Λόγο για άκρως προβληματική λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με την παρατεινόμενη μείωση των χειρουργικών αιθουσών κατά 50%, καθώς και την συμφόρηση των παθολογικών κλινικών και της ΜΕΘ με ασθενείς που πάσχουν από COVID, αφήνοντας διαθέσιμες ελάχιστες κλίνες για ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, κάνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας παράλληλα από την 5η ΥΠΕ να δοθεί άμεσα λύση.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής:

“Αν ληφθεί υπόψη ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχουν μοναδικές Κλινικές σε όλη την επικράτεια της 5ης ΥΠΕ όπως Καρδιοθωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική καθώς και Κλινικές και Εργαστήρια αναφοράς (π.χ. Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Γενική Χειρουργική, Ουρολογική, Μαιευτική-Γυναικολογική, Καρδιολογική, Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Ενδοκρινολογική, Αιματολογική, Ογκολογική, Πυρηνική Ιατρική, Ακτινοθεραπεία κ.α.) στις οποίες παραπέμπονται επιλεγμένα και πολύ σοβαρά περιστατικά από άλλα Νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας, που απαιτούν τριτοβάθμια θεραπεία, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι παράλληλα με την πανδημία ασθενών με COVID, έχει δημιουργηθεί και μια άλλη «πανδημία» αυτή των μη-COVID ασθενών που νοσούν από άλλες ασθένειες εξίσου σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις.

Πάρα πολλοί ασθενείς με χειρουργικές παθήσεις έχουν στερηθεί τις ενδεδειγμένες και απαραίτητες χειρουργικές θεραπείες, δίνοντας προτεραιότητα σε έκτακτα χειρουργικά περιστατικά όλων των ειδικοτήτων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας κατά το πρώτο 11μηνο της πανδημίας (2020), στερήθηκαν χειρουργικής θεραπείας 4000 περίπου ασθενείς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αξιοσημείωτη είναι και λόγω των μέτρων του COVID-19 η μείωση των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν εν μέσω πανδημίας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, που και αυτή επηρεάζει την υποχρεωτική εκπαίδευση και εξάσκηση ειδικευομένων, ιδιαίτερα των κλινικών του Παθολογικού Τομέα”.

“Επίσης – τονίζεται – στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας γίνεται και η κλινική άσκηση των φοιτητών της Ιατρικής με φυσική παρουσία και συνεπώς η απουσία ασθενών, ιδιαίτερα στις χειρουργικές κλινικές, καθιστά προβληματική την εκπαίδευσή τους με πολλαπλές συνέπειες στην μελλοντική λειτουργία του ΕΣΥ το οποίο αυτοί σύντομα θα κληθούν να επανδρώσουν έχοντας ελλιπή εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι φετινοί 6ετείς φοιτητές που κάνουν την τελική κλινική άσκηση τους δεν έκαναν κλινικές ασκήσεις ούτε στο 4ο ούτε στο 5ο έτος, εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία COVID. Ομοίως προβληματική αυτό το διάστημα είναι και η εκπαίδευση των ειδικευομένων, ιδιαίτερα των Χειρουργικών και Παθολογικών Κλινικών, χωρίς να μπορεί να γίνει αναπλήρωση αφού δεν προβλέπεται παράταση του χρόνου της ειδικότητας”.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας άμεση, αλλαγή στο “μοντέλο” διαχείρισης αυτής της κρίσης, “ώστε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας να επιτελέσει τους σκοπούς του. Σήμερα όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχουν εξοπλισθεί και έχει αποκτηθεί επαρκής εμπειρία στην αντιμετώπιση των ασθενών COVID. Επομένως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενώ θα συνεχίζει να νοσηλεύει ασθενείς με COVID, δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται περαιτέρω με διακομιδές ασθενών COVID από τα άλλα νομαρχιακά Νοσοκομεία. Αυτό θα αποσυμφορήσει σημαντικά την ΜΕΘ, αλλά και θα επιτρέψει την απελευθέρωση νοσηλευτικού προσωπικού για την πλήρη λειτουργία των χειρουργείων και των Παθολογικών Κλινικών, ώστε να αυξηθεί η λειτουργία τους και να νοσηλευθούν μη-COVID περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν στα άλλα Νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας”.

Είναι, καταλήγει, “αδήριτη ανάγκη τα χειρουργεία του ΠΓΝΛ να λειτουργήσουν άμεσα σε πλήρη ανάπτυξη (από το 50% που λειτούργησαν κατά τους προηγούμενους 18 μήνες). Έτσι θα είναι δυνατή και η επαρκής εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής και των ειδικευομένων, ιδιαίτερα στις Χειρουργικές και Παθολογικές Κλινικές η λειτουργία των οποίων έχει σημαντικά επηρεασθεί.
Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει οι διοικήσεις της 5ης ΥΠΕ και του ΠΓΝ Λάρισας να προβούν άμεσα, όπως ανακοίνωσαν και διαμέσου του τύπου ότι ήταν προετοιμασμένες να κάνουν, στην αναπλήρωση όλων όσων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων του νοσοκομείου τέθηκαν σε αργία με βάση τον σχετικό νόμο επειδή δεν εμβολιάσθηκαν. Κάτι που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και τα κενά που έχουν προκύψει δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη σοβαρά επηρεασμένη λειτουργία του νοσοκομείου”.

ertnews.gr