24.9 C
Larissa
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ«Ήταν στρατόπεδα θανάτου»: Συγκλονιστικές περιγραφές στο Πρώτο από την...

«Ήταν στρατόπεδα θανάτου»: Συγκλονιστικές περιγραφές στο Πρώτο από την «Save a Greek Stray» για τα δημοτικά κυνοκομεία στη Σπάρτη (audio)

«Προφανώς και δεν ήταν κυνοκομεία. Ήταν συγκεντρωμένα ζώα σε στρατόπεδα θανάτου», τόνισε ο γενική διευθύντρια της φιλοζωικής οργάνωσης «Save a Greek Stray», Παρασκευή Χαραλαμπίδη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα για την σοκαριστική υπόθεση που ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες για βάναυση κακοποίηση και θανάτωση ζώων σε δυο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης. Να σημειωθεί ότι ήδη συνελήφθησαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπάρτης και άλλα δυο άτομα, ενώ υπήρξε παρέμβαση και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Η κυρία Χαραλαμπίδη είπε ότι στα δυο κυνοκομεία – που δεν είχαν άδεια– τα ζώα ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, υποσιτισμένα, μέσα σε ακαθαρσίες και δεν είχαν χώρο καν να πατήσουν ή να κοιμηθούν κάπου καθαρά. «Δεμένα με κοντές αλυσίδες, σκελετωμένα ζώα που έτρωγαν τα περιττώματά τους.  Πάρα πολλά ζώα νεκρά αλυσοδεμένα, κατακρεουργημένα. Μια άρρωστη κατάσταση και λίγο είναι. Ακόμα και οι φωτογραφίες που έχουμε κοινοποιήσει δεν μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση. Δεν μπορείτε να φανταστείτε», είπε χαρακτηριστικά.



«Όταν καταφέραμε να μπούμε μέσα, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Φανταστείτε ότι στην περίφραξη, σε αυτό που μπορεί να δει ο κόσμος, είχαν τις καλύτερες εικόνες. Απερίγραπτο το τι συνέβαινε πιο μέσα», σημείωσε.

Η ίδια είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν οι υπεύθυνοι ασκούσαν και βία γιατί δεν άφηναν κανέναν να μπαίνει μέσα. «Οι εθελοντές παρακαλούσαν εδώ και χρόνια να τους επιτραπεί η είσοδος, αλλά δεν μπορούσαν. Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα από κακοποίηση. Παραμένει όμως μια παθητική κακοποίηση. Το να αφήνεις ένα ζώο ατάιστο σε μια αλυσίδα να πεθάνει, αυτό είναι κακοποίηση. Δεν χρειάζεται να δούμε βία. Όλοι έχουμε συνδέσει την κακοποίηση μόνο με βιαιοπραγία», εξήγησε.

«Δεχθήκαμε πάρα πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από εθελοντές που δρουν στην περιοχή και αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε συντονισμένα. Καταθέσαμε μήνυση και ακολουθήθηκε μια διαδικασία άνευ προηγουμένου. Για πρώτη φορά είδαμε μια Εισαγγελέα να δρα άμεσα. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί η νομοθεσία δεν εξαντλείται πλέον μόνο στα φυσικά πρόσωπα, αλλά βλέπουμε και τη δημόσια αρχή να αντιμετωπίζει τα αδικήματα της. Ιδιαιτέρως συγκινητικό», πρόσθεσε.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, λέγοντας ότι η κατάσταση της Σπάρτης πρέπει να είναι από τα χειρότερα περιστατικά δημοτικών κυνοκομείων. «Μιλάμε για περίπου 450 αδέσποτα σκυλιά, 450 ψυχές στοιβαγμένες. Αν πάτε μια βόλτα στη Σπάρτη δεν υπάρχει κανένα αδέσποτο και όλοι στην τοπική κοινωνία είναι ευτυχισμένοι γιατί θεωρούν ότι έχουν λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Δεν έχουν λύσει τίποτα. Έχουν στοιβάξει αυτές τις ψυχές εκεί πέρα και θεωρούν ότι μπορούν να μιλάνε πλέον στην Σπάρτη για Πολιτισμό», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της «Save a Greek Stray» είπε ότι η οργάνωση, με την παρέμβασή της έσωσε άμεσα 44 ζώα που ήταν σε ημιθανή κατάσταση και τα οποία περιθάλπονται. «Καταφέραμε να δοθεί άδεια στους εθελοντές ζωόφιλοι – που δεν τους άφηναν  για πολλά χρόνια -να βρίσκονται μέσα, να καθαρίζουν, να φροντίζουν τα ζώα και να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα.  Δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει καταφύγιο. Δεν είναι ο χώρος που θα στοιβάξουμε όλα τα ζώα για να λέμε ότι δεν έχουμε αδέσποτα. Το καταφύγιο είναι χώρος προσωρινής φιλοξενίας. Τα ζώα έρχονται, στειρώνονται, εμβολιάζονται και επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον ή υιοθετούνται. Δεν μένουν εκεί για πάντα. Η λύση είναι οι στειρώσεις, έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα, όχι με καταφύγια. Στειρώσεις και Παιδεία, αυτό είναι το κλειδί της λύσης του προβλήματος», πρόσθεσε.

Αποκάλυψε ότι το 90% των αδέσποτων «είναι τα δικά μας ζώα που εγκαταλείψαμε και δεν φροντίσαμε εμείς, άρα εμείς μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα».

«Τρέχουμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά σχολεία και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νέα γενιά. Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια για ένα ή δυο χρόνια,  πέρα από τη χαρά και την αγάπη είναι η υποχρέωση που πρέπει να αναλάβουμε υπεύθυνα και σοβαρά για τα επόμενα 15 χρόνια», διεμήνυσε η κυρία Χαραλαμπίδη.

Δικηγόρος «Save a Greek Stray»: Συνθήκες αργού θανάτου

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, δικηγόρος της «Save a Greek Stray», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην ίδια εκπομπή, επισήμανε ότι η Οργάνωση ήρθε αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση, μετά τις καταγγελίες πολιτών που δεν είχαν αντιμετωπιστεί από τον δήμο Σπάρτης, «ότι στα κυνοκομεία του δήμου, στα καταφύγια αδέσποτων ζώων όπου κρατούνταν περίπου 450 σκυλιά, υπήρχαν ουσιαστικά συνθήκες αργού και βασανιστικού θανάτου».

«Η οργάνωση διερεύνησε το θέμα με σοβαρότητα και πληρότητα, συνέλεξε στοιχεία, προέβη η ίδια σε μελέτη του θέματος. Με επισκέψεις διαπίστωσε πράγματι αυτή την κατάσταση και στη συνέχεια αφού συγκροτήθηκε ένας πλήρης φάκελος δικογραφίας, αυτός υπεβλήθη το πρωί της Δευτέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης με τεκμηρίωση, τόσο ως προς το νομικό σκέλος – δηλαδή τι προβλέπει ο νόμος και τοι αιτούμεθα εμείς- όσο και ως προς τις αποδείξεις», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η Εισαγγελία επελήφθη αμέσως και πράγματι ενήργησε με αποτελεσματικότητα. «Προχώρησε αμέσως στη διενέργεια αυτοψίας στο χώρο. Μετέβη η ίδια η εισαγγελέας και εξέτασε την κατάσταση, επομένως έχει μικρή σημασία το τι λέει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μάρτυρας αφού και η ίδια η εισαγγελία έχει γνώση μαζί με την αστυνομία. Διατάχθηκε, όπως ζητήσαμε, ως προσωρινό άμεσο μέτρο για τη διάσωση των ζώων που ήταν ημιθανή, αυτά να αφαιρεθούν από τον δήμο Σπάρτης και να δοθούν στην “Save a Greek Stray” ώστε να μεταφερθούν επειγόντως στην Αθήνα για να λάβουν τις πρώτες ιατρικές βοήθειες και να διαφύγουν τον κίνδυνο του θανάτου. 44 ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί σε καταφύγιο στον Ωρωπό όπου και λαμβάνουν την πρώτη βοήθεια», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η Εισαγγελία προχώρησε και στη χορήγηση εντολής για την καταμέτρηση των ζώων, για την ταυτοποίησή τους με τσιπ και για τον κτηνιατρικό έλεγχο ώστε να υπάρχει μια ακριβής εικόνα για το τι συμβαίνει για όλα τα ζώα όχι μόνο για τα 44 που επειγόντως μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να μην πεθάνουν. «Και βεβαίως έχει ασκήσει και ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από ότι γνωρίζουμε για αυτούς που θεωρούνται υπεύθυνοι», δήλωσε.

«Άρα πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση. Συνθήκες αργού θανάτου, σκελετωμένα ζώα, σκύλοι δεμένοι συνεχώς με κοντές αλυσίδες να ζουν μέσα σε ακαθαρσίες και να τρώνε περιττώματα. Μιλάμε για καταστάσεις που είναι δύσκολο να φανταστείτε και δύσκολο να περιγραφούν αν δεν δει κανείς εικόνες. Και αυτές οι εικόνες δεν είναι για όλο το κοινό, δεν είναι για ευαίσθητους ανθρώπους και μικρές ηλικίες. Δεν είναι σωστός ο όρος καταφύγιο αδέσποτων ζώων, είναι παραπλανητικός. Ο ακριβής όρος είναι στρατόπεδα θανάτου. Είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς έναν μεγαλόσωμο σκύλο να βρίσκεται κλεισμένος μέσα σε ένα ξύλινο κουτί μεταφοράς σαν και αυτό που έχουμε για τα εμπορεύματα, με κάποιες χαραμάδες για να μπορεί να παίρνει λίγο φως και αέρα. Το σκυλί ήταν εκεί μέσα εγκαταλελειμμένο. Μιλάμε για σκυλιά δεμένα με αλυσίδες ενός μέτρου χωρίς στέγαση, εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες, στη λάσπη, στα λύματα, σκελετωμένα και με αρρώστιες. Μιλάμε για νεκρά  δίπλα σε δεμένα σκυλιά και άλλες εικόνες που δεν θέλω να περιγράψω, πάρα πολύ άσχημες. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια κατάσταση όπου κρατούνται κάποια ζώα και ενδεχομένως κάποια μπορεί να πεθάνουν για κάποιο λόγο. Μιλάμε για μια κατάσταση συστηματική, έκθεσης σε συνθήκες αργού θανάτου», ανέφερε ο κ. Τοκατλίδης.

Όπως είπε, έχει πληροφορηθεί από φιλόζωους που συνέδραμαν, ότι βρέθηκαν και άλλα νεκρά ζώα μέσα σε κλειστούς χώρους μαζί με λύματα, σε σκοτεινά σημεία που δεν φαίνονταν από το δρόμο. «Το καταφύγιο ήταν κλειστό, ήταν κλειδωμένο για το κοινό, αν και ο νόμος προβλέπει ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται τα καταφύγια για να μπορούν να υιοθετούν ζώα. Τα καταφύγια αυτά ήταν πολύ δυσπρόσιτα, δεν ήταν εμφανή από τον δρόμο η πλήρης έκταση της κατάστασης. Πρόκειται για περίπου 450 ζώα σε δυο καταφύγια, σε τέτοιες συνθήκες», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο δικηγόρος της φιλοζωικής οργάνωσης δήλωσε ότι  είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί έγινε αυτό και «πώς επετράπη από ανθρώπους που έχουν αρμοδιότητα από τον νόμο να φροντίζουν ώστε τα ζώα να έχουν καλές συνθήκες και να μπορούν να υιοθετούνται και να επιστρέφουν στο περιβάλλον τους».

Ερωτηθείς για την πρώτη αντίδραση του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, ο κ. Τοκατλίδης αντέτεινε ότι το θέμα «δεν έχει πολιτική παράμετρο», αλλά «υπάρχει μια ξεκάθαρη κοινωνική, ηθική και νομική παράμετρος».

«Η κοινωνία δεν ανέχεται πλέον τέτοιες συμπεριφορές, για αυτό κι απαίτησε να αλλάξει ο νόμος. Με την πρόσφατη αλλαγή που είναι σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021 δεν υπάρχει μια γενική απαγόρευση κακοποίησης αλλά υπάρχει και συγκεκριμένο σύστημα μέτρων από τον κρατικό μηχανισμό από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε προληπτικά να μπορεί να αποφεύγεται αυτή η κατάσταση, αλλά και αν προκύψει να υπάρχει χρηματοδότηση, αρωγή, χρηματοδότηση και βοήθεια και ενημέρωση προς τους δήμους και τους πολίτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα