24 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΙφ. Βασιλοπούλου στο Πρώτο: Τι γίνεται όταν υπάρχει διχογνωμία...

Ιφ. Βασιλοπούλου στο Πρώτο: Τι γίνεται όταν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των γονέων για τον εμβολιασμό του παιδιού- Τι κάνει το παιδί όταν έχει διαφορετική γνώμη από τους γονείς (audio)

Πώς λύνονται μέσω της νομικής ή άλλης οδού οι ενδοοικογενειακές διαφορές για τον εμβολιασμό των παιδιών, ανάμεσα στο ζευγάρι, μεταξύ των γονέων και των παιδιών, αλλά και όταν βρίσκονται σε διάσταση οι γονείς και ο ένας έχει την επιμέλεια, όλα αυτά ξεκαθάρισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την Νεφέλη Λυγερού, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων, Ιφιγένεια Βασιλοπούλου.

Τι γίνεται όταν διαφωνούν οι γονείς ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών είτε συμβιώνουν είτε είναι σε διάσταση. Το κρίσιμο και καταλυτικό στοιχείο για το ποιος θα πάρει την απόφαση για το αν θα εμβολιαστεί το παιδί ή όχι, είναι αν ο εμβολιασμός κατά covid-19 θα είναι μια απλή συνηθισμένη ιατρική πράξη, όπως ήταν και οι προηγούμενοι εμβολιασμοί από την στιγμή που γεννήθηκε μέχρι την ηλικία που ορίζει η ιατρική επιστήμη ή αν ειδικά αυτός ο εμβολιασμός έχει κάποια άλλη διαφορετική, εξαιρετική σημασία, έχει ενδεχομένως κάποια άλλη ιατρικά επίδραση στην μετέπειτα εξέλιξη της ατομικής τους υγείας και για αυτόν τον λόγο απαιτείται συναπόφαση.

Εάν οι γονείς διαφωνήσουν, θα οδηγηθούν σε δικαστική κρίση και το εκάστοτε δικαστήριο θα αποφασίσει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης. Η επικρατούσα τάση είναι ότι και αυτός ο εμβολιασμός αποτελεί μια απλή ιατρική πράξη και μπορεί να πάρει την απόφαση ο γονέας που έχει την επιμέλεια. Εκτός εάν ιατρικοί λόγοι στο προφίλ του παιδιού, επιτάσσουν κάτι διαφορετικό. Η άρνηση του κηδεμόνα που πρέπει να πάρει την απόφαση και δεν θέλει να εμβολιάσει το παιδί του, δεν πρέπει να είναι μια άρνηση με το έτσι θέλω, αόριστη και αναιτιολόγητη. Θα πρέπει να εδράζεται στο προφίλ του συγκεκριμένου παιδιού. Στην περίπτωση που η άρνηση δεν είναι βάσιμη, μπορεί ο άλλος γονέας να ισχυριστεί ότι ο έχων την επιμέλεια, ασκεί καταχρηστικά το δικαίωμά του, δεν κάνει κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, ζητώντας και την αφαίρεσή της.

«Ξέρω ζευγάρι που είναι σε γάμο και απευθύνθηκε σε εμένα γιατί είχαν τελείως διαφορετική άποψη για τον εμβολιασμό του παιδιού τους και τους είπα ότι αν οδηγηθούν στο δικαστήριο, πέρα από το ότι θα ταλαιπωρηθούν, θα το εισπράξει και το ίδιο το παιδί και η απόφαση του δικαστηρίου με βάση την συγκεκριμένη υπόθεση, θα είναι ότι θα επιτρέψει τον εμβολιασμό του παιδιού».

Εάν φέρει άρνηση ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια, μπορεί να καταφύγει στο δικαστήριο και να πει, ότι θέλει άδεια και να επιτρέψει το δικαστήριο και στον ίδιο να αποφασίσει, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί αυτός που έχει την επιμέλεια, να προβεί στην συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

Στην περίπτωση που αρνείται το παιδί να εμβολιαστεί, θα γίνει αυτό που επιθυμούν οι δύο του γονείς.

Στην περίπτωση που ο ανήλικος θέλει να εμβολιαστεί, αλλά το αρνούνται οι γονείς, ο/οι κηδεμόνες του, υπάρχουν δομές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί ο έφηβος και να υποβάλουν το αίτημά του για λογαριασμού του ανηλίκου έτσι ώστε να μην στερηθεί το δικαίωμά του στην υγεία του. Το Υπουργείο έχει αναρτήσει τις δομές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι έφηβοι και μετέφηβοι.

«Ενώ η Πολιτεία έχει δημιουργήσει αυτές τις δομές, υπάρχει το εξής κενό στο έντυπο που υπάρχει όταν πάει κάποιος να εμβολιαστεί. Λέει γονέας, κηδεμόνας και έχει κάποια στοιχεία, δεν έχει το κουτί της συνυποβολής των εγγράφων για την περίπτωση που ο γονέας αρνείται τον εμβολιασμό του παιδιού του και το παιδί θέλει να απευθυνθεί σε κάποια δομή. Είναι ένα κενό που θα πρέπει η Πολιτεία να το συμπληρώσει», είπε η κ. Βασιλοπούλου.

Επίσης, πρόσθεσε η κ. Βασιλοπούλου, πως η Πολιτεία, πρέπει να απαντήσει ποια θα είναι τα στοιχεία που θα συνυποβληθούν όταν οι γονείς διαφωνούν και ο ένας από τους δύο θα πάει. «Θα ζητήσει απόφαση επιμέλειας; Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα τώρα που ανοίγει το πλαίσιο των παιδιών. Τα Υπ. Υγείας και Δικαιοσύνης οφείλουν να συνεργαστούν και να φτιάξουν την φόρμα υποβολής, έτσι ώστε να μην έχουμε θέματα διαδικαστικά ότι δεν υποβλήθηκαν σωστά οι φόρμες και να έχουμε περιπέτειες μετά. Την τελική απόφαση θα την έχει το δικαστήριο με γνώμονα το υπέρτατο συμφέρον του τέκνου. Οι γονείς τους όποια η μεταξύ τους κατάσταση, οφείλουν να παραμερίσουν τις δικές τους εγωιστικές θέσεις και με αντικειμενικά κριτήρια να συναποφασίσουν, ποιο είναι το καλύτερο για το παιδί τους. Αν δεν μπορούν να το κάνουν, θα το κάνει το δικαστήριο και θα το κάνει σωστά», είπε καταλήγοντας η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων.

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα