Την εκτίμηση πως οι διασωληνώσεις που τώρα βρίσκονται στις 125 περίπου, θα φτάσουν στις 250 λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς όμως να αγγίξουμε τα πολύ υψηλά επίπεδα των 800, όπως ήταν μέχρι την περασμένη Άνοιξη, έκανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρίστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και δήλωσε πως «οι διασωληνώσεις παραμένουν αυτή τη στιγμή σε χαμηλά επίπεδα, γιατί υπάρχουν πολλοί εμβολιασμένοι. Αν δεν είχαμε τους εμβολιασμούς θα βλέπαμε και περισσότερες νοσηλείες αλλά και αυξημένες διασωληνώσεις. Θα είχαμε καταστάσεις όπως στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου προέβλεψε πως «η μετάλλαξη Δέλτα θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και θα κυριαρχήσει. Η μετάδοση συνεχίζεται σε νέους και στα νησιά. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση και πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί, καθώς υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε εμβόλια. Βέβαια, όσο δεν επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, δεν υπάρχει καμπανάκι. Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι πως οι διασωληνώσεις θα ανέλθουν στις 250. Δεν εφησυχάζουμε, αλλά δεν είμαστε και σε πανικό. Να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτός ο ιός με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι λιγότερο λοιμογόνος».

Ερωτηθείς, αν θα δούμε από Φθινόπωρο και μετά ένα νέο λουκέτο σαν την καραντίνα που ζήσαμε για έξι μήνες, ο ίδιος απάντησε πως δεν βλέπει αυτή την προοπτική.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως «ένα 40% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Επίσης στις ηλικίες άνω των 65 ετών που μας έδωσαν νοσηλείες, έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό. Από την άλλη οι μη εμβολιασμένοι και ειδικά αυτοί που είναι στις ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς οι παρενέργειες αυτής της μετάλλαξης μπορεί να είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ιών».

Για τις παρενέργειες ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε πως «ξέρουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς. Έχουν καταγραφεί όλες οι παρενέργειες και ακόμη και οι πιο σπάνιες. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή. Όλα τα εμβόλια προστατεύουν απέναντι στη μετάλλαξη δέλτα για αποφυγή νοσηλείας μέχρι το 93% σε αυτόν που έχει εμβολιαστεί».

Για την τρίτη δόση εμβολιασμού ο καθηγητές ανέφερε πως «θα το δούμε προς Σεπτέμβριο. Είναι ενδεχόμενο να συμβεί για τους υπερήλικες και ανοσοκατασταλμένους.

Για τον αν θα επιστρέψει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους είπε πως «και αυτό θα το δούμε. Βέβαια η μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με τους εσωτερικούς χώρους. Να σημειώσουμε όμως πως και σε εξωτερικούς χώρους η μετάδοση του ιού υπάρχει έστω και αν είναι μειωμένη. Το ενθαρρυντικό είναι πως δεν έχουμε μεγάλη αύξηση νοσηλείας. Και πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώνεις ατόμων και να τηρούνται τα μέτρα.

e-thessalia.gr