27.9 C
Larissa
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΚουρέτας: Οχι στα φωτοβολταϊκά αν δεν λυθεί το χωροταξικό...

Κουρέτας: Οχι στα φωτοβολταϊκά αν δεν λυθεί το χωροταξικό – Πράσινο φως για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού

Το πράσινο φως για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας, την έγκριση του σχεδίου καταστατικού, την στελέχωση της Διοίκησης, την κάλυψη του Μετοχικού Κεφαλαίου και της παραχώρησης χώρου για τα γραφεία του στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα, άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του.

Υπερθεματίζοντας τη λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας τόνισε πως «στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα και πιο αποτελεσματικά με λιγότερους πόρους.  Να αξιοποιήσουμε την ευελιξία που μας παρέχει ο νόμος, ώστε σε έκτακτες καταστάσεις, όταν μας πιέζει ο χρόνος να παρεμβαίνουμε άμεσα και προς όφελος των πολιτών. \Αυτός ο Οργανισμός, χάρη στην ευελιξία που θα διαθέτει θα μπορεί, σαν ΑΕ να χρηματοδοτεί απευθείας, για παράδειγμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το πρόγραμμα ΝΒS, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό υδάτινες δράσεις, όπως λιμνοδεξαμενές, κοίτες ποταμών, ανασχέσεις υδάτων, κ.α.»Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσιάστηκε αναλυτικά από ειδική ομάδα επιστημόνων, η μελέτη σκοπιμότητας, τα στοιχεία της αγοράς, η οργάνωση λειτουργίας του
Οργανισμού, ενώ απαντήθηκαν σχετικές ερωτήσεις που υπέβαλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Όπως έγινε γνωστό «ο Νόμος προβλέπει η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού με στόχο να δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ,  καθώς και την δυνατότητα να συντάσσουν μελέτες για τεχνικά έργα και να προχωρούν σε συμβάσεις μίσθωσης έργου. Το Μετοχικό Κεφάλαιο θα είναι προϋπολογισμού 700.000€, το 80% θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (συνολική δαπάνη 560.000€) και το 20% (δηλαδή 140.000 €) από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Το Δ.Σ. α είναι 7μελές, τα πέντε μέλη (ορίστηκαν στη συνεδρίαση) προέρχονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα δύο από το Περιφερειακό Ταμείο.

Τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίστηκαν από το Σώμα είναι Δημήτρης Κουρέτας, Αθανάσιος σιάρας, Αποστόλης Κανναβός, Χρυσούλα Ντιντή, Θάνος Τσιώρας, με αναπληρωματικά τους Μαρία Γαλλιού, Βασίλη Σίμο, Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, Γιάννη Αναστασίου, Κ Μπαρμπούτη. Η έδρα του Οργανισμού θα είναι στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Το Σώμα ενέκρινε ακόμη και την παραχώρηση γραφείων.

Να σημειωθεί ότι από την αντιπολίτευση η παράταξη «Συμμαχία υπέρ του πολιτών» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς την Περιφέρεια και θα αποτελέσει «κερκόπορτα»ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα. Παρών ψήφισε η επικεφαλής των «Ενωμένων Θεσσαλών» Ελ. Τζανακούλη και κατά, ο σύμβουλος Ν. Χαυτούρας.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Κουρέτας τις χαρακτήρισε «αστείες» και πρόσθεσε ότι «ένας πραγματικά προοδευτικός αυτοδιοικητικός θα πρέπει να επιδιώκει τέτοια σχήματα, που δίνουν τη δυνατότητα στο δημόσιο να πληρώνει λιγότερα και να πετυχαίνει περισσότερα».

Οι εκπρόσωποι της Ομάδας που συνέταξαν τη μελέτη , πρόσθεσαν ακόμη ότι «ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας» και αναφέρθηκαν σε πετυχημένα παραδείγματα Αναπτυξιακών Οργανισμών άλλων Περιφερειών.

Όχι σε φωτοβολταικά

Την αντίθεση του «στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταικών αν δεν λυθεί το χωροταξικό» εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αναστ. Τσαπλέ.

Ψηφίσματα

Το Σώμα προχώρησε ομόφωνα στην έγκριση τριών ψηφισμάτων που

κατατέθηκαν και πιο συγκεκριμένα:

-Της Επιτροπής κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας, η οποία εκπροσωπεί 115 οικογένειες που ζητούν μετεγκατάσταση, έστω μερικής, στην περίπτωση που ληφθεί υπόψη η άρνηση 90 οικογενειών που επιθυμούν να παραμείνει το χωριό στη θέση του. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Νίκος Τεγόπουλος ζήτησε την στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να δοθεί οριστική λύση για τις 115 οικογένειές που θέλουν να μετεγκατασταθούν, όπως επίσης και να υπάρξουν πρωτοβουλίες προς την Πολιτεία αναφορικά με τις διεκδικήσεις για μία αξιοπρεπή και ασφαλή διαμονή σε νέο οικισμό και οικονομικής στήριξης τους. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας ανέφερε στην εισήγηση του ότι το master plan προβλέπει την μετέγκατασταση 7 χωριών, μεταξύ των οποίων και του Βλοχού, με σκοπό την ασφάλεια όλων των κατοίκων, διευκρινίζοντας πως θα ήταν καλό να υπάρχει ενιαία στάση των κατοίκων του πλημμυρόπληκτου χωριού.

-Το Σώμα επίσης υιοθέτησε το ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Α/Γ) στο Μαυροβούνι (Β. Πήλιο) του Δ. Ρήγα Φεραίου της Π.Ε. Μαγνησίας.

-Τέλος εγκρίθηκε το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας για την συνέχιση της εργασίας των εργαζόμενων Κοινωφελούς Προγράμματος Εργασίας στην Π.Ε Καρδίτσας, με μετατροπή των συμβάσεων τους σε ΙΔΟΧ.

Επιχορήγηση Συλλόγων ΑΜΕΑ

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η εισήγηση του Περιφερειάρχη για μη αποστολή χρηματικού καταλόγου στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ως προς βεβαίωση του 50% του τιμήματος (ενός έτους) που αποτελεί έσοδο της Περιφέρειας, λόγω μίσθωσης ακινήτων σε περιοχές πληγείσες εκ της πλημμύρας του Σεπτεμβρίου 2023 Daniel .

Επιπλέον το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για οικονομική ενίσχυση τεσσάρων συλλόγων ΑΜΕΑ Θεσσαλίας με το ποσό των 7.000 ευρώ για τον καθένα εξ αυτών.

Πρόκειται για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών ειδικών σχολείων –ιδρυμάτων-θεραπευτηρίων και ατόμων με αναπηρία Ν. Λάρισας, το Πολιτιστικό σωματείο ατόμων με αναπηρίες και μη- «ΦΛΟΓΑ», τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών και τον Σύλλογο Γονέων Κηδ. και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα