27.9 C
Larissa
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΗ ώρα της κρίσης για την εικόνα του Α’...

Η ώρα της κρίσης για την εικόνα του Α’ Αρχαίου Θεάτρου

Της Λένας Κισσάβου

Ηρθε η ώρα της κρίσης για την απόφαση της εικόνας που θα διαμορφωθεί



και θα έχει στο μέλλον ο περιβάλλων χώρος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, ώστε να αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το μεγαλειώδες μνημείο. Η απόφαση θα ληφθεί από πέντε διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες, που αποτελούν την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, τον οποίο είχε προκηρύξει ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων και ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχών ελληνικών και ξένων αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων από όλη την υφήλιο.
Οι εγγραφές – προτάσεις, των ενδιαφερόμενων ανήλθαν στις 1.036 και προέρχονται από αρχιτέκτονες και επιστημονικές ομάδες από 77 χώρες του κόσμου. Η κριτική επιτροπή που θα βρίσκεται στη Λάρισα από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου, αναμένεται να μελετήσει όλες τις εγγραφές που έχουν κατατεθεί και να επιλέξει αυτή που θα θεωρήσει καλύτερη για την περίπτωση του αρχαίου μνημείου, βάζοντας τη σφραγίδα της στην τελική εικόνα που θα έχει μελλοντικά αυτή η περιοχή. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της θα γίνει στις 22 Μαρτίου. Τα μέλη της είναι:
* Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renato Rizzi, αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής Θεωρίας και Σχεδίου, του Πανεπιστήμιου IUAV, Βενετίας και το 2008 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Ιταλικής Αρχιτεκτονικής για το «The Past Renovation».
* Η αρχιτέκτονας Deniz Incedayi από την Τουρκία, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Τουρκίας.
* Ο Φινλανδός αρχιτέκτονας Rainer Mahlamäki, πρόεδρος της Φινλανδικής Ένωσης Αρχιτεκτόνων από το 2007 έως το 2011, καθηγητής Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Oulu. Διεθνής Κριτής, Εκπρόσωπος UIA Christian Sumi (Ελβετία),
* Ο Ελβετός αρχιτέκτονας Christian Sumi ο οποίος εργάστηκε για το Ινστιτούτο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, έχει διδάξει στο Harvard Graduate School of Design GSD, στο Lausanne Polytechnic EPFL και στο University of Strathclyde στη Γλασκώβη. Από το 2008 έως το 2016 διετέλεσε καθηγητής στην Accademia di Architettura Mendrisio AAM και
* Ο Ελληνας Αριστείδης Σαπουνάκης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονική και Αστική Σύνθεση». Ως αναπληρωματικό μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής ορίστηκε ο Πολωνός αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) Jacek Lenart.
Να σημειωθεί ότι ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών με θέμα «Σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου του Α’ Αρχαίου Θεάτρου στη Λάρισα» διεξάγεται μετά από έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (U.I.A.) και σύμφωνα με τους κανονισμούς της UNESCO περί διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, τις συστάσεις της UIA για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τους, την Υπουργική Απόφαση για το «Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων», την έγκριση της UIA που συμπεριλαμβάνει την προκήρυξη του διαγωνισμού, την επιλογή της κριτικής επιτροπής και τη γενικότερη διεξαγωγή του διαγωνισμού ώστε να διασφαλίζεται μεταξύ άλλων η εγκυρότητα και αδιαβλητότητά του.
Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό τη διασφάλιση ώστε η κριτική επιτροπή να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο σώμα, υπέδειξε και επέβαλε: Μονό αριθμό κριτών, προς αποφυγή ισοψηφιών και επιπλέον έναν αναπληρωματικό, ο οποίος οφείλει να παρίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Στην προκειμένη περίπτωση επέβαλε ως σύνθεση κριτικής επιτροπής 5 τακτικά μέλη και 1 αναπληρωματικό -το πολύ ένα μέλος από την Ελλάδα, για λόγους αδιαβλητότητας. Επέβαλε ένα τακτικό μέλος ως εκπρόσωπό της (Christian Sumi) και ένα αναπληρωματικό μέλος επίσης ως εκπρόσωπό της (Jacek Lenart). Πρότεινε τα υπόλοιπα τρία τακτικά μέλη (Deniz Incedayi, Rainer Mahlamäki, Αριστείδη Σαπουνάκη) και ενέκρινε την πρόταση του αγωνοθέτη για τον κύριο Renato Rizzi.
Αμοιβή κριτών: Ως μεικτή αμοιβή, προτάθηκε και συμφωνήθηκε με την U.I.A. το ποσό των 1.250 ευρώ ημερησίως για κάθε κριτή, οπότε για τέσσερις ημέρες συνεδριάσεων προκύπτει το ποσό των 5.000 ευρώ ανά κριτή, συμπεριλαμβανομένου και του αναπληρωματικού.
Επομένως η συνολική δαπάνη αμοιβών για τους έξι κριτές είναι 30.000 ευρώ. Ο Δήμος Λαρισαίων στο πλαίσιο διεξαγωγής του διαγωνισμού θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής που αφορούν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης για το διάστημα που θα μείνουν στη Λάρισα.

Πηγή: eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα