18 C
Larissa
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΚοινή παραγωγή ψωμιού από αρτοποιεία λόγω κόστους

Κοινή παραγωγή ψωμιού από αρτοποιεία λόγω κόστους

Στην κοινή παραγωγή ψωμιού προκειμένου να μοιράζονται το κόστος προβαίνουν αρτοποιεία, καθώς το κόστος στην ενέργεια αλλά και τις πρώτες ύλες αυξάνεται συνεχώς.

Από το περασμένο Σάββατο η τιμή της φρατζόλας ακρίβυνε κατά δέκα λεπτά και φτάνει ακόμη και το 1,30 ευρώ στα αρτοποιεία της Μαγνησίας.
Η πρώτη αύξηση στην τιμή του ψωμιού καταγράφηκε το περασμένο φθινόπωρο και διαμορφώθηκε στο 1,10 ευρώ τη φρατζόλα από τα 0,90 λεπτά που ήταν για χρόνια. Η ανατίμηση αυτή είχε συνδεθεί με τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες από τις αρχές του 2021 και οι οποίες αποδίδονταν στην επανεκκίνηση της διεθνούς οικονομίας μετά το μπλακ-αουτ της πανδημίας. Μάλιστα τότε σημαντικό ρόλο έπαιζε το βραχυκύκλωμα στις διεθνείς μεταφορές των προϊόντων.
Εδώ και λίγες μέρες έχουμε και δεύτερη αύξηση τιμών από αρκετά αρτοποιεία στη Μαγνησία. Έτσι από το 1,10 ή 1, 20 ευρώ η τιμή της φρατζόλας ανέβηκε στο 1,30 ευρώ. Πλέον οι λόγοι έχουν να κάνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και όλες τις αρνητικές συνέπειες στα διάφορες αλυσίδες διάθεσης των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων.



Πόσο εύκολο είναι για ένα νοικοκυριό να διαχειριστεί μια αύξηση κατά 40 λεπτά στο μισό κιλό του ψωμιού; Και τι γίνεται, αν μια οικογένεια χρειάζεται ένα κιλό ψωμί καθημερινά;
Παλιότερα υπήρχαν νοικοκυριά που έτρωγαν τη μισή ποσότητα ψωμιού από αυτή που αγόραζαν. Πλέον αυτή η τάση αλλάζει, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για να πετάγονται τα φαγητά.

Ο πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας δήλωσε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία παντού» πως «μετακυλίσαμε μόνο ένα μικρό μέρος των μεγάλων αυξήσεων που έχουμε στις πρώτες ύλες. Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες η τιμή της φρατζόλας αυξήθηκε κατά 8% ή διαφορετικά κατά δέκα λεπτά. Καταλαβαίνουμε τη στεναχώρια του κόσμου, αλλά δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά. Η τιμή του αλευριού αυξήθηκε πάνω από 25 λεπτά το κιλό και απ’ ότι μας είπαν οι αρμόδιοι παράγοντες από τους μύλους αυτή η τιμή είναι για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, χωρίς να ξέρουν τι θα συμβεί μετά. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια ηλιέλαιου, ενώ ακούμε να δημιουργείται ζήτημα και με τη ζάχαρη όπου οι τιμές αυξάνονται. Ενδεικτικά η τιμή στο ηλιέλαιο από 12 ευρώ το δεκάλιτρο τον περασμένο Αύγουστο, έφτασε τώρα να έχει 32-35 ευρώ το λίτρο, δηλαδή η τιμή του τριπλασιάστηκε. Επίσης και οι τιμές στις μαργαρίνες έχουν ανοδική πορεία. Μακάρι να τελειώσει ο πόλεμος για να μην σκοτώνονται οι άνθρωποι. Αλλά και να ηρεμήσουν οι αγορές και να γίνει στην Ουκρανία η σπορά των προϊόντων, όπως στο μαλακό σιτάρι για να έχουμε του χρόνου».

Αναφορικά με την αντίδραση των αρτοποιών σε όλο αυτό το τοπίο ο κ. Τσουράπας επισήμανε πως «στις κωμοπόλεις της περιφέρειας του νομού έχουμε αρτοποιεία που λειτουργούν εκ περιτροπής, δηλαδή μια μέρα το ένα και μια άλλη μέρα το άλλο. Επίσης στον Βόλο ακούμε για αρτοποιεία που προβαίνουν σε κοινή παραγωγή ψωμιού για να μοιράζονται το κόστος. Δηλαδή τη μια μέρα θα βγάλει ψωμί το ένα αρτοποιείο και για το άλλο που συνεργάζεται, και την επόμενη θα γίνει το αντίστροφο. Έτσι καταφέρνουν να μειώσουν το κόστος πετρελαίου ρεύματος και οτιδήποτε άλλο. Όσοι μπορούν να συνεννοηθούν και να έχουν κοινή πορεία το κάνουν, για να αντέξουν, όσο μπορούν. Ο καθένας προσπαθεί να σκεφθεί ό,τι μπορεί για να συνεχίζει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο».
Ερωτηθείς για την κατανάλωση είπε πως δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα και εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε ξανά τους καταναλωτές για τη στήριξη που μας προσφέρουν».

e-thessalia.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα