“Εμβολιάσαμε τον Ιανουάριο 270.000 συμπολίτες μας, ο στόχος ήταν 200.000 συμπολίτες μας. Για το Φεβρουάριο η πρόβλεψη είναι τριπλάσιος αριθμός εμβολιασμών. Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, είναι ο μήνας των λοιμώξεων και των ιών”, είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

“Τον Μάρτιο θα κάνουμε ακόμα παραπάνω και Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα εμβολιάζουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία, είναι οι μήνες που θα βάλουμε στο φουλ τις μηχανές. Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια, είναι προφανές ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία και θα έχουμε προχωρήσει προς τα κάτω σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, τέτοιο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τις εταιρείες, να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη καθημερινώς, το κάνει ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, το έχω κάνει και εγώ, έτσι ώστε να έχουμε τη σωστή στιγμή τα εμβόλιά μας εδώ. Ό,τι εμβόλιο έρχεται, αυτό αμέσως θα γίνεται”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

“Το σχέδιό μας αναπτύσσεται ομαλά. Φυσικά και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς θα έρχονται τα εμβόλια. Έχουμε τετραπλή δυνατότητα εμβολιασμού: στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στους Mega χώρους εμβολιασμού και, αν χρειαστεί, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και με τους ιδιώτες ιατρούς και με τους φαρμακοποιούς”.

“Καθημερινά στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία μας βλέπουμε τη θετική ανταπόκριση του κόσμου. Ο κόσμος δεν ταλαιπωρείται, παίρνει το μήνυμά του ψηφιακά, στο τηλέφωνο του, πάει εμβολιάζεται με τους συγγενείς του. Έτσι θα συνεχίσουμε. Είμαι αισιόδοξος, βλέπω τα συγκινητικά λόγια των μεγάλων σε ηλικία που έρχονται να εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά μας κέντρα και στα Νοσοκομεία μας, τον τρόπο που οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας τους φροντίζουν και τους αγκαλιάζουν και αυτό δείχνει αλληλεγγύη, ομοψυχία και είναι σπουδαίο για την ελληνική κοινωνία”, ανέφερε.

“Οι στατιστικές των επιστημόνων για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο, λένε ότι αυτοί οι οποίοι νοσούν βαριά και με θνητότητα σε μεγάλα ποσοστά, είναι οι μεγάλοι σε ηλικία και οι ευπαθείς ομάδες. Αν εμείς, λοιπόν, μπορέσουμε να εμβολιάσουμε αυτούς τους 2 εκατομμύρια ανθρώπους πρώτα, τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, η νόσος στη χώρα μας θα είναι μία άλλη νόσος. Γιατί αυτοί που κινδυνεύουν πρώτα από όλα και εισάγονται στις ΜΕΘ μας και κάνουν κατά μέσο όρο 20 μέρες στη ΜΕΘ, θα πηγαίνουν κατά πολύ μικρότερο ποσοστό, γιατί θα είναι εμβολιασμένοι. Αυτοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν κυρίως την ανάγκη μας, αυτοί που κινδυνεύουν με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα και αυτοί θα έχουν εμβολιαστεί”.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού ο υπουργός Υγείας δήλωσε: “Δύο πράγματα με ανησυχούν. Το ένα είναι, βλέπω ότι υπάρχει θέμα και στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις. Πλέον τις βρίσκουμε παντού. Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Θέλω να κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση. Προσοχή, προσοχή, προσοχή. Έχουν μείνει δύο δύσκολοι μήνες. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Ευχαριστώ τον κόσμο για την υπομονή και την προσπάθειά του”.

enikos.gr