Πολλές οι ζημιές από την κακοκαιρία στην περιοχή του Δήμου Αγιάς / Καταστροφές στο οδικό δίκτυο και στην παραγωγή μήλων / Πλημμύρισαν σπίτια, επιχειρήσεις και χωράφια / Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση / Κάλεσμα Γκουντάρα σε Αυγενάκη και Σπυρόπουλο για άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις των αγροτών


Κείμενο: “Χώρα Αγιά”


Με πολύ μεγάλη ένταση «χτυπάει» από χθες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης όλη την περιοχή του Δήμου Αγιάς η κακοκαιρία Daniel. Διαδοχικές, πολύωρες και, ως επί το πλείστον, σφοδρές βροχοπτώσεις, και ισχυρές καταιγίδες, έχουν δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε οικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, ενώ τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, και μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αγιάς, από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ως χθες το απόγευμα, κι ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρισκό­ταν σε πλήρη εξέλιξη, ο μετεωρολογικός σταθμός Αγιάς του meteo-thessalia.gr είχε καταγράψει 265 χιλιοστά βροχής, που μεταφράζεται σε 265 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Τεράστιος όγκος νερού έπεσε μέσα σε λίγες ώρες, και όπως δή­λωσε ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας ευτυχώς τα βελτιωτικά έργα στους χείμαρρους που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια η Περιφέ­ρεια Θεσσαλίας απέδωσαν καρπούς, αφού το περισσότερο νερό διοχε­τεύτηκε στη θάλασσα ή στον συλλεκτήρα της Κάρλας. Οι γέφυρες δε που κατασκευάστηκαν από την Περιφέρεια στον πίσω δρόμο της παραλιακής ζώνης Αγιόκαμπος – Σωτηρίτσα – Βελίκα στάθηκαν σωτήριες για τις με­τακινήσεις του κόσμου που ήταν αδύνατες από τον παραλιακό δρόμο, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις διασταυρώσεις του με τα ρέματα. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία έκλεισε, άλλωστε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, από τις 12:30 το μεσημέρι, όλο το παραλιακό τμήμα από Αγιόκαμπο ως Κουτσουπιά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουντάρα, όπου, λόγω μεγάλου όγκου νερού, υπήρξαν υπερχειλίσεις, εκεί ανέκυψαν σοβαρά ζητήματα. Στο ρέμα Σω­τηρίτσας, τα νερά παρέσυραν στύλο της ΔΕΗ κι ως εκ τούτου ο ΔΕΔ­ΔΗΕ έκοψε το ρεύμα της γραμμής Αετόλοφος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Κου­τσουπιά, Παλιουριά, τμήμα Κόκκινου Νερού, για περίπου δύο ώρες. Πέ­ραν αυτού, οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ χρειάστηκε να επέμβουν και σε άλ­λες περιπτώσεις όπου πτώσεις κεραυνών ή δέντρων πάνω σε καλώδια δημιουργούσαν θέματα στην ηλεκτροδότηση. Στο ρέμα Πουρί στον Αγιόκαμπο, σε σημείο κοντά στη θάλασσα, υπερχείλιση είχε ως αποτέ­λεσμα να «πνιγούν» πολλά σπίτια, αυλές και επιχειρήσεις που βρίσκονται δίπλα στο ρέμα, να «καθίσει» λίγα εκατοστά το οδόστρωμα δίπλα στη μεγάλη τοξωτή γέφυρα και να «φαγωθεί» τμήμα του εδάφους αποκαλύπτοντας και καταστρέφοντας αγωγούς του δικτύου αποχέτευσης, όμβριων, ύδρευσης και φωτισμού. Ανάλογα προβλήματα σε σπίτια και επιχειρήσεις υπήρξαν μετά από υπερχείλιση και στα ρέματα Σωτηρίτσας. Μάλιστα, σε ένα εξ αυτών αποσπάστηκε μεγάλο κομμάτι του παράπλευ­ρου δρόμου που μόλις πριν λίγες ημέρες είχε ασφαλτοστρωθεί.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο υπήρξαν και αλλού. Στον δρόμο Νεοχώρι – Καλαμάκι, αλλά και στον δρόμο Αγιά – Λάρισα, ο οποίος έκλεισε από το Γερακάρι ως τη Δήμητρα από φερτά υλικά και πολύ νερό για αρκετή ώρα το πρωί. Ζημιές μεγάλες φαίνεται να έχουν συμβεί στην αγροτική οδοποιία, ζημιές οι οποίες θα φανούν εξ ολοκλήρου με το πέ­ρας της κακοκαιρίας. Για μεγάλα διαστήματα έκλεισαν, επίσης, οι δρόμοι Κουτσουπιά – Καρίτσα στο ύψος του Κόκκινου Νερού, Παλαιόπυργος – Ομόλιο, Στόμιο – Αλεξανδρινή – Παλαιόπυργος. Προβλήματα σοβαρά με φερτά υλικά από τα βουνά υπήρξαν ακόμη στους δρόμους Αγιά – Αγιόκαμπος και Αγιά – Μελιβοία χωρίς όμως να χρειαστεί να κλείσουν.

Σοβαρά προβλήματα δείχνει να έχουν δημιουργηθεί και στις καλ­λιέργειες. Τα χωράφια στην παρακάρλια περιοχή έχουν γίνει λίμνες, ενώ μεγάλες ποσότητες μήλων, που αυτήν την εποχή η συγκομιδή τους έχει ή αναμένεται να ξεκινήσει, έχουν πέσει λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν χθες κυρίως το πρωί, άνεμοι οι οποίοι έφτασαν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Προβλήματα υπήρξαν με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τα παράλια και με ένα δρομολόγιο (στις 10:00 το πρωί) Αγιά – Λάρισα, το οποίο δεν έγινε, γιατί εκείνη την ώρα είχε κλείσει ο δρόμος.

Ο Δήμος Αγιάς αποφάσισε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονά­δων, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Παιδικού Σταθμού του Δήμου Αγιάς, για χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη.

Κατασκήνωση Αγίας Παρασκευής Στομίου και Δημοτικό Κάμπιγκ Στομίου

Χθες Τρίτη ολοκληρώνονταν η τελευταία κατασκηνωτική περίο­δος στην Κατασκήνωση Αγίας Παρασκευής Στομίου. Η περίοδος αυτή αφορούσε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με από­φαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγιάς το βράδυ της Δευτέ­ρας – μια μέρα δηλαδή πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή τους – και οδηγήθηκαν στις οικίες τους με πούλμαν του Δήμου.

Επίσης, από το Δημοτικό Κάμπιγκ Στομίου απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα, πάλι με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγιάς, 20 άτομα και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία του Στομίου, όπου τα έξοδα κα­λύφθηκαν από τον Δήμο για διαμονή δύο βραδιών.

Επικοινωνία Αντώνη Γκουντάρα με Λευτέρη Αυγενάκη

Ο κ. Γκουντάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυ­ξέλλες σε σύσκεψη Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μί­λησε εκτενώς με τους συνεργάτες του και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλο για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής, μήλα, ροδάκινα, αμύγδαλα, οπωροκηπευτικά, φυτικό κεφάλαιο, ζωοτρο­φές, αποσπώντας τη διαβεβαίωση ότι μόλις σταματήσει η κακοκαιρία γεωπόνοι άμεσα θα τις εκτιμήσουν.

Δήλωση Αντώνη Γκουντάρα

“Η περιοχή μας για μια ακόμα φορά δοκιμάζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η καταιγίδα Daniel που πλήττει προς το παρόν ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα κυρίως στις παραλιακές περιοχές. Έχουν πλημμυρίσει επιχειρήσεις και σπίτια, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες. Ο όγκος της βροχής είναι για μια ακόμα φορά τεράστιος.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου και της ΔΕΥΑ Αγιάς, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, είναι σε επιφυλακή και παρεμβαίνουν όπου υπάρχει ανάγκη.
Ο Δήμος Αγιάς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά, για την άμεση ανταπόκρισή του και την συνδρομή του στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
Επειδή ωστόσο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προβλέπουν εξέλιξη των φαινομένων με την ίδια ένταση, απευθύνω έκκληση σε όλους του πολίτες του Δήμου Αγιάς, στις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για να μην εκτεθούν στον κίνδυνο των ακραίων καιρικών φαινομένων. Για οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώνουν οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6947615841, 6947610090, 6944799785.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία Daniel συνεχίζεται και σήμερα, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής, που αναμένονται ξανά, να δρουν σωρευτικά στα πλημμυ­ρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώθηκαν κι ακόμη εκδηλώνονται, εντείνο­ντας τα προβλήματα. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνι­κού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Εκτός της έντονης βροχόπτωσης, μεγάλη ήταν και η πτώση της θερμο­κρασίας. Χθες στην Αγιά η ελάχιστη ήταν 13,6 βαθμοί Κελσίου και η μέ­γιστη 20. Η μέγιστη στον μετεωρολογικό σταθμό Τιμίου Προδρόμου Ανατολής, πάντα σύμφωνα με το meteo-thessalia.gr, ήταν 13,8 και η ελάχιστη 10,6.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυ­ρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου. Πολλοί ήταν αυτοί που αγνοούσαν και την απλούστατη έκκληση της Αστυνομίας για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, μετακινήσεις οι οποίες μόνο προβλήματα δημιουργούσαν και στους ίδιους και στα συνεργεία αντιμετώπισης της κατάστασης.

Πάνος Αρχοντής, ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Και για σήμερα Τετάρτη, δυστυχώς τα καιρικά φαινόμενα δεν θα σταματήσουν, αλλά σίγουρα θα μειωθούν.

“Τα στοιχεία συνεχίζουν να επιμένουν για μεγάλα ύψη βροχής από τα ξημερώματα της Τετάρτης στο μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως ακριβώς σας έχω ενημερώσει από την Κυριακή 3/9 στην αναλυτική πρόγνωση που ισχύει έως και την Τετάρτη 6/9.

Μιας όμως που δέχομαι πολλά μηνύματα και δυστυχώς είχαμε και θα έχουμε τοπικά πλημμυρικά επεισόδια, προχώρησα στην έκδοση αποκλειστικού χάρτη για την Τετάρτη 6/9 με τις περιοχές που θα δεχθούν εκ νέου μεγάλα ύψη βροχής. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των έντονων φαινομένων.

Στον παρακάτω λοιπόν ενδεικτικό χάρτη έντονων φαινομένων:

Στις περιοχές με το μώβ χρώμα αναμένονται πάνω από 100 χιλιοστά βροχής και πλημμυρικά επεισόδια.
Στις περιοχές με το κόκκινο χρώμα αναμένονται 60-80 χιλιοστά βροχής.
Στις περιοχές με το κίτρινο χρώμα αναμένονται 40-60 χιλιοστά βροχής.
Με το σήμα των πλημμυρών σας τονίζω τις περιοχές που υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες.

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και των αρχών και ΜΗΝ μετακινείστε στις περιοχές που θα πληγούν εκ νέου απο πολύ έντονα φαινόμενα αν δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος!

Την Τετάρτη το μεσημέρι θα εκδώσω την αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες. Πιθανόν η κακοκαιρία να κάνει το φινάλε της την Πέμπτη σε κάποιες περιοχές με εκ νέου έντονα φαινόμενα και όχι την Τετάρτη, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση!”.

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

Η καπιταλιστική ανάπτυξη και το επιτελικό κράτος με τα κεντρικά και τοπικά του όργανα, έπνιξε για ακόμα μια φορά τη Θεσσαλία.

Η αναμενόμενη έντονη βροχόπτωση στη Θεσσαλία έπνιξε για ακόμα μια φορά τον Βόλο, τα χωριά του Πηλίου, τη Σκιάθο, τα παράλια των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, το Καλοχώρι της Λάρισας και άλλες πε­ριοχές. Ήδη μετράμε έναν νεκρό στο Πήλιο και έναν αγνοούμενο. Πλημ­μυρισμένα είναι σχεδόν όλη η πόλη του Βόλου, που ο δήμαρχος θα τον έκανε Μονακό, οικισμοί της Μαγνησίας και της Λάρισας, πολλά σπίτια, καταστήματα, αγροτικές εκτάσεις, ενώ έχουμε καταστραμμένες υποδο­μές, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και νερού, αποκλεισμένες περιοχές.

Αυτή η μεγάλη καταστροφή ανάδειξε για ακόμη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνή­σεων, της περιφερειακής αρχής Αγοραστού και των δημοτικών αρχών, για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και έργων αντιπλημμυρι­κής θωράκισης, αλλά και συντήρησης των υφιστάμενων, τόσο αυτών των περιοχών, όσο και όλης της Θεσσαλίας.

Η κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι δήμαρχοι Βό­λου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ν. Πηλίου, Σκιάθου, Αγιάς, Τεμπών και όλων των άλλων δήμων, υλοποιούν και στηρίζουν, κομπάζοντας, την πο­λιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων, με την άμεση ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, τις αστικές αναπλάσεις, τις τουριστικές και άλλες υποδομές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τη λε­ηλασία του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, αλλά αφήνουν απροστά­τευτο τον λαό και το βιός του, από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς και άλ­λες καταστροφές, γιατί αυτά τα έργα θεωρούνται κόστος αφού δεν απο­φέρουν οφέλη στο κεφάλαιο.

Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα θετικό απ’ αυτούς. Με τον αγώνα του και την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, γρήγορες και πλήρεις αποζη­μιώσεις, γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, ένα ολο­κληρωμένο σύστημα έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκι­σης.

Ανακοίνωση «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αγιάς»

Με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις  που επικρατούν στην περι­οχή μας  και με όλες τις καταστροφικές συνέπειες, επιχειρήσαμε να επι­κοινωνήσουμε χωρίς επιτυχία με τον Δήμαρχο. Καταφέραμε τελικά να επικοινωνήσουμε με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο και ζητήσαμε επιτακτικά  ο Δήμος με όλες του τις δυνάμεις να συντρέξει όπου χρειάζεται, καθώς και να απαιτήσουν από Περιφέρεια και Κυβέρνηση άμεσα ότι απαιτείται έτσι ώστε να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές, περιβάλλον και περιου­σίες, καθώς επίσης να γίνει άμεση καταγραφή ζημιών και άμεση κατα­βολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Αναβολή αιμοδοσίας

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών επαρχίας Αγιάς «Ο Άγιος Αντώνιος» ανακοινώνει ότι, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή του Δήμου Αγιάς, αναβάλλεται η εθελοντική αιμοδοσία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Ιε­ρού Ναού Αγίων Αντωνίων Αγιάς. Σύντομα θα ορισθεί νέα ημε­ρομη­νία.

 

 

 

 

Exif_JPEG_420

 

choraagia.gr