Μια ράπερ που αυτοαποκαλείται « Κροκόδειλος της Γουόλ Στριτ» και ο επιχειρηματίας σύζυγός της ομολόγησαν την ενοχή τους για απόπειρα ξεπλύματος Bitcoin αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ένας επιχειρηματίας και η σύζυγός του, ομολόγησαν την ενοχή τους για ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με την κλοπή δισεκατομμυρίων Bitcoin από το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex.

Ο 35χρονος Ilya Lichtenstein και η Heather Morgan υπέβαλαν τις καταθέσεις τους ενώπιον του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ Colleen Kollar-Kotelly. Η κυβέρνηση τους είχε κατηγορήσει για ολόκληρη συνωμοσία με σκοπό να ξεπλύνουν 119.754 Bitcoin που είχαν κλαπεί μετά από χακάρισμα το 2016.

Ο Λίχτενσταϊν, ο οποίος προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ο καλύτερος επενδυτής σε εταιρείες τεχνολογίας, παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης ότι ήταν αυτός που ενορχήστρωσε το χακάρισμα. Πλέον αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια φυλάκιση.

Η Morgan, η οποία επίσης αποκαλούσε τον εαυτό της «Razzlekhan, είπε ότι ο σύζυγός της δεν την ενημέρωσε για το χακάρισμα μέχρι τις αρχές του 2020, θεωρώντας αρχικά ότι τα χρήματά του μπορεί να προέρχονταν από ναρκωτικά ή φοροδιαφυγή.

 

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η κυβέρνηση περιέγραψε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο ο Lichtenstein διεξήγαγε το hack και αργότερα στρατολόγησε την Morgan για να τον βοηθήσει στην απόκρυψη της πηγής των παράνομων κεφαλαίων. Για παράδειγμα, η Morgan παραδέχτηκε ότι έθαψε χρυσά νομίσματα, τα οποία είχε μετατρέψει ο Lichtenstein από κλεμμένα κεφάλαια, ενώ παράλληλα κρατούσε μερικά από τα παράνομα έσοδα στους δικούς της νόμιμους λογαριασμούς. «Τον βοήθησα να ξεπλύνει κεφάλαια υπό την καθοδήγησή του», είπε η Morgan.

Η Morgan είπε επίσης ότι ο σύζυγός της την κρατούσε στο «σκοτάδι» για ορισμένες από τις δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων και των χακαρισμών.

«Δεν γνώριζα καμία από αυτές τις ενέργιες μέχρι τη σύλληψή του», είπε.

Όταν το ζευγάρι ταξίδεψε στο Καζακστάν και την Ουκρανία, η Morgan ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός ήταν ο τουρισμός. «Τον θυμάμαι να έκαιγε έγγραφα σε έναν κάδο απορριμμάτων στο Καζακστάν», είπε, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιούσε «υπεκφυγές» όταν τον ανέκρινε.

 

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι οι δύο χρησιμοποίησαν πλαστές ταυτότητες για να δημιουργήσουν διαδικτυακούς λογαριασμούς και κάλυψαν τα ίχνη των συναλλαγών καταθέτοντας και αποσύροντας τα κλεμμένα κεφάλαια από ανταλλακτήρια εικονικών νομισμάτων και σκοτεινές αγορές. Κάποια από τα χρήματα πήγαν για την αγορά μη ανταλλάξιμων μάρκες ή NFT, χρυσό και δωροκάρτες Walmart, είπε η κυβέρνηση.

Το μεγάλο λάθος τους ήτα ότι χρησιμοποίησαν κρυπτονομίσματα για να αγοράσουν δωροκάρτες από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Walmart, κάτι που πρόδωσε τελικά τα ίχνη τους

Όταν το Bitfinex παραβιάστηκε, το Bitcoin ήταν κάτω από $1000. Είχε εκτοξευθεί στα 44.000 δολάρια ΗΠΑ μέχρι τη στιγμή που το ζευγάρι συνελήφθη στις αρχές του 2022, ανεβάζοντας την αξία των κλεμμένων περιουσιακών στοιχείων στα4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ανακτήθηκαν από τις αρχές.

 

ΠΗΓΗ