Του Κώστα Γκιάστα

Παρά τα δέκα συνεχόμενα χρόνια οικονομικής κρίσης, τα δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας και το γεγονός πως διανύουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, τα σημάδια για τον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων στον Ν. Λάρισας παραμένουν ενθαρρυντικά και υπάρχει αισιοδοξία για το έτος που έρχεται. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λάρισας και πρόεδρος των Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου, κ. Φάνης Βουλιώτης.
Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η προ ημερών συνέλευση του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ν. Λάρισας, όπου το κυρίαρχο θέμα ήταν αυτό της ενημέρωσης των μελών του για την άμεση ανανέωση των σημάτων λειτουργίας του Ε.Ο.Τ.
«Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης έγινε μια συζήτηση γύρω από πολλά θέματα και αυτό που είδαμε είναι πως υπάρχει διάθεση για να γίνουν οι παροχές προς τους επισκέπτες ακόμα καλύτερες. Αυτό σημαίνει πως οι επαγγελματίες του κλάδου θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν».
Σύμφωνα με τον κ. Βουλιώτη, σε όλο τον Ν. Λάρισας υπάρχουν περίπου 250 επιχειρήσεις και τα δωμάτια αγγίζουν τις 3.000. Την τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρει ο τουρισμός της περιοχής στηρίχθηκε κυρίως σε Βαλκάνιους, ενώ την τελευταία πενταετία υπήρχαν και πολλοί επισκέπτες από την Κεντρική Ευρώπη. «Το ίδιο μοτίβο ακολουθήθηκε και φέτος, το έτος 2022, και ελπίζουμε πως θα συνεχιστεί και του χρόνου».
Για το πώς εξελίχθηκε γενική η χρονιά, λέει ότι μπορεί να ήταν μια καλή χρονιά για όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως λύθηκαν ξαφνικά όλα τα προβλήματα του κλάδου. «Οι δυσκολίες δεν πέρασαν. Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας. Μπορεί η δυναμική του ‘22 να μας κάνει αισιόδοξους και για το ‘23, μπορεί τα προμηνύματα να είναι θετικά, όπως αποδείχθηκε και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Λονδίνου, όμως, οι αβεβαιότητες παραμένουν» και αναφέρεται σε ζητήματα όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, η επιδότηση απασχόλησης, παράνομες ενοικιάσεις, η αγορά εργασίας, το ενεργειακό κόστος και φυσικά η είσοδος από τη Β. Ελλάδα, «το συγκεκριμένο θέμα ταλαιπωρεί την περιοχή της Λάρισας και τα παράλιά της και δυστυχώς δεν βλέπουμε κάποια λύση στον ορίζοντα, αφού είναι στάσιμο».
«Πράγματι το 2022 αποτέλεσε έτος – ορόσημο για τη χώρα μας σε επίπεδο αφίξεων. Αφίξεις, όμως, που επιτεύχθηκαν ως έναν βαθμό και από την αδυναμία των καταλυμάτων να επαναδιαπραγματευθούν τις κλειδωμένες τιμές τους βάσει των συμφωνιών που τους δέσμευαν. Είτε νομικά είτε ηθικά» γίνεται.
Ως γενικότερο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, βέβαια, αναφέρει τη βραχυχρόνια μίσθωση, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαισίου, και την αγορά εργασίας αφού δεν βρίσκουν άτομα να εργαστούν.
Γίνεται, μάλιστα, πιο αναλυτικός, αναφερόμενος σ’ αυτούς τους δύο τομείς. Για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη σχέση τους με τα υπόλοιπα καταλύματα λέει πως: «Καταλύματα που καλώς οφείλουν να τηρούν τα μύρια όσα (πυρασφάλεια, υγιεινή, τεχνικές προδιαγραφές κ.ά.) και από την άλλη το χάος. Εικόνες που κάνουν όσους έχουν τουριστική συνείδηση να ντρέπονται. Και δεν στέκομαι στον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως θα όφειλα» υπογραμμίζει και προσθέτει πως «λέμε ναι στην ελεύθερη αγορά, όμως με κανόνες, με λογική, με προστασία του καταναλωτή, του επαγγελματία, της εικόνας της χώρας. Ορθά ως κοινωνία δεν επιτρέπουμε στον οποιονδήποτε έχει ιατρικές γνώσεις να ασκεί ιατρική, ούτε σε όποιον έχει μια βάρκα να εκτελεί δρομολόγια ανάμεσα σε νησιά. Την ίδια ώρα, όμως, λόγω αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης, επιτρέπουμε σε όποιον έχει έναν χώρο να μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες, χωρίς καθόλου προδιαγραφές και δικλείδες ασφαλείας του επισκέπτη μας (!) με τρόπο που ζημιώνει τα δημόσια έσοδα. Και κυρίως τη διεθνή εικόνα της πατρίδος μας».
Όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, σημειώνει πως «νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιδοτείται η εργασία, δεν νοείται η ανεργία να βρίσκεται σε τόσο υψηλά ποσοστά και να μην μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας να εξασφαλίσουν προσωπικό».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ
Παρουσία του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και σύσσωμου του ξενοδοχειακού κλάδου της χώρας πραγματοποιήθηκε η δέκατη ετήσια γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, εκεί όπου διεξάγεται από χθες έως τις 28 Νοεμβρίου και η τουριστική έκθεση «Xenia 2023».
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά δεν επιβεβαίωσε όσους πίστευαν ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν θα πήγαινε καλά αυτήν τη χρονιά. Την ίδια στιγμή ο κ. Κικίλιας απέδωσε τα εύσημα στους ξενοδόχους, λέγοντας ότι χωρίς τον επαγγελματισμό των ξενοδοχείων δεν θα είχαμε την Ελλάδα ως έναν ασφαλή υγειονομικά προορισμό.
Απαντώντας στα αιτήματα των ξενοδόχων για ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο, που, όπως είπε, θα διαχωρίζει τη μέση οικογένεια που μισθώνει ένα διαμέρισμα με την εταιρεία που μισθώνει δεκάδες διαμερίσματα. Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι θα υπάρξουν και ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ασφάλειας των υποδομών.

eleftheria.gr