12.9 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΗ Τεχνητή Νοημοσύνη θέλει να ετοιμάσει το φαγητό μας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θέλει να ετοιμάσει το φαγητό μας

Κάποτε θεωρούσαμε ότι για να φτιάξει κάποιος ένα νόστιμο φαγητό χρειαζόταν καλά υλικά, σωστό προγραμματισμό, αγάπη για αυτό που κάνει και μία καλή συνταγή. Εν έτει 2022 όμως όλα αυτά ίσως θεωρούνται πια παρωχημένα, καθώς είναι πιθανό να χρειάζεται κάποιος έναν καλό αλγόριθμο και έναν ισχυρό επεξεργαστή για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα!

Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει η τεχνολογία και οι υπολογιστές με τις συνταγές της γιαγιάς μας, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε. Η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται ότι έχει έρθει στη ζωή μας για να σαρώσει τα πάντα και να αλλάξει όσα γνωρίζαμε, ακόμη και την κουζίνα του σπιτιού μας. Η αλήθεια είναι -βέβαια- ότι οι κατσαρόλες αποτελούν ακόμη κεκτημένο των ανθρώπων, αφού προς το παρόν η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει να ετοιμάσει το επόμενο γεύμα με φυσική υπόσταση. Ίσως κάποτε στο μέλλον, κάτι που δεν μοιάζει ιδιαίτερα απίθανο με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Πριν από λίγες ημέρες, προτού στις ΗΠΑ γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, η εταιρεία που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Μηχανικής Εκμάθησης OpenAI αποφάσισε να κάνει ένα σημαντικό πείραμα.



Έδωσε στο πιο πρόσφατο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης που διαθέτει, το GPT-3, όλα όσα χρειάζεται να ξέρει προκειμένου να ετοιμάσει το γιορτινό τραπέζι. Το εν λόγω λογισμικό αποτελεί τη φυσική συνέχεια του GPT-2, με το οποίο πριν από περίπου επτά χρόνια η εταιρεία έστρεψε την προσοχή της στη δημιουργία περιεχομένου. Το GPT-2 μπορούσε να διαβάσει, να γράψει κείμενα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο τέλος έφτασε στο σημείο να πραγματοποιεί ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις για κλασικούς τρόπους διασκέδασης σε online casinos, σε σχετικά sites που αφορούν το iGaming.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το iGaming έχουν ιδιαίτερους δεσμούς. Ειδικά το blackjack αποτέλεσε βάση έρευνας για τη μηχανική εκμάθηση λογισμικών Τεχνητής Νοημοσύνης, όταν τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν στρατηγική που να καλύπτει όλα τα πιθανά σενάρια στο πράσινο τραπέζι, με στόχο το μέγιστο δυνατό θετικό αποτέλεσμα για τον παίκτη. Το blackjack, άλλωστε, αποτελεί αντικείμενο μελέτης δεκαετιών για μαθηματικούς και επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξαιτίας της δημοτικότητας που έχει σε online πλατφόρμες, αλλά και της ίδιας της μαθηματικής φύσης του παιχνιδιού.

Σημασία έχει, πάντως, ότι η εταιρεία ενθουσιάστηκε με τα όσα πέτυχε το GPT-2 και προχώρησε στο επόμενο βήμα, με το GPT-3 να αναλαμβάνει πιο περίπλοκες αποστολές. Το συγκεκριμένο λογισμικό ξεκίνησε το 2016 να γράφει άρθρα σε ένα χιουμοριστικό blog για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συνέχισε με το διάβασμα βιβλίων, λημμάτων της Wikipedia, ψηφιακών άρθρων και συνταγών μαγειρικής. Αυτή η τελευταία ικανότητα προκάλεσε το ενδιαφέρον της ερευνήτριας Τζανέλ Σέιν, η οποία επέμεινε παρότι οι πρώτες συνταγές που ζήτησε από το GPT-3 να εκτελέσει ήταν αρκετά «παράξενες», όπως τις αποκαλεί.

Τα πράγματα βελτιώθηκαν στην πορεία, αφού ήταν φανερό ότι χρειάζεται χρόνος για το GPT-3 ώστε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία. Όπως με κάθε άλλη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έτσι κι εδώ όσο περισσότερα δεδομένα «κατανάλωνε» ο υπολογιστής, τόσο καλύτερα λειτουργούσε το μοντέλο εκμάθησης. Το αποτέλεσμα είναι οι συνταγές να μοιάζουν σαν να έχουν γραφεί από ανθρώπινο χέρι, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι προέρχεται από την έμπνευση ενός ηλεκτρονικού προγράμματος που δεν έχει τη δυνατότητα να γευτεί αυτά που προτείνει! Αυτό, όμως, ήταν και το πραγματικό πρόβλημα του πειράματος.

Οι προγραμματιστές που δούλεψαν μαζί του πέτυχαν να μάθουν το GPT-3 τα ιδιαίτερα γούστα του καθενός, ανάλογα με τις γευστικές συνήθειες αλλά και την πολιτισμική κουλτούρα της χώρας από την οποία κατάγονται. Έτσι η Τεχνητή Νοημοσύνη έφτιαχνε συνταγές προσωποποιημένες για κάθε έναν εκ των χειριστών της, κάτι που έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρον το πείραμα. Όταν ωστόσο, τα φαγητά μπήκαν στον φούρνο για να εκτελεστεί η συνταγή, φάνηκε ότι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν είναι ακόμη σε θέση να ανταγωνιστεί την ανθρώπινη τέχνη της μαγειρικής.

Κάποια από τα φαγητά δεν είχαν λάδι ή βούτυρο και ήταν στεγνά. Άλλα δεν είχαν αλάτι ή είχαν περισσότερο από όσο έπρεπε, συνεπώς ήταν πολύ γλυκά ή πολύ αλμυρά αντίστοιχα. Γευσιγνώστες και σεφ κλήθηκαν να μελετήσουν το αποτέλεσμα των συνταγών και κατάλαβαν ότι προς το παρόν οι δικοί τους κλάδοι δεν έχουν να φοβηθούν από την παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όλοι κατάλαβαν το ίδιο πράγμα: η συνταγές είναι σωστές, αλλά αυτό που λείπει είναι η ψυχή.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα