Να μην είναι ο κόσμος υπερβολικά ανήσυχος για το θέμα της ηπατίτιδας στα παιδιά, γιατί δεν οφελεί, αλλά να παίρνει τις προφυλάξεις του συμβούλεψε η Ινώ Καναβάκη παιδογαστρεντερολόγος, παιδοηπατολόγος του νοσοκομείου Αττικόν.

«Υπάρχουν μέχρι στιγμής 170 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, με τα περισσότερα να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κάτι, παραμένουμε όλοι οι παιδίατροι σε επιφυλακή» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ. Ανέφερε επίσης ότι είναι υπό διευρεύνηση αν αυτή η έξαρση σχετίζεται με τον κορονοϊό, καθώς τα παιδιά απείχαν αρκετό καιρό από τις ιώσεις λόγω της καραντίνας.

Όπως είπε «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά. Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τηρεί τις συνθήκες υγιεινής, να μην φταρνιζόμαστε χωρίς το χέρι μας μπροστά. Καλό θα ήταν τα παιδιά που έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουνε 24-48 ώρες στο σπίτι για να κόβεται η αλυσίδα μετάδοσης».

Στα μάτια το πρώτο σημάδι

Όσον αφορά στα συμπτώματα της ηπατίτιδας που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ξεκαθαρίζει ότι, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος. «Πρέπει να οδηγήσει τον γονιό στον γιατρό» ανέφερε.

Τα άλλα συμπτώματα είναι:

Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
Κνησμός στο σώμα
Πυρετός
Ναυτία
Πόνος στη κοιλιά

newsbeast.gr