Κανονικά θα ανοίξει τις πόρτες του το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας  τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου ολοκληρώθηκαν και τα συνεργεία ακόμη και σήμερα μαζεύουν σκαλωσιές και μηχανήματα, προκειμένου από αύριο Δευτέρα να μπουν στο σχολικό συγκρότημα συνεργεία καθαριότητας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σούλτης κάνει λόγο για πραγματικό άθλο, αφού τα συνεργεία έδωσαν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το κτίριο από τον καταστροφικό σεισμό του 2021, καθώς όταν ξεκίνησαν διαπίστωσαν ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερες εργασίες απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά. «Πραγματικά δώσαμε μάχη με τον χρόνο για να μπορέσουμε να παραδώσουμε το σχολείο στους μαθητές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα συνεργεία μπήκαν μέσα αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του Μαϊου και δεν σταμάτησαν ούτε μέρα. Δούλεψαν ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο. Έμεινε το βάψιμο, αλλά αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο καθώς επείγει να μπουν μέσα οι μαθητές και να ξεκινήσουν κανονικά τη χρονιά τους και θα βρούμε κάποια στιγμή ίσως σε διακοπές να το κάνουμε.  Εξάλλου, κάθε ζήτημα που είχε να κάνει με την ασφάλεια του κτιρίου επιδιορθώθηκε και ήταν πολύ περισσότερα αυτά που έπρεπε να γίνουν από όσα είχαμε αρχικά προβλέψει. Από τη Δευτέρα μπαίνουν τα συνεργεία καθαριότητας και το σχολείο θα παραδοθεί» ανέφερε ο αντιδήμαρχος χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το  κτίριο του 6ου Γυμνασίου κατετάγη στη Β’ Κατηγορία, στην οποία τα κτίρια κρίθηκαν «κατάλληλα» για άμεση χρήση με την προϋπόθεση της «άρσης επικινδυνότητας» (π.χ. αποφυγή πτώσης υλικών στα σημεία βλαβών που καταγράφηκαν), ενώ οι επισκευές των φθορών μπορούσαν  να γίνουν σε δεύτερο χρόνο.
Στο κτίριο είχε διαπιστωθεί ότι ο σεισμός είχε προκαλέσει  ρηγματώσεις επιχρισμάτων και πτώση – αποκόλληση αυτών στις θέσεις των αρμών του κτιρίου λόγω μη μόρφωσης αυτών εσωτερικά και εξωτερικά και επικάλυψής τους με αρμοκάλυπτρα.  Έντονες ανθρακώσεις του οπλισμού στα τοιχία υποστηλωμάτων των όψεων λόγω της ανερχόμενης υγρασίας και μικρού πάχους επικαλύψεώς τους και μικρού εύρους ρηγματώσεις και αποκλίσεις των τοίχων πλήρωσης από τον φέροντα οργανισμό.
Την προηγούμενη χρονιά το 2022 είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο 6ο Λύκειο με προβλήματα όμως, καθώς χρονικά είχαν ξεφύγει οι εργασίες και για ένα χρονικό διάστημα οι μαθητές έπρεπε να μετακινούνται σε άλλες δομές, ενώ υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις. Στην περίπτωση του 6ου Γυμνασίου Λάρισας κανείς δεν ήθελε να επαναληφθεί οπότε οι διαδικασίες ξεκίνησαν έγκαιρα, ωστόσο απέμεινε ο ελαιοχρωματισμός του κτιρίου αλλά δεν τίθεται κανένα ζήτημα ασφάλειας.

eleftheria.gr – Νατάσα Πολυγένη