Έπειτα από εβδομάδες ερευνών, οι ιταλικές Αρχές ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση ενός σούπερ γιοτ, αξίας σχεδόν 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ο ιδιοκτήτης του οποίου φέρεται να έχει «σημαντικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς» με «εξέχοντες παράγοντες της ρωσικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, ωστόσο, αυτοί οι «εξέχοντες παράγοντες» δεν είναι άλλοι από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

Aργά την Παρασκευή, η ιταλική αστυνομία επιβιβάστηκε στο γιοτ – το οποίο έχει μήκος 140 μέτρα, δύο ελικοδρόμια, ένα γυμναστήριο και μια πισίνα που μετατρέπεται σε πίστα χορού – όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης του υπερπολυτελούς πλοίου, που δεν έχει κατονομαστεί επισήμως, είναι άτομο που «απειλεί» και «υπονομεύει» την «ειρήνη, τη διεθνή ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Οι ιταλικές Αρχές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι κατάσχεσαν το πλοίο, το οποίο βρίσκεται στην αποβάθρα του λιμανιού «Marina di Carrara» στην Τοσκάνη.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία, ως ιδιοκτήτης του γιοτ παρουσιάζεται ένας Ρώσος μεγιστάνας του πετρελαίου, ονόματι Εντουάρντ Κουνταϊνάτοφ (Eduard Khudainatov), που λέγεται πως είναι στενός φίλος του Ρώσου ολιγάρχη, Ιγκόρ Σέτσιν, ο οποίος, με τη σειρά του, είναι στενός φίλος του Πούτιν.

Σημειωτέων πως ο Σέτσιν βρίσκεται στη λίστα με τα πρόσωπα, στα οποία οι Ευρωπαίοι έχουν επιβάλει κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Κουνταϊνάτοφ ωστόσο  δεν βρίσκεται προς το παρόν στην εν λόγω λίστα.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Γκάι Μπένετ-Πιρς, δήλωσε πρόσφατα στους New York Times ότι ο ιδιοκτήτης του «Scheherazade» δεν ήταν στη λίστα κυρώσεων. Ο καπετάνιος αρνήθηκε ότι είχε δει ή συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο γιοτ.

Ωστόσο, ένα πρώην μέλος του πληρώματος του «Scheherazade» δήλωσε στους New York Times ότι τα μέλη του πληρώματος πάντοτε πίστευαν ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου ήταν ο ίδιος ο Πούτιν.

Μάλιστα, και η ομάδα ερευνητών FBK, που πρόσκειται στον αντιπολιτευόμενο πολιτικό – ακτιβιστή, Αλεξέι Ναβάλνι, έχει υποστηρίξει πως το εν λόγω σούπερ γιότ ανήκει στον Πούτιν.

in.gr