Με βάση τα φετινά μερομήνια, οι προβλέψεις δείχνουν έντονες βροχοπτώσεις, παρατεταμένα χιόνια και πολιτικό ψύχος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, αναμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα που θα χαρακτηρίσουν τον καιρό, δίνοντάς μας έναν βαρύ χειμώνα που απαιτεί προσοχή και προετοιμασία.

Αναλυτικά οι προβλέψεις:

Μερομήνια – Νοέμβριος 2023

Ο Νοέμβριος μπαίνει με απότομη αλλαγή και πολλές βροχές, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μερομήνια, από πλευράς θερμοκρασιών ο μήνας θα είναι ήπιος ενώ προς τα τέλη θα υπάρξει η πρώτη πτώση καθώς έρχεται ο χειμώνας.

Μερομήνια – Δεκέμβριος 2023

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας θα καταγραφεί στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Μετά τις 10 του μήνα θα είναι έντονα τα φαινόμενα, με αρκετό χιόνι, πολύ κρύο και δυνατές βροχές. Σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας με πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μερομήνια – Ιανουάριος 2024

Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνεια. Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.

Μερομήνια – Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μερομήνια – Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Μερομήνια – Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Τι είναι τα Μερομήνια;

Για πολλά χρόνια, οι κάτοικοι της επαρχίας διατήρησαν μια παράδοση βαθιάς γνώσης της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού, περνώντας την πρακτική αυτή γνώση από γενιά σε γενιά.

Μέσα από την παρατήρηση φυσικών φαινομένων και “σημάδιων” στον ουρανό, προσπαθούσαν να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος. Τα μερομήνια, οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου, αποτέλεσαν το εργαλείο τους για την πρόγνωση του καιρού.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο ως την αρχή του χειμώνα, προβλέποντας τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Κάθε μέρα του Αυγούστου αντιστοιχούσε σε έναν μήνα, αναλαμβάνοντας έναν πλήρη κύκλο του φεγγαριού, δίνοντας έτσι τον καιρικό χαρακτήρα για τη συγκεκριμένη μέρα.

Αν και οι μέρες που παρατηρούνταν διαφέρουν (από την 1η έως την 12η Αυγούστου), οι άνθρωποι συνεχίζουν αυτήν την παράδοση για πρόγνωση των εργασιών και των δραστηριοτήτων τους, ειδικά όσοι ζουν στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

enimerotiko.gr