37.9 C
Larissa
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΚόκκαλης: Στο δίλημμα «είστε υπέρ ή κατά της υποχρεωτικότητας»,...

Κόκκαλης: Στο δίλημμα «είστε υπέρ ή κατά της υποχρεωτικότητας», απαντάμε «υπέρ της νομιμότητας»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το θέμα το εμβολιασμού για την πανδημία, εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης από το βήμα της βουλής.

Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτικότητα, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε μία σειρά ζωτικής σημασίας θεμάτων στα οποία η κυβέρνηση αδράνησε, με κυριότερο το αν έχουν ληφθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διστακτικότητας όσον αφορά στα εμβόλια covid-19, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως στο δίλημμα «είστε υπέρ ή κατά της υποχρεωτικότητας», η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατ’ αρχήν «υπέρ της νομιμότητας».Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη:«Τη μερίδα του λέοντος σήμερα κλέβει η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας. Είναι μια τροπολογία η οποία βέβαια κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και όχι από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Λίγες κουβέντες, όμως, για να μην αδικήσουμε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ανέπτυξε ο εισηγητής μας. Σίγουρα βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση. Κωδικοποιεί όλη την υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με την τροπολογία. Σε μια εποχή που τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και απαιτείται η χάραξη εθνικής στρατηγικής με συναινέσεις ευρύτατες και με εθνική ομοψυχία, έρχεται μια τροπολογία η οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι διχάζει. Είναι μια τροπολογία η οποία οδηγεί και ενδυναμώνει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Δυστυχώς -ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ- εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής της Κυβέρνησης για τον εμβολιασμό -ειρήσθω εν παρόδω ότι την εθνική εκστρατεία του εμβολιασμού είναι αστείο πλέον να κατηγορείτε εσείς από την Κυβέρνηση την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν τη στηρίζουμε- θα αναπτυχθούν και αναπτύσσονται δύο θεωρίες. Επαναλαμβάνω ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ. Η πρώτη θα έχει να κάνει με τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό και η άλλη με την ανεύθυνη και αδικαιολόγητη άρνηση για τον εμβολιασμό. Και οι δύο αυτές θεωρίες στηρίζονται σε μια λέξη, σε ένα συναίσθημα: Στον φόβο.

Από τούτο εδώ το Βήμα έχω πει πολλές φορές ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δυστυχώς έχουν γίνει επικίνδυνες εκλαϊκεύσεις. Το ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά της υποχρεωτικότητας» πόσες φορές το ακούσαμε; Εδώ και τώρα να τελειώνουμε. «Είστε υπέρ ή κατά της υποχρεωτικότητας; Ναι ή όχι; Τοποθετηθείτε». Το δίλημμα «εμβόλιο ή καραντίνα». Όχι, κύριοι της Κυβέρνησης, είμαστε υπέρ της νομιμότητας καταρχήν.

Πριν φτάσουμε στη διατύπωση αυτού του διλήμματος, «εμβολιασμός ή καραντίνα», οφείλουμε να εξετάσουμε εάν έχουν γίνει και άλλα πράγματα τα οποία εγκαίρως η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα έχει προτείνει. Αυτά τα οποία έχει προτείνει, απαιτεί και ο ίδιος ο νόμος. Δηλαδή έχουν ληφθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διστακτικότητας όσον αφορά στα εμβόλια covid-19; Ναι ή όχι; Και ποια είναι αυτά; Έχουν διανεμηθεί διαφανείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων σε συνεργασία με ρύθμιση στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων για την πρόληψη της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης; Ναι ή όχι και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Έχει συνεργαστεί η Κυβέρνηση με μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλες τοπικές πρωτοβουλίες για την προσέγγιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων; Ναι η όχι, και ποια ήταν τα αποτελέσματα; Έχει συνεργαστεί η Κυβέρνηση με τις τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη και εφαρμογή προσαρμοσμένων στρατηγικών για την υποστήριξη της πρόσληψης εμβολίων; Ναι ή όχι και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Όταν απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα και παρουσιάσετε στον ελληνικό λαό τα αποτελέσματα όλων αυτών των ενεργειών που οφείλατε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να προβείτε, τότε και μόνο τότε μπορεί να μπει αυτό το δίλημμα «είστε υπέρ ή κατά της υποχρεωτικότητας». Και τότε απαντάμε ότι είμαστε υπέρ της νομιμότητας, ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να προσβάλλει τον πυρήνα άλλων ατομικών δικαιωμάτων. Αλήθεια, υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξία με τέτοιου είδους τροπολογίες;

Νομίζω ότι τα διλήμματα που θέτετε στην ελληνική κοινωνία είναι πάνω απ’ όλα διχαστικά. Αποτύχατε στην εκστρατεία του εμβολιασμού. Τώρα τι κάνετε; Απευθύνεστε στην Αντιπολίτευση και λέτε ότι είναι ανεύθυνη η στάση, όταν καθήκον δικό σας, καθήκον της πολιτείας είναι πρώτα να εξαντλήσει όλα τα μέσα, πρώτα να εξαντλήσει την πειθώ και μετά να έρθει όπως έρχεται σήμερα και να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, εκβιαστικά.»

Δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ:

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα