσετε πως έχει μία πολύ ωραία και μεγάλη πλατεία που δημιουργήθηκε με τα χρήματα μίας ομάδας χρυσοθήρων που πήγαν για… μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Είχαν την πληροφορία» πως κάτω από την πλατεία ήταν κρυμμένος ένας ανεκτίμητος θησαυρός ο οποίος θάφτηκε εκεί μετά από την ανατίναξη ενός τρένου κατά την γερμανική κατοχή. Στην άδεια που πήραν από την κτηματική υπηρεσία υπήρχε ο όρος πως η πλατεία θα ξαναφτιάχνονταν από την αρχή και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες.
Σε χρόνο ρεκόρ και με υπερσύγχρονα μηχανήματα η περιοχή μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο αλλά ο θησαυρός δεν βρέθηκε. Έτσι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας αναγκάστηκαν να ξαναφτιάξουν με δικά τους έξοδα από την αρχή την πλατεία και μάλιστα την έκαναν πιο μεγάλη και καλύτερη από ότι ήταν αρχικά.
Μπροστά στη δίψα τους για χρυσάφι, δεν λογάριασαν τίποτε οι άγνωστοι «κυνηγοί» θησαυρών που εισέβαλαν στην παμπάλαια βυζαντινή μονή των Αγίων Θεοδώρων στη Ραψάνη της Λάρισας και κατέστρεψαν εντελώς την Αγία Τράπεζα αναζητώντας κρυμμένο θησαυρό από λίρες.
Ένας περαστικός που επισκέφτηκε το μοναστήρι το οποίο χρονολογείται από το 1778 για να προσκυνήσει, αντίκρισε τα απομεινάρια από τον πρωτοφανή βανδαλισμό και ενημέρωσε την Τοπική Κοινότητα Ραψάνης, οι υπεύθυνοι της οποίας κάλεσαν την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί του τμήματος Τεμπών που έκαναν επιτόπια έρευνα και συνέλεξαν ό,τι ήταν δυνατό από την ανασκαμμένη Αγία τράπεζα, διενεργούν προανάκριση για να εντοπίσουν τους επίδοξους χρυσοθήρες, που δεν είναι γνωστό αν βρήκαν αυτά που αναζητούσαν.
Πηγή: topontiki.gr