16.9 C
Larissa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΗ μεγάλη γιορτή για τα 200 χρόνια από την...

Η μεγάλη γιορτή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Συμβολισμοί και μηνύματα

Ο ελληνισμός – όπου Γης – γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με την υψηλή εκπροσώπηση των χωρών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Πέμπτη, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων.

Σημείο αναφοράς για την έναρξη των εορτασμών ήταν η πλήρως ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, που άνοιξε τις πύλες της ύστερα από 11 ολόκληρα χρόνια.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημερινό γεγονός στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελευθερίας της Ελλάδας.



Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έστειλε μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 ότι η πολιτική θα πρέπει να συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις και όχι με το θυμικό και πως οι συγκυρίες δεν μπορούν να συρρικνώνουν τη Δημοκρατία.

Όπως είπε η κα. Σακελλαροπούλου, έχουμε μεγάλο χρέος πλέον να διασφαλίζουμε τα αντίβαρα απέναντι στην κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας, είτε δημόσια, είτε ιδιωτική.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις προτεραιότητες της σύγχρονης εποχής, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και o διάλογος των πολιτισμών, κάνοντας ευρύτατη αναφορά στο φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στις χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και συνέβαλαν στην ήττα του οθωμανικού κράτους και στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην αντιφώνησή του, επισήμανε ότι τα οράματα του 1821 καθοδηγούν και τον αγώνα των Ελλήνων Κυπρίων, οι οποίοι αγωνίζονται επίσης για την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα που βρίσκονται ακόμα στην Κύπρο.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος τόνισε ότι το παράδειγμα του θάρρους, της τόλμης και της αποφασιστικότητας που έδειξαν το 1821 είναι ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί να καθοδηγήσει την προσπάθεια όλων των χωρών να ανοικοδομήσουν κοινωνίες και οικονομίες μετά από τη μάστιγα της πανδημίας, η οποία ταλαιπωρεί και έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Ο πρίγκιπας Κάρολος έκλεισε την ομιλία του με την φράση στα ελληνικά: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά – Ζήτω η Ελλάς».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν εστίασε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας. Σημείωσε ότι οι δύο χώρες, που διαχρονικά έχουν καλές σχέσεις, οφείλουν να ενδυναμώσουν αυτές τις σχέσεις, να αναπτύξουν τον διμερή διάλογο προς όφελος της πραγματικής δράσης αλλά και των λαών τους.

Η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, στην αντιφώνησή της, υπογράμμισε ότι “κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας”.

“Αγαπούμε τη χώρα σας με τον ίδιο ενθουσιασμό που ένιωθαν οι φιλέλληνες τότε, είπε η κα. Παρλί, επισημαίνοντας ότι “το να είσαι φιλέλληνας σήμερα σημαίνει ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη”.

Εθνική Πινακοθήκη: Αποκαλυπτήρια της κιβωτού του πολιτισμού

Η αυλαία των εορτασμών για την εθνική επέτειο, άνοιξε στο νέο κτήριο-κόσμημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, την Πρόεδρο της Επιτροπής 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους από τις τρεις χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, με τη σύζυγό του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, πέρασαν πρώτοι τις πύλες του σύγχρονου μουσείου Τέχνης που αναδεικνύει τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού της Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά από το εμβληματικό έργο του Τέτση, αναφέρθηκε στην εθνική επανάσταση και στους φίλους Γάλλους, Βρετανούς και Ρώσους που στάθηκαν στο πλευρό της χώρας, αλλά και στους απλούς ανθρώπους που όπως είπε, έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα με κόπο, αίμα, αλλά και ελπίδα.

“Η Ιστορία, συνεπώς, μάς θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας. Και σήμερα, μας βρίσκει δίπλα-δίπλα, μπροστά στη «Λαϊκή Αγορά» του Τέτση, που κοσμεί την είσοδο της νέας Πινακοθήκης. Ένα μεγαλειώδες έργο, αφιερωμένο στην καθημερινή επικοινωνία των απλών ανθρώπων. Γιατί οι απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και, συχνά, αίμα. Αλλά πάντα με ελπίδα. Υψηλοί φίλοι της χώρας μου, ας απαντήσουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας και εμείς στην Ιστορία. Μένοντας συνεργάτες και στην ειρήνη και στις νέες προκλήσεις που φέρνει για όλους μας το μέλλον”.

Η Εθνική Πινακοθήκη, με την επέκταση και ανακαίνιση των χώρων της, αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού στη νέα δεκαετία και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, το νέο κτιριακό συγκρότημα ανοίγει σήμερα, σύμφωνα με το καθορισθέν χρονοδιάγραμμα.

“Η ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης και της επανέκθεσης των Συλλογών της Πινακοθήκης, στις 24 Μαρτίου 2021, σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της διακοσιοστής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν το ορόσημο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Αύγουστο του 2019, και στο οποίο οφείλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ορίστηκε τυχαία. Δηλώνει ένα σημαντικό σταθμό της νέας, σύγχρονης, δυναμικής Ελλάδας. Της Ελλάδας του Πολιτισμού, της Δημιουργίας, της Καινοτομίας, της Ανάπτυξης, της Εξωστρέφειας” ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

“Η Εθνική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1900, αλλά η θεσμική της ηλικία, παρότι αξιοσέβαστη και αυτή, δεν συμπίπτει με την πραγματική της ηλικία, που ορίζεται από τους θησαυρούς που περικλείει. Και οι θησαυροί αυτοί ανήκουν κατά κύριο λόγο στη νεότερη ελληνική τέχνη. Μια τέχνη που είναι συνομήλικη και αυτάδελφη με το νεότερο ελληνικό κράτος. Γιατί γεννιέται, αναπτύσσεται και συνωριμάζει μαζί του. Η Εθνική Πινακοθήκη μπορεί επομένως να θεωρηθεί ένα μουσείο της Παλιγγενεσίας, ένα μουσείο εθνικής αυτογνωσίας” τόνισε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι, ξεναγήθηκαν στην έκθεση που στήθηκε στον πρώτο όροφο της Πινακοθήκης με έργα ζωγραφικής που έχουν ως θέμα τον αγώνα της Ανεξαρτησίας και τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του δέκατου ένατου αιώνα.

Από την περιοδική έκθεση “Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της” και από τη μόνιμη Συλλογή, οι προσκεκλημένοι στάθηκαν ιδιαίτερα μπροστά στα έργα του Θεόδωρου Βρυζάκη Η Ελλάς ευγνωμονούσα, Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, Η Έξοδος του Μεσολογγίου, στο Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα του Ευγένιου Ντελακρουά, στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη του Βαυαρού Καρλ Κρατσάιζεν, στον οποίο οφείλουμε τις προσωπογραφίες των αγωνιστών, η συγκλονιστική ζωγραφική παράσταση Μετά την καταστροφή των Ψαρών του Νικόλαου Γύζη, Το φίλημα του Νικηφόρου Λύτρα και η Παιδική συναυλία του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Το καινούργιο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που έχει υπερδιπλασιάσει τους λειτουργικούς του χώρους από 9.720 σε 20.760 τετραγωνικά μέτρα, αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό πιθανόν τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Η μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης θα ξεδιπλώνεται πλέον σε 1.000 πίνακες -από τους 20.000 που φυλάσσονται στις αποθήκες- αποδεικνύοντας τη μεγάλη αξία των πλούσιων συλλογών της. Το υπέροχο νέο κτίριο επικοινωνεί από παντού με την πόλη. Υπάρχει μια ράμπα από το υπόγειο έως τον τρίτο όροφο, από την οποία μπορεί κάποιος να ανεβαίνει και να μπαίνει στις αίθουσες έχοντας συνεχή οπτική επαφή με την πόλη.

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του υψηλού συμβολισμού της επετείου. Παράλληλα είναι η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας, μιας χώρας εξωστρεφούς, με ισχυρές συμμαχίες που είναι περήφανη για την ιστορία της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη, Κώστα Κωνσταντόπουλος, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ειρήνη Βασάλου

Σχετικά Άρθρα: Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ρωσία βρέθηκαν μαζί στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας

Οι θησαυροί της Εθνικής Πινακοθήκης – Ξενάγηση από τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα μέσω της ΕΡΤ

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα