Τις αρμόδιες αρχές όπως Αστυνομία, Εισαγγελία και Δήμος Βόλου ζητούν να παρέμβουν οι κάτοικοι της συνοικίας Παλαιών, ώστε η περιοχή να πάψει να είναι «αμέρικαν μπαρ», να την προστατέψουν, να μην κλείνουν τα μάτια σ’ αυτή την κατάσταση που απαξιώνει την περιοχή, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκροζώντανη…

‘Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι σε ανακοίνωσή τους «Τα Παλιά είναι μια γειτονιά που υπάρχει εδώ και δεκαετίες κι όπως κάθε γειτονιά σε αυτή την πόλη οφείλει να προστατευθεί και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί με κανόνες όμως και ορθολογισμό.

Το τελευταίο όμως διάστημα τα Παλιά έχουν μετατραπεί σε αμέρικαν μπαρ που θα έλεγε κι ο Παπαγιαννόπουλος. Μουσικές σε εκκωφαντικά ντεσιμπέλ, με ηχεία που είναι τοποθετημένα σε εξωτερικούς χώρους, με σταντ σε όλη την πλατεία κι εκτός ορίων αυτής και γενικότερα μια κατάσταση που απέχει πάρα πολύ από ένα φυσιολογικό τρόπο διασκέδασης. Είναι τέτοια μάλιστα το χάλι με τις μουσικές, που πλέον ακόμα και οι πελάτες καταστημάτων εστίασης δεν μπορούν να αντέξουν τη βαβούρα, τη ρεμούλα και τη φασαρία και πλέον έχουν πάψει να έρχονται στα μεζεδοπωλεία της περιοχής τις βραδινές ώρες. Φανταστείτε λοιπόν τι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής κάθε βράδυ!

Είναι σαφές λοιπόν ότι καμιά πόλη δεν ανήκει σε κανέναν συγκεκριμένα αλλά ανήκει σε όλους τους πολίτες της. Κι από αυτή τη σκοπιά κανένας δεν θα έπρεπε να επιβληθεί σε κάποιον άλλο διά της βίας. Βία είναι όμως να μην μπορεί κάποιος να κοιμηθεί για νύκτες ολόκληρες. Βία είναι να πηγαίνει στην εργασία του ξάγρυπνος και ταλαιπωρημένος. Βία είναι να μην μπορεί να δουλέψει το μαγαζί του γιατί το γειτονικό μαγαζί έχει στη διαπασών τη μουσική. Βία είναι να καταλαμβάνονται δημόσιοι χώροι με τραπέζια και σταντ και να μην μπορεί κάποιος να περάσει από εκεί με άνεση. Βία είναι στις 03.00 και στις 04.00 το πρωί να υπάρχουν φωνές και φασαρίες, σκουπίδια και ακαθαρσίες σε όλη την περιοχή από αυτούς που φεύγουν από τα «μπαράκια» εκείνη την ώρα.

Αυτό που ζητάμε δεν είναι κάτι παράλογο, αλλά απλά το αυτονόητο. Να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα αλλά με βάση τους κανόνες λειτουργίας. Με βάση αυτό το σκεπτικό έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις σε διάφορους φορείς αλλά θα κάνουμε και σε άλλους το επόμενο διάστημα μέχρι να τηρηθούν οι κανονισμοί.

Για να τηρηθούν λοιπόν οι κανόνες και να πάψει η περιοχή να είναι Αμέρικαν μπαρ οφείλουν όλες οι αρχές να τηρήσουν το ρόλο τους:

α. Η αστυνομία να κάνει συνεχείς ελέγχους για παραβίαση των ορίων έντασης της μουσικής. Κάτι που από τους μέχρι τώρα ελέγχους συμβαίνει συνεχώς.
β. Ο δήμος και η δημοτική αστυνομία να ελέγχει καθημερινά αν τηρούνται οι άδειες που έχουν τα καταστήματα για το όριο που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. Δεν είναι σωστό να καταλαμβάνεται όλη η πλατεία.
γ. Η εισαγγελία να εφαρμόσει τις αρμοδιότητές της
δ. Η πολεοδομία να κάνει ελέγχους για να δει αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές σε δημόσιους χώρους.
ε. Τέλος, ο δήμος να ελέγξει αν τηρούνται οι άδειες που δίνει, για επέκταση της μουσικής, για τα τραπεζοκαθίσματα κ.α. κι δεν τηρούνται να τις ανακαλέσει.

Όποιος κλείνει τα μάτια και τα αυτιά σε αυτό το χάλι στο οποίο έχουν μετατραπεί τα Παλιά, μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές, τότε συγκαλύπτει την απαξίωση ολόκληρης της περιοχής.

Γιατί η περιοχή των Παλαιών δεν απέκτησε τώρα ζωή αλλά εδώ και δεκαετίες σφύζει από ζωή, εξαιτίας των κατοίκων και των εμπορικών δραστηριοτήτων που υπάρχουν σε αυτή δεκαετίες τώρα. Δεν περίμενε τα μπαρ και τα κλαμπ για να ζωντανέψει. Και τη ζωή αυτή μέχρι σήμερα την χαίρονταν τόσο οι κάτοικοι τόσο των Παλαιών όσο και ολόκληρου του Βόλου αλλά και η νεολαία.

Τώρα όμως δεν μιλάμε για ζωντάνια μιας περιοχής αλλά τείνει να επικρατήσει το μοντέλο του αμέρικαν μπαρ. Αν κάτι τέτοιο γίνει τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μια νεκροζώντανη περιοχή. Γιατί το μοντέλο της διασκέδασης που επιχειρείται να επιβληθεί είναι για ζόμπι κι όχι για φυσιολογικούς ανθρώπους και πολίτες».

magnesianews.gr