34.9 C
Larissa
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΚέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα – Έρχονται μεγάλα επιχειρηματικά...

Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα – Έρχονται μεγάλα επιχειρηματικά deals

Αν το 2021 ήταν ένα έτος όπου καταγράφηκε μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών και πάσης φύσεως deals, φαίνεται πως το 2022 θα είναι ακόμη πιο πλούσιο, αν κρίνουμε από τις εξαιρετικά πυκνές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα, την ωρίμανση διαπραγματεύσεων αλλά και την αποφασιστικότητα για ισχυροποίηση σχημάτων, ενόψει της μεγάλης «επανάστασης» που φέρνουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μπορεί η νέα έξαρση της πανδημίας να «σκεπάζει» κάθε άλλη δραστηριότητα μονοπωλώντας σχεδόν την ειδησεογραφία, όμως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι είμαστε μπροστά στην – οικονομικά και επιχειρηματικά – πιο γόνιμη περίοδο της νεότερης ιστορίας του τόπου.Παρά τις παθογένειες που συνεχίζουν να διέπουν την ελληνική πραγματικότητα και είναι βαθιά ριζωμένες στο DNA της εγχώριας πολιτικής σκηνής αλλά και της κοινωνίας, εδώ και δυόμισι χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τις επενδύσεις.

Μετά το σοκ του 2020 με τον ερχομό του Covid-19, το 2021 ήταν ένα έτος πολλαπλών επιχειρηματικών εξελίξεων σε πληθώρα κλάδων, καταγράφηκαν μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, έγιναν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων. Τα ελληνικά assets βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο, με τη διεθνή κοινότητα να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Τώρα, αναλυτές κρίνουν ότι ωριμάζει ακόμη περισσότερο το πεδίο για μεγάλες επιχειρηματικές εξελίξεις, με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να λειτουργούν ως επιταχυντής, συνδυαστικά με τις εκτιμήσεις για το κύκνειο άσμα της πανδημίας σε κάποιους μήνες. Όμως, ακόμη και αυτό να μην έρθει, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το σύστημα τείνει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, οι αγορές προσαρμόζονται στο καινούριο καθεστώς, οι επιχειρήσεις δείχνουν ευελιξία, ενώ πολλοί είναι οι κλάδοι που βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένοι από τις εξελίξεις (και) μέσα στην πανδημία.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν και παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων, η αγορά δείχνει «ανοσία» στην πανδημία και εστιάζει στην επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει με το καλημέρα του νέου έτους στις αγορές, ενώ πολύ έντονη είναι η επιχειρηματική κινητικότητα σε πληθώρα κλάδων, από ενέργεια και υποδομές και κατασκευές, έως τρόφιμα και πληροφορική.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις πρώτες τρεις εργάσιμες του 2022, έχουν ανακοινωθεί τρεις σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μπαράζ παρόμοιων ανακοινώσεων.

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκαν δύο εξαγορές (που ασφαλώς είχαν συμφωνηθεί το 2021), ενώ την Τετάρτη ανακοινώθηκε μια κίνηση στο real estate, κλάδος που επίσης είναι στην κορυφή της επικαιρότητας, με εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίων, ενώ μέσα στο έτος θα έχουμε και εισαγωγές στο Χ.Α.

Το Sunlight Group (όμιλος Olympia) εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform που εδρεύει στο Κιλκίς και απασχολεί 45 εργαζόμενους, διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα σε έκταση 39 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 7.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει ισχυρό πελατολόγιο μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

Παράλληλα, η εταιρεία πληροφορικής Entersoft ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Logon ΑΕ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα. Η είδηση για το άπλωμα της εταιρείας στην ελληνική περιφέρεια έρχεται μετά την προ δεκαημέρου ανακοίνωση για το νέο κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα σε συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο.

Θυμίζουμε ότι η εισηγμένη ανακοίνωσε πως προχωρά στη δημιουργία τεχνολογικού κόμβου στην Πάτρα που θα δημιουργήσει 60 επιπλέον θέσεις εργασίας, ενώ για κάθε έτος λειτουργίας θα απαιτούνται κεφάλαια 2 έως 3 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως φυτώριο αλλά και εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων πληροφορικής, μηχανικών υπολογιστών, προγραμματιστών και τεχνολόγων.

Την Τετάρτη, η Trade Estates, βραχίονας του ομίλου Fourlis στο χώρο του real estate ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς του της Bersenco, ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι 18,3 εκατ. ευρώ.

Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στο Νέο Φάληρο εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 14.555,46 τ.μ. 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης. Στα 14 καταστήματα που θα στεγασθούν, συμπεριλαμβάνονται AAA (Triple-A) μισθωτές όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, LCWaikiki, Μουστάκας, Mc Donald’s κ.α.

Θυμίζουμε ότι προ ελάχιστων ημερών, στις 24 Δεκεμβρίου η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει την εξαγορά της εταιρείας Κτηματοδομή Α.Ε., η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου εμπορικού πάρκου στην Ελλάδα, έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για το Florida 1, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται σε 132 στρέμματα, ενώ διαθέτει εμπορικές χρήσεις επιφάνειας 31.400 τ.μ.

Τρόφιμα, πληροφορική, logistics, cyber security

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και ειδήσεις σε πληθώρα κλάδων, με κυρίαρχους αυτούς των τροφίμων, της πληροφορικής, των logistics και του cyber security.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το CVC Capital που αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτή τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ετοιμάζει σημαντική εξαγορά στο χώρο των logistics που θα κάνει αίσθηση.

Επίσης, νέο «χτύπημα» αναμένεται να έχουμε σύντομα από εγχώριο fund σε εταιρεία τροφίμων, ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος ετοιμάζει νέες επενδύσεις στο χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας στη δυτική Ελλάδα, ενώ έπονται νέες σημαντικές κινήσεις τόσο στο χώρο της πληροφορικής, όσο και στο χώρο της ασφάλειας διαδικτύου (cyber security).

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, στις 22 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η 10η εξαγορά του fund Elikonos 2 S.C.A. SICAR στο χώρο των τροφίμων με την εταιρεία Select Fish A.E. στην οποία επένδυσε 7 εκατ. ευρώ. Όλα τα συμφραζόμενα λοιπόν δείχνουν ότι το 2022 θα είναι ένα έτος σημαντικών επιχειρηματικών κινήσεων σε πληθώρα κλάδων, με το αμέσως επόμενο διάστημα να καλείται να το επιβεβαιώσει αυτό…

ΠΗΓΗ

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα