«Αποτελεσματική και υπεύθυνη αντιμετώπιση των δικαιούχων του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν ακόμη 34 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «Η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ θεσπίστηκε για 1η φορά το 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, εξέταση για την οποία μάλιστα μέχρι εκείνη τη στιγμή πλήρωναν στο 100% οι γυναίκες, ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα για τη δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018)»
Τον Ιούνιο του 2022 τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» το οποίο απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ, και αφορά συνολικά 1.300.000 δικαιούχες. Πρόσφατα, στις 25/10/2022, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ανακοίνωσαν ότι έχει εκδοθεί το σύνολο των παραπεμπτικών για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» με την αποστολή όλων των SMS με το άυλο παραπεμπτικό στις γυναίκες 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Αναφέρθηκε δε, ότι ήδη έχουν διενεργηθεί περί τις 40.000 μαστογραφίες στις οποίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα 2.411 νέες περιπτώσεις με ευρήματα.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία ο αριθμός των εξεταζόμενων γυναικών στα πλαίσια του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» σε σχέση με το σύνολο των δικαιούχων γυναικών είναι πάρα πολύ μικρός και υπολείπεται σημαντικά για την κάλυψη του πραγματικού στόχου του προγράμματος .
Δεδομένου ότι έχει εκδοθεί το σύνολο των παραπεμπτικών για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας στα πλαίσια του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά», οι εξετάσεις δεν υλοποιούνται στον αντίστοιχο χρόνο αλλά παρατηρείται αρκετά μεγάλη καθυστέρηση και αναμονή, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των απαιτήσεων του προγράμματος αλλά και την έγκαιρη εξέταση των δικαιούχων .
Επειδή παρόλο που το πρόγραμμα ισχύει για τους 50 ως 69 ετών, οι καθυστερήσεις και ο χρόνος αναμονής για τις εξετάσεις είναι μεγάλος και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των δικαιούχων.
Επειδή η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου ανά ηλικία ακολουθεί συνεχώς αυξητική τροχιά.
Επειδή σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση μιας διεθνούς επιτροπής ογκολόγων και άλλων ειδικών – με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Λόουλερ του Πανεπιστημίου Queen’s του Μπέλφαστ – τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου δεν έγιναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δύο «χαμένων» ετών της πανδημίας.
Επειδή αναμένεται ως πιθανή συνέπεια της πανδημίας μια ευρωπαϊκή «επιδημία» καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Επειδή η έγκυρη και πρώιμη δωρεάν διάγνωση για τον καρκίνο είναι καθοριστική για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Επειδή η επιτυχία ενός τόσο σημαντικού προγράμματος για την ανθρώπινη ζωή κρίνεται από την ορθή εφαρμογή και τα αποτελέσματα του.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Πόσες γυναίκες έχουν ολοκληρώσει τον Προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μέσω του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά»;
2. Πόσες γυναίκες με συνταγογραφούμενη ψηφιακή μαστογραφία βρίσκονται στις λίστες αναμονής για τη διενέργεια της στο πλαίσιο του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά»;
3. Ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για την διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά»;
4. Με ποιους τρόπους προτίθεται να επιλύσει τις καθυστερήσεις και τους αυξημένους χρόνους αναμονής διενέργειας ψηφιακής μαστογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά»;
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι εξής βουλευτές:
Αβραμάκης Αντωνίου Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Πέτρου Αθανασία (Σία)
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Ιωάννη Χρήστος
Γκαρά Γεωργίου Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Δημητρίου Ιωάννης
Ζαχαριάδης Εμμανουήλ Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Εμμανουήλ Νικόλαος
Θραψανιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ
Καλαματιανός Χρήστου Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Γεωργίου Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας
Μάλαμα Ιωάννη Κυριακή
Μαμουλάκης Αντωνίου Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Βασιλείου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μουζάλας Ευστράτιου Ιωάννης
Μπαλάφας Περικλή Ιωάννης
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Δημητρίου Ιωάννης
Μωραΐτης Χρήστου Αθανάσιος (Θάνος)
Ξανθός Γεωργίου Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Ηλία Γεώργιος
Πούλου Λεωνίδα Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Κωνσταντίνου Νεκτάριος
Σαρακιώτης Αθανασίου Ιωάννης
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Γεωργίου Αλέξανδρος (Αλέκος)