22.9 C
Larissa
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΚαρδίτσα: 2.000 φάκελοι επιχειρήσεων-αγροτών στο Υπουργείο Οικονομικών για αποζημιώσεις...

Καρδίτσα: 2.000 φάκελοι επιχειρήσεων-αγροτών στο Υπουργείο Οικονομικών για αποζημιώσεις από τον «Ιανό»

Τουλάχιστον 2.000 είναι οι φάκελοι επιχειρήσεων και αγροτών που έχουν πληγεί από τον “Ιανό”, που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, για να λάβουν το 20% της αποζημίωσης και να μπουν σε αναμονή για το υπόλοιπο, όποιο κι αν είναι το τελικό ποσοστό.

Από αυτούς, τουλάχιστον 1.300 έχουν λάβει το αρχικό ποσό και άλλοι 550 περίπου περιμένουν να το λάβουν σύντομα.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που παρείχαν στο KarditsaLive.Net ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για την διαδικασία που αφορά στον αγροτικό τομέα και η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.Πιο αναλυτικά από τις επιχειρήσεις, πλην αγροτικού τομέα, κατατέθηκαν στην Π.Ε. Καρδίτσας για έλεγχο των δικαιολογητικών 1.758 φάκελοι. Από αυτούς έχουν φύγει για το υπουργείο, μέχρι σήμερα, 1.471 φάκελοι. Εκκρεμότητα για να λάβουν το 20% της αποζημίωσης υπάρχει για 150 περίπου, οι οποίοι και αναμένουν από μέρα σε μέρα την σχετική απόφαση.

Απομένουν 287 φάκελοι οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης. Κάποιοι εξ αυτών έχουν πάει στον αγροτικό τομέα, κάποιοι βρίσκονται στις επιτροπές για έλεγχο και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δικαιολογητικά. Σίγουρα πάντως υπάρχει ένας ακόμα αριθμός φακέλων που θα πάει στην Αθήνα αν και πλέον ο μεγάλος όγκος έχει διεκπεραιωθεί.

Εδώ να αναφέρουμε πως κατά τον οικονομικό επόπτη του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κώστα Λαμπρόπουλο, υπάρχει ένας αριθμός επιχειρήσεων που επλήγησαν, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις άδειες τους, κυρίως εκατέρωθεν του δρόμου Καρδίτσας-Δέλτα και λόγω των χρήσεων γης. Είναι ένα θέμα που θίχθηκε στο περασμένο Συμβούλιο του ΕΒΕ και ήδη έγιναν επαφές με τον Δήμο για αλλαγή των χρήσεων. Προς το παρόν όμως για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το πρόβλημα παραμένει και γίνεται προσπάθεια, με αρμόδιους φορείς, όπως η περιφέρεια, μήπως βρεθεί κάποια χρυσή τομή.

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα αγροτικά – Σε αναμονή 400 φάκελοι για το 20%
Από την πλευρά του αγροτικού τομέα ο κ. Καραγιάννης μας ενημέρωσε ότι τελείωσαν οι αυτοψίες που ξεπέρασαν τις 2.500. Το πόσοι βέβαια δικαιούχοι θα υποβάλλουν φακέλους δεν μπορεί να ξεκαθαρισθεί ακόμα, ενώ υπάρχει και το θέμα του διαχωρισμού εκείνων που υπέβαλλαν αίτηση μέσω ΠΣΕΑ.

Επί του παρόντος, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 600 φακέλων. Από αυτούς οι 500 έχουν σταλεί κατά διαστήματα στο υπουργείο και άλλοι 100 στέλνονται άμεσα, οπότε βρισκόμαστε στους 600 πλήρως ελεγμένους φακέλους. Περιμένουμε, συνέχισε, από μέρα σε μέρα την έκδοση απόφασης για να καταβληθεί το 20% της αποζημίωσης στους 400 από αυτούς. Η τελευταία ενημέρωση που είχαμε ήταν για μέσα στην μεγάλη Εβδομάδα αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.

Ανά νομό οι αποζημιώσεις
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, από την πλευρά του Γραμματέα του υπουργείου κ. Τριαντόπουλος, ξεκαθαρίσθηκε πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν ανά νομό και όχι συνολικά για τον “Ιανό”. Και η αναφορά αυτή έχει να κάνει με τον χρόνο καταβολής. Δηλαδή σε όποιο από τους πληττόμενους νομούς ολοκληρώνεται η διαδικασία, θα δίνεται και η αποζημίωση στους πληγέντες. Αυτό είναι θετικό με δεδομένο ότι ο νομός Καρδίτσας βρίσκεται αρκετά μπροστά στη διαδικασία και δείχνει να προχωρά με ρυθμούς πολύ ικανοποιητικούς και στο αγροτικό κομμάτι που ξεκίνησε αργότερα. Σημειώνουμε πως θα πρέπει να υπάρξει και στο επιχειρηματικό και στο αγροτικό τελικό αποτέλεσμα για να καθορισθεί και το ποσοστό της αποζημίωσης και για ν’ αρχίσει η εκταμίευση.

Στόχος ο Ιούλιος
Ο στόχος είναι και θα φανεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ή όχι, να ξεκινήσει η πληρωμή του υπόλοιπου τμήματος της αποζημίωσης τον Ιούλιο και συγκεκριμένα το δεύτερο 15νθήμερο αυτού. Από τους φορείς θεωρείται πως είναι εφικτό αλλά πάντα υπάρχουν οι αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούν να υπολογιστούν. Η μέχρι τώρα πάντως εξέλιξη δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα να είναι ο Ιούλιος ο καθοριστικός μήνας.

Πηγή: karditsalive.net

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα