Πότε τελειώνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους; Δεν πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων για τους ανεμβολίαστους σύντομα και δεν ξέρω αν πάμε γενικώς δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όμως μία-μία οι χώρες δεν προχωρούν σε κατάργηση των περιορισμών μόνο για τους εμβολιασμένους, αλλά για όλους, καθώς η πανδημία αποκλιμακώνεται.

Ενδεικτικά, μία χώρα της Ευρώπης καταργεί τα πιστοποιητικά και μία άλλη αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, προτού καλά-καλά ξεκινήσουν να πέφτουν τα πρόστιμα που είχαν προαναγγελθεί.

Σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένοι ότι και οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν λόγο για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, ο δρόμος ανοίγει για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Το μεγάλο ερωτηματικό που παραμένει, είναι τι θα γίνει τελικά με τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους ισχύουν ακόμα αρκετά μέτρα.

Τέλος τα πιστοποιητικά στην εστίαση
Στη Γαλλία πάντως, σε λίγες μέρες -και συγκεκριμένα από τις 14 Μαρτίου- καταργούνται και άλλοι περιορισμοί. Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Καστέξ, οι Γάλλοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν στους δημόσιους χώρους μάσκες, παρά μόνο στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς.

Επίσης, καταργούνται τα πιστοποιητικά, τα οποία ήταν απαραίτητα για την είσοδό τους σε καφέ και εστιατόρια. Από την απαλλαγή θα εξαιρεθούν μόνο όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Τελειώνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού η Αυστρία
Η Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων, έξι ημέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για την παραβίαση του μέτρου.

Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου αλλά η εφαρμογή του αναμενόταν να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου.

Η απόφαση να θεσπιστεί το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, πριν την ευρύτερη διασπορά του ιδιαιτέρως μεταδοτικού, αλλά λιγότερο σοβαρού, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στην Αυστρία. Έκτοτε οι πιέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν περιοριστεί.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις της επιτροπής ειδικών» και να «αναστείλουμε» το μέτρο, ανακοίνωσε η υπουργός για τις συνταγματικές υποθέσεις Καρολίν Εντστάντλερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεδομένης της τωρινής παραλλαγής», που προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που ήταν προηγουμένως η κυρίαρχη, εξήγησε η υπουργός.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι
Όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, αλλά ούτε και την αναμνηστική δόση δεν έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
κλειστούς χώρους εστίασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια
Καταργείται η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους;
Αφού δόθηκε το σήμα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους. Δεδομένου δε, πως δεν είναι δυνατό να γίνει διάκριση και να ξεχωρίσει κανείς ποιος είναι εμβολιασμένος και ανεμβολίαστος, αυτό θα είναι ένα ακόμα μέτρο που η κατάργησή του θα σημάνει το τέλος μιας εποχής για την Covid.

ieidiseis