Η Ρουσίν είναι σήμερα ένα κοριτσάκι 3,5 ετών από το Κομπάνι. Παιδί οικογένειας Κούρδων προσφύγων από τη Συρία, έφτασε στην Ελλάδα βρέφος λίγων μηνών, το 2017 με εκ γενετής σοβαρές παραμορφώσεις στα πόδια που δεν του επέτρεπαν να σταθεί.

Ήταν αντιμέτωπη με την αναπηρία. Mε την ελπίδα να χάνεται, η οικογένεια μεταφέρθηκε στο Κουτσόχερο, στη Λάρισα. Εκεί, «γράφτηκε» για το νήπιο, μια ιστορία αλληλεγγύης, αγάπης, ελπίδας, και σήμερα παιδάκι πλέον, μπορεί όπως όλα, να τρέξει, να περπατήσει, να παίξει, να χαρεί τη ζωή.

Η συνάντηση της μητέρας του με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο καθόρισε την «επόμενη ημέρα» για την Ρουσίν.

Ήταν 7 Ιουνίου 2017. Στην Λάρισα βρίσκεται ο ιεράρχης και ο Δήμος Λαρισαίων, τον τιμά για την προσφορά του στον άνθρωπο. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα στο Κουτσόχερο, χτυπά η «καρδιά» ξεριζωμένων προσφύγων. Ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την επιθυμία να τους επισκεφθεί.

Είναι εκατοντάδες άνθρωποι, γυναικόπαιδα, οικογένειες από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας. Γλίτωσαν μέσα στα ερείπια και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, έκαναν ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

Η συντονίστρια πεδίου του Δήμου Λαρισαίων στη δομή, Δανάη-Κατερίνα Νατσούλη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για εκείνη την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Κουτσόχερο.

«Αν και ήταν η περίοδος του Ραμαζανίου, ήρθαν και ζητούσαν την ευλογία για τα μωρά τους. Όπως μας έλεγαν, είδαν το γαλήνιο πρόσωπο του ιεράρχη και το χαμόγελο του, τους έδωσε ελπίδα.

Μια οικογένεια Κούρδων από το Κομπάνι, πληροφορήθηκε ότι θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες ο ιεράρχης και ζήτησε να τον συναντήσει για να πάρει την ευλογία του, ειδικά για το βρέφος που κρατούσε η μάνα στην αγκαλιά της, με τις παραμορφώσεις στα πόδια του».

Ο Μακαριότατος, με ένα ζεστό χαμόγελο ευλογεί τα παιδάκια και βλέπει τη μητέρα με το ανήμπορο βρέφος στην αγκαλιά.

Ζητά πληροφορίες για την Ρουσίν και αναθέτει αμέσως στο στενό του συνεργάτη, Λαρισαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου, που βρίσκεται εκεί, να δρομολογήσει τα αναγκαία για την ιατρική φροντίδα του παιδιού.

Μαζί με το δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και τον τότε αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη, που συνοδεύουν τον ιεράρχη στο Κουτσόχερο, ο κ. Παπανικολάου επικοινωνεί με τον καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Μαλίζο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση της υγείας της Ρουσίν έχει αρχίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ