13.9 C
Larissa
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΛάιτσακ: Βούτσιτς και Κούρτι θα προτείνονταν για βραβείο Νόμπελ...

Λάιτσακ: Βούτσιτς και Κούρτι θα προτείνονταν για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εάν συμφωνούσαν

Εάν επιτευχθεί τελική συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα έδινε τέλος στα χρόνια των εχθροπραξιών, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μπορούσαν να προταθούν για το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο σε συνέντευξή του στο BBC, στα σερβικά, Μίροσλαβ Λάιτσακ (φωτογραφία αρχείου, επάνω).

«Δεν έχω καμία αμφιβολία»

«Η εξομάλυνση των σχέσεων σίγουρα θα προκρίνει τους δύο ηγέτες για το βραβείο Νόμπελ, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε ο Λάιτσακ.



Δείτε ακόμα – Ράμα: Κόσοβο και Σερβία έχουν δύο δρόμους να επιλέξουν, ο ένας είναι ο πόλεμος

Το BBC αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ήλπιζε το ίδιο το 2018, όταν ο πρώην πρόεδρος Χασίμ Θάτσι και ο Βούτσιτς διαπραγματεύτηκαν στις Βρυξέλλες.

Η τότε Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπέθεσε ότι ο Θάτσι και ο Βούτσιτς θα μπορούσαν να κερδίσουν το Νόμπελ Ειρήνης σε περίπτωση επιτυχούς συμφωνίας.

«Η εξομάλυνση των σχέσεων σίγουρα θα προέκρινε τους ηγέτες για το βραβείο Νόμπελ, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό» είπε ο Λάιτσακ για τους Κούρτι και Βούτσιτς.

Στην ερώτηση εάν είναι ικανό αυτό το δίδυμο για κάτι τέτοιο, απάντησε:

«Είναι και οι δύο πολύ ισχυροί ηγέτες, με ισχυρή πολιτική εντολή και ξεκάθαρα οράματα, τα οποία ομολογουμένως δεν μοιράζονται. Αλλά νομίζω ότι είναι ικανοί γι’ αυτό».

Οι συνομιλίες είναι πυρετώδεις σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εφαρμογής των νέων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Κοσόβου και σχετίζονται με τις πινακίδες των αυτοκινήτων και των εγγράφων της σερβικής μειονότητας, η οποία αντέδρασε έντονα μαζί με τη σερβική κυβέρνηση στην εφαρμογή τους, φέρνοντας ένα βήμα πριν τη σύγκρουση τα δύο μέρη.

Η διεθνής αναγνώριση

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 χώρες. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός.

Η Πρίστινα αναφέρει έναν αριθμό 117 χωρών και στο Βελιγράδι λένε ότι είναι πολύ λιγότερες.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο είναι η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ρουμανία, ενώ όσον αφορά τις παγκόσμιες δυνάμεις, είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία.

Από το 2008, το Κοσσυφοπέδιο έχει γίνει μέλος αρκετών διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η FIFA, αλλά όχι και των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγη: in.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα